Bulgária - Látnivalók, időtöltés

Bulgária – hagyományok és modern élet kettősége


A legtöbb utazási iroda Szófiába, a Rila hegységbe, Tarnovoba és Neszebárba szervez fakultatív kirándulásokat. Szófia a II. Világháborúban szinte teljesen elpusztult, a bolgár főváros újjáépítése azonban meglehetősen felemásra sikerült. A belváros rendkívül hangulatos, kávéházak és éttermek sorakoznak a rendezett sétálóutcákon, kellemes kikapcsolódást nyújtva a tehetősebb helyieknek és a turistáknak. A külső kerületek a szocializmust idézik, de a belvárosban több látnivaló várja a turistákat. A Szvete Nedelja dómot, a Szent Péter templomot és a Nemzeti Történelmi Múzeumot egyetlen idelátogatónak sem szabad kihagynia. A belváros ellentétes oldalán van az Alexander Nevski templom, és a volt pártház, amely manapság szórakozóhelyeiről híres.

A Rila-hegység Bulgária legmagasabb hegysége, az aktív pihenésre vágyók nyugodtan kipróbálhatják magukat a majdnem 3000 méter magas csúcsokon. A Rila kolostor megtekintése turisták ezreinek kötelező programja. Gyönyörű temploma 1200 vallási freskót és egy 36 bibliai jelenetet bemutató ikonosztázt rejt. A múzeumok a kolostor életének és a vallási kegytárgyaknak a bemutatása mellett megismertetik az érdeklődőket az ország hagyományaival is. Veliko Tarnovo a legtöbb történelmi emlékkel büszkélkedhető bolgár város. A város szikláira épített fellegvárból és a nemrég felújított Nagyboldogasszony templom tornyaiból pazar kilátás nyílik a városra, és a cárok valamikori lakóhelyének a romjaira.
Neszebár a Napospart legrégebbi települése, szűk, romantikus utcái kellemes sétára csábítanak. A tengerparton üdülők ne hagyják ki az eredeti faházakból épült környező településeket sem. A bolgár tengerparthoz közelebb eső nagyobb városok, Burgasz és Várna egyaránt érdekes látnivalókkal, turisztikai programok tömkelegével várják az idelátogatókat.

Szófia

Bulgária fővárosa, Szófia, 1 096 389 lakosú város. Tengerszint feletti magassága 550 méter. Északon a Sztara Planina (Balkán-hegység) határolja, délkeleten a lozeni-hegység, délen a Vitosa-hegy és délnyugaton a Ljulin lankás dombjai.
Földrajzi fekvését tekintve a Balkán-félsziget közepén foglal helyet.
Ha a térképen egy képzeletbeli vízszintes vonalat húzunk Szófián keresztül, kitűnik, hogy a város az Adriai- és Fekete-tenger közti távolság középpontjában található.
Légvonalban egyenlő távolságra van tőle Bukarest, Tirana, és Belgrád, sőt Athén és Isztambul is. A Rila-hegység északi lejtőjén eredő Iszkár-folyó szeli át a város keleti peremét.
A városnéző körutunkat a Banya Basi dzsámitól indulva kezdjük. 1576-ban építette a híres török építész Hadshi Mimar Sinan, kinek nevéhez sok mecset, minaret, török fürdő alkotása fűződik. A mecset szomszédságában találjuk a Központi fürdő neo-bizánci stílusú épületét, a régi római és török fürdők helyén. Egykor itt a fürdő előterében állt Aszklepiosznak a szentélye. A 3400 nm alapterületű fürdőépület a 46.8 fokos vízével gyógyítja a gyomor- és bél-, valamint a reumatikus bántalmakban szenvedőket. A zsinagógát nemrégiben tatarozták, s így új színfoltja a városnak. 1910-ben Friedrich Grünanger építette a vásárcsarnok mögött. A Balkán-félsziget legnagyobb zsinagógája. Néhány lépésre van a Központi nagyáruház, a CUM. Az ötemeletes, hatalmas bevásárló hely a nyugati árubőséget kínálja.
Sétánk közben találjuk a minden vihart kibírt kicsiny templomocskát, a Svetka Petka Szamardzsijszka templomot. Az alig észrevehető épület a 14. században épült. Ez a templom is példázza azt, hogy a keresztény templomnak, minél jobban el kellett bújnia az “igazhitűek” szeme elől.
A Sheraton szálló udvarán találjuk az egyik legrégebbi épületét a városnak, a Szent György templomot. A 4. században épült templomot a 6. században átalakították pravoszláv templommá. A török időben Gül dzsámi, majd raktár volt, később Battenberg Sándor fejedelem mauzóleuma, majd ismét pravoszláv templom. Ma műemlék.
A központi pályaudvartól délre a Maria Lujza sugárút torkollik a Sveta Nadelja templomba (Szent Vasárnap templom), melyet 1925-ben a III. Borisz cár elleni bombamerénylet után felújítottak. Innen indul a Boulevard Vitosa a város sétáló-bevásárló utcája, ahol üzletek, butikok, bárok, kávéházak, bankok sorakoznak.
A Régészeti Múzeum eredeti épülete “Bujuk “dzsámi volt, 1494-ben épült. A Múzeumban kő és bronzkori anyagot találhatunk. Az antik és középkori gyűjteményt kiállító vitrinekben Bulgária területén megfordult számos nép emlékeit, eszközeit láthatjuk.
A régi cári palotában ma a Nemzeti Galéria és az Etnográfiai Múzeum működik. Az Ivan Vazov színház névadója a bolgár nép ismert neves író költője. A színház első változatában 1907-ben készült el a bécsi Helmer és Fellner tervei alapján. 1923-ban tűz ütött ki egy ünnepi műsor közben, s ezért újjá kellett építeni, melyet 1929-ban fejeztek be. A színház díszes főhomlokzatáról Apollón és a hét múzsa szoborcsoportja az előtte fekvő parkra pillant. A szökőkutak és árnyat adó fák alatti padokon a szófiaiak szívesen üldögélnek, sőt gyakran találkoznak a színészekkel is. A Szent Miklós templom a város színfoltja az arany kupoláival. A 16-17. századi orosz templomot 1913-ban újították fel.
A Balkán-félsziget egyik legszebb műemléke az Alexander Nyevszki Katedrális. A neobizánci stílusban épült templom emlékhely is azért a több mint 100 000 orosz katonáért, akik a bolgár függetlenségért vívott harcban estek el. A székesegyház méretei: hossza 71 méter, szélessége 55 méter, a harangtorony tetején a magassága eléri az 52 métert, a nagy kupolán a 46 métert. A kupola átmérője 16 méter. a katedrális alapterülete 3 170 nm ,befogadóképessége 5 000 fő. A toronyban több harang is van. A legnagyobb súlya 12 tonna, s hangját 30 kilométer távolságból is hallani lehet. A székesegyház kereszt alakú öthajós, melyet kisebb nagyobb kupolák, félkupolák borítanak, középkori bizánci-bolgár és orosz stílus jegyekkel.
A Szent Zsófia templom a főváros névadója. A templom építésének körülményei és ideje sem határozható meg pontosan. Az első templom egyszerű egyhajós épület a 4. századból, amit a temető kápolna helyére emeltek. A 8. és 9. században építették tovább háromhajós bazilikává. Hasonló bizánci épülettel Bulgáriában sehol sem találkozunk. Belül puritán egyszerűségű, díszítőelemei csak az ablakok. Aki kedveli a modern művészetet, látogassa meg a Bolgár Képzőművészek Szövetségének Galériáját, ahol a mai képzőművészek alkotásait állítják ki. A Cirill és Method emlékmű a 9. századi két szerzetesnek állít emléket a nemzeti könyvtár épülete előtt. A 19. század történelmének nagy alakjára emlékszik az egyszerű obeliszk, a Vaszil Levszki emlékmű. Azon a helyen áll, ahol a nemzeti hőst 1873. február 19-én a törökök felakasztották.

Fekete-tenger

A Fekete-tenger napjainkban egyre inkább - a nyugati turisták által is - felkeresett nyaralóhely. Szállodák sora épült és épül ma is, szabadidőközpontok, klubrendszerű szállodák lepik el a partot. Amit egy tengerpart kényelméről, szórakozási lehetőségeiről, vásárlási és kikapcsolódási lehetőségeiről elképzelhetünk, azt mind megtaláljuk a Fekete-tenger bolgár partszakaszán. Kiépített autóutak és autópályák, repülőterek, gyors és pontos, s nem utolsósorban olcsó autóbusz-közlekedés, mind az itt pihenni vágyók kényelmét szolgálják. Az utazási irodák város-, illetve országjáró programjai német, angol és orosz nyelvű idegenvezetés minden szálloda közelében megtalálható. S mindez nem utolsó sorban jóval kedvezőbb áron, mint más tengerparton, Európában.

Várna

Az első lakói a trákok voltak, s Odesszosznak nevezték e helyet. A görögök, akik Milétoszból idehajóztak az i.e. 6. században kereskedelmi hellyé alakították. A görögöket követték a rómaiak, és a 7. században a szlávok, kik a mai nevén Varne- nak (Vran = holló fekete) nevezték el.
A városközpontban a Cirill és Method téren magaslik a Mária Mennybemenetele katedrális. A háromhajós templomot a 19. században építették. Ha lehetséges, vasár- vagy ünnepnapon látogassuk meg a templomot, hogy módunkban legyen meghallgatni a templom férfikórusát. Az 1880-ban emelt Óratorony és az Opera között kicsi piac van, mely a turisták számára különösen izgalmas látvány. Várna a gyalogosok városa, az autóforgalom sok helyütt tilos. Híressége a római fürdő 7 000 nm-en. A fürdőt i.e. 2. században kezdték építeni, s fokozatosan bővítették. A centrum és a tenger között fekszik a 80 hektár nagyságú park, melyben találjuk az Aquáriumot és a Természeti Múzeumot, Haditengerészeti Múzeumot. Várna Régészeti Múzeuma ismert.
A magyarok számára a különleges történelmi jelentőségű helyet, a várnai csata színhelyét és az ott létesítet emlékműveket a város déli részén a Vladiszlavo felé vezető út mentén találjuk. (30 percenként indulnak a 12-es autóbuszok is Várnából, a katedrálistól.)
A virágos Emlékpark bejárata a csatában részt vett nemzetek címereivel díszített. A bolgárok Vladiszlav Varencsiknek (Várnai László) nevezték I .Ulászló királyunkat, kinek holtteste a csatatér tömegsírjainak egyikében nyugszik. A kialakított kápolnában egy kőoltár áll, ahol a csata évfordulóján (november 10-én) emlékeznek a fiatal magyar királyra és a csatában elesett hősökre. A mauzóleumtól jobbra Hunyadi János szobrát látjuk.

Kő-erdő (pobiti kamani)

18 kilométer távol fekszik Várnától, impozáns a homokos talajból kiemelkedő oszlopok a Kő-erdő, mely felfedezése óta mozgatja az emberek fantáziáját. A törökök Dikilatisz néven emlegették. A 19. században találták meg a kőoszlopokat, amelyek között 6 méter magas és 2 méter átmérő fölötti is van. Némelyik középütt üreges.

Aranyhomok

Az Aranyhomok - a bolgár Slatni Piassaci - a nevét a finom aprószemű aranysárga homokról kapta, amely a 4 kilométer hosszan, 100 méter szélességben borítja a tengerpartot. Szörf, vitorlázás, vízisí és búvárkodás, a paraseeling vagy a csónakázás, mind-mind lehetséges. A szállodák száma 70 fölötti, tucatszámra található étterem, kávéház, bár, melyek hangulatát a rendkívül kellemes klíma is erősíti. Gyógyszállókat is találunk mélyről feltörő gyógyhatású vízzel.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Bulgária

 
Egyre népszerűbb a bolgár Napospart
Évtizedeken keresztül nyaraltak a magyar turisták a Fekete-tenger csodás partján, az Aranyhomokon és a Napos-parton, olykor megismerve Bulgária más tájait is. Kisgyermekes családok, kalandvágyó fiatalok keresték fel sekély tengerpartját, égbenyúló hegyeit, zöldellő erdeit. Az ország természeti adottságai az idők során mit sem változtak, ma is kielégíti az idelátogatók minden igényét. A szocialista blokk egykori kedvelt üdülőhelye a bolgár Napospart az elmúlt évtizedben teljesen újjászületett.... Bulgária