Bulgária - Hasznos információk

Bulgária – általános tudnivalók utazóknak

Bulgária az Európai Unió tagállama, így magyar állampolgárok személyigazolvánnyal is beléphetnek az országba. A nyaralók korlátozás nélkül vihetnek be valutát vagy bolgár levát az országba. A levát legjobban euróból váltják, 100 EUR=185LEV árfolyamon. Mindenképpen a hivatalos pénzváltókat kell választania a turistáknak, mert az utcai üzérek gyakran forgalomból kivont bankjegyekkel csapják be az óvatlan nyaralókat. Az országba a hatályos beviteli szabályok szerint élelmiszert, dohányterméket, és alkoholt is bevihetünk személyes használatra.

Hepatitis és tífusz veszély Bulgáriában

A Bulgáriába utazóknak mindenféleképpen ajánlott a hepatitis A és hastífusz elleni védekezés. 2006-ban Plovdiv környékén tört ki az egyik legnagyobb hepatitis A járvány. Két évvel ezelőtt mintegy 1300 hepatitis A beteget regisztráltak, többnyire gyermekeket. A hepatitis A és a hastífusz kórokozója egyaránt szennyezett ivóvízzel, szennyezett gyümölcsökkel, ételekkel kerülhet be a szervezetbe. A Napospart szállodáiban felszolgált ételek és italok többnyire biztonságosak, de az éttermekben, utcán vásárolt élelmiszerek fertőzöttek lehetnek. A hepatitis A ellen már létezik védőoltás, amelyből két vakcinát kell beadatni a több évtizedes védettség eléréséhez. A hastífusz elleni védőoltás hatása három évre szóló biztonságot jelent. A szájon át terjedő vírusok és baktériumok mellett figyelmet kell szentelnünk a hepatitis B vírusnak is, amely testnedvekkel, vérrel terjed. A vírust átadhatja egy véletlen karcolás, de piercing berakatás, tetoválás, manikűr, pedikűr és borotválkozás közben is elkapható. A hepatitis B ellen három védőoltást kell felvenni ahhoz, hogy életre szóló védettséget szerezzünk. Érdemes a hepatitis A és B elleni kombinált vakcinát választania azoknak, akik még nem kaptak korábban egyetlen hepatitis elleni oltást sem, mivel 3 védőoltással élethosszig tartó védettséget szerezhetünk mindkét betegség ellen. Utazás előtt minimum hat héttel érdemes ellátogatni a legközelebbi oltóközpontba vagy a háziorvoshoz, hogy tájékozódjunk az egészségügyi veszélyekről. Bulgária már valódi balkáni ország, ahol a higiénés viszonyok és az egészségügyi körülmények eltérnek a magyar állapotoktól. Mindenképpen érdemes nyaralásunkra felkészülni egészségügyi szempontból is.

Bulgária – repülő vagy autó?

Bulgáriába a legtöbb utazási iroda repülővel utaztatja utasait. Az országban három nemzetközi reptér működik – Szófia, Várna és Burgasz – ahová menetrendszerinti és charter járatokkal egyaránt eljuthatunk. A tengerparti nyaralók többnyire Burgasz és Várna reptereit választják, amelyek közel vannak a Napospart üdülőparadicsomaihoz.
Mindazoknak azonban, akik mégis a gépkocsival történő utazást választják, fel kell készülniük arra, hogy az út nagyrészét autóutakon, országúton kell megtenniük, mivel Bulgária még nem rendelkezik kellő mennyiségű autópályával.  Jó tudni, hogy gépkocsival történő belépéskor a bolgár határon kötelező felmutatni a nemzetközi gépjármű biztosítási kártyát (zöld kártyát). Amennyiben a beutazónak nincs CASCO biztosítása, vagy tart az autólopástól, lehetőség van arra, hogy a határon díjfizetés ellenében GPS jelkövető rendszer beszerelését kérje, amelyet kilépéskor leszerelnek az autóról.  Sebességhatárok az országban: lakott terülten belül 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, autópályán 130 km/h.
Személyautóval több útvonalat is választhatunk Bulgáriába, egyrészt Szerbián keresztül, Belgrád – Nis – Dimitrovgrad (határátlépés) – Szófia – Plovdiv – Várna - St.Konstantin – Aranyhomok- Albena vagy Szófia – Plovdiv – Stara Zagora – Burgasz – Neszebár útvonalakon. A bolgár határon 2 EUR-t kell fizetni fertőtlenítésért (egy medencén kell áthajtani az autóval), valamint útdíjat kell fizetni, amely 5 EUR/hét.

Közbiztonság

Bulgáriában a közbiztonság nem rosszabb, mint bárhol Európában. A tömegközlekedési eszközökön előfordul a zsebtolvajlás. Gyakoriak az utcán kéregetők, s ha a gyanútlan turista megszánja és némi aprópénzt ad a kolduló, főleg gyereknek, akkor egy pillanat alatt körülsereglik a társai és könnyen megszabadíthatják minden értékétől. Az autóval utazók a szálloda zárt parkolójában hagyják az autójukat. Soha ne hagyjanak értéket, bármilyen csomagot látható helyen az autóban. Gyakoriak a gépkocsilopások, rongálások, különösen a külföldi rendszámú személygépkocsik eltulajdonítása. A nyaralás zavartalansága érdekében javasoljuk a repülőgéppel, vonattal, autóbusszal történő utazást! Ugyancsak gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett “trükkös lopások”, amikor a leggyakrabban a gépjármű hátsó kerekét benzinkútnál, parkolóban kiszúrják, hogy az néhány száz méter megtétele után leengedjen. Majd a “segítőkész”, időnként még magyarul is tudó, a defektet jelző, esetleg a szerelésben is segédkező személy elvonja a járművezető figyelmét az utastérről, ahonnét aztán szakavatott módon néhány másodperc alatt az utazó kézitáskáját – amiben legtöbbször az okmányokon kívül a pénze is volt – ellopják. Ilyen esetek megfelelő odafigyeléssel elkerülhetők. Egyrészt javasoljuk, hogy minden utazó a legfontosabb okmányairól (útlevél adatoldala, jogosítvány, forgalmi engedély, zöldkártya) még indulás előtt készítsen fénymásolatot és azt olyan helyen tárolja, amely nehezen hozzáférhető! Másrészt műszaki, vagy egyéb okból történő megállás esetén ne maradjon könnyen látható és elérhető helyen érték, vagy értéket tartalmazó kézitáska. Egy esetleges defekt szerelésekor célszerű az utasteret bezárni!

Egészségügy

2001. december 1-jétől az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek is kötelező az egészségbiztosítás. A teljes körű utasbiztosítás megkötését ettől függetlenül is feltétlenül javasoljuk. Mivel a bulgáriai egészségügyi ellátás színvonala nem éri el sem a magyar, sem az európai átlagot, ezért komolyabb orvosi beavatkozás, műtét szükségessége esetén a beteget indokolt hazaszállítani. Egy ilyen betegszállítás átlagos költsége 600 ezer és 1 millió forint között van. Ha az utas rendelkezik megfelelő egészségbiztosítással, akkor ezt a költséget a biztosító fizeti. Szófiában a sürgősségi ellátást a Pirogov kórház biztosítja. (Totleben Blvd.21.) Mentő telefonszáma: 150.
Gyógyszer: Nagyon sok a gyógyszertár Szófiában, a tengerparton és a nagyvárosokban. Ezek megfelelően felszereltek, a több nyelven beszélő gyógyszerészek segítenek megtalálni a megfelelő orvosságot, ha rászorulunk. Szinte minden gyógyszer kapható, ami Magyarországon forgalomban van.

Pénzváltás, bankok

Legkedvezőbb a pénzváltási lehetőség a bankokban, de a legtöbb hotelban vagy pénzváltó helyen is válthatunk. Nagyon figyeljük meg, hogy mennyi a vételi árfolyam a bank vagy pénzváltóhely tábláján! 2000. január 1-jétől a régi leva bankjegyek érvénytelenek, ezért óvakodjunk a privát váltástól és figyeljünk a visszaadásnál. Az EUROCARD és a VISA kártyát a nagyobb szállodákban, éttermekben autókölcsönzésnél elfogadják. Külföldi állampolgárok korlátozás nélkül vihetnek be levát, vagy külföldi valutát Bulgáriába, de a személyenként 8.000 leva, vagy az annak megfelelő külföldi valuta feletti összegről írásban kell nyilatkozniuk (1 Euro = 2 BGL). Kilépésnél 8.000 leva, vagy annak megfelelő valuta szabadon kivihető, 8.000 és 20.000 leva közötti összeg esetén írásban kell nyilatkozni, igazolva a pénz eredetét (pl. a belépésnél kitöltött nyilatkozattal). A 20.000 levás határt meghaladó összeg esetén pedig a Bolgár Nemzeti Bank engedélyét kell kérni. Készpénzt bankjegykiadó automatáknál célszerű felvenni. Az automaták a tengerparti üdülőhelyeken is megtalálhatók. Ajánlatos kisebb címletű 50, 20 eurós bankjegyeket tartania magánál az utazónak. Újabb, negatív jelenség a magán pénzváltók működésének kapcsán az, hogy különösen a tengerparti üdülőhelyeken rendszeresen, a banki árfolyamnál lényegesen rosszabb árfolyamon, általában 1 euro=1 leva váltanak. Mivel tevékenységük legális, az árfolyamot maguk szabhatják meg, ezért nem követnek el törvénytelenséget. Minden esetben szükséges alaposan tájékozódni és inkább bankban, vagy olyan irodában pénzt váltani, ahol megfelelően meggyőződhetünk az árfolyamról. Kerüljék azokat a pénzváltókat, ahol önökön kívül más nem akar pénzt váltani!

Információ

Bulgáriában más európai országokhoz hasonlóan információs irodák működnek, ahol a turisták tájékoztatást kaphatnak. Ilyen irodák működnek a hegyvidéki üdülőhelyeken, a tengerparton, Szófiában és nagyobb városokban. A „Tourist information” feliratú bódék, épületek vagy csak egy ajtó, melyen ez a felirat olvasható, programismertetések, kirándulások megszervezésével, szobafoglalással, vagy egyéb, a turisták számára érdekes információkkal várja a belépőket. Ezekben az irodákban angolul biztosan beszélnek, de a forgalmasabb üdülőhelyen több nyelven is adnak tájékoztatást.

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Bulgária

 
Egyre népszerűbb a bolgár Napospart
Évtizedeken keresztül nyaraltak a magyar turisták a Fekete-tenger csodás partján, az Aranyhomokon és a Napos-parton, olykor megismerve Bulgária más tájait is. Kisgyermekes családok, kalandvágyó fiatalok keresték fel sekély tengerpartját, égbenyúló hegyeit, zöldellő erdeit. Az ország természeti adottságai az idők során mit sem változtak, ma is kielégíti az idelátogatók minden igényét. A szocialista blokk egykori kedvelt üdülőhelye a bolgár Napospart az elmúlt évtizedben teljesen újjászületett.... Bulgária