Costa Rica - Hasznos információk

Főváros: San José

Costa Rica legnagyobb városát 1738-ban alapították, de csak 1823 óta nevezik fővárosnak. A város 1161 méterrel a tengerszint felett fekszik, így az évi átlaghőmérséklet nagyjából 23°C, és havonta átlagosan 150 mm csapadék hullik.
Az 50-es években a népesség még a 100.000 főt sem érte el, azonban ezután rohamos növekedésnek indult, mára már meghaladja a 350.000 főt.
A fővárosiak egyik legkedveltebb szórakozóhelye az El Pueblo negyed, ahol számtalan bárt, éttermet, klubot, művészeti galériát és boltot találunk. Mivel a negyedben nagyon sok szálloda is található, ezért az itt lakó turisták egészen biztosan nem fognak unatkozni. 

Ha már San Joséban járunk, feltétlenül keressünk fel néhány múzeumot, színházat vagy akár a Mercado Central-t, az ország legnagyobb, legnyüzsgőbb, és nem utolsó sorban legolcsóbb piacát.

Mikor utazzunk

Ami az időjárást illeti, december végétől április közepéig, a száraz évszakban a legkellemesebb. De természetesen, ekkor megy mindenki; ennek következtében az árak ilyenkor magasabbak, és a szállodák tele vannak. Jóllehet néhány út a nedves évszakban járhatatlan, de ilyenkor kellemesebb, csendesebb az ország. Áprilisban, májusban és október közepétől december közepéig mindkét időjárási szezon hatását élvezhetjük.

Közlekedés

A két belföldi légitársaság a SANSA és a Travelair járatai általában mindig zsúfoltak, tehát időben kell helyfoglalásról gondoskodni. A legtöbb helyi lakosnak nincs gépkocsija, ezért a nyilvános közlekedési hálózat igen fejlett. San José a kirándulások legfőbb kiinduló pontja, és innen az ország bármely részébe eljuthatunk. A rendszer egy kicsit kaotikusnak tünhet, és a buszok sem kényelmesek, viszont olcsók. Taxit bérelhetünk, de gépkocsival vagy motorkerékpárral is kirándulhatunk. A vasúthálózatot az 1991-es földrengés súlyosan károsította.

Közlekedés az országon belül

A két belföldi légitársaság a SANSA és a Travelair járatai általában mindig zsúfoltak, tehát időben kell helyfoglalásról gondoskodni. A legtöbb helyi lakosnak nincs gépkocsija, ezért a nyilvános közlekedési hálózat igen fejlett. San José a kirándulások legfobb kiinduló pontja, és innen az ország bármely részébe eljuthatunk. A rendszer egy kicsit kaotikusnak tünhet, és a buszok sem kényelmesek, viszont olcsók. Taxit bérelhetünk, de gépkocsival vagy motorkerékpárral is kirándulhatunk. A vasúthálózatot az 1991-es földrengés súlyosan károsította.

Vasúthálózat hossza: 950 km
Úthálózat hossza: 37 273 km
Repülőterek száma: 155

Fontosabb kikötők

Caldera, Golfito, Moin, Puerto Limon, Puerto Quepos, Puntarenas
Nemzetközi repülőterek listája:
GLF - Golfito, Costa Rica
LIR - Liberia, Costa Rica
SJO - San Jose, Costa Rica - Juan Santamaria International
XQP - Quepos, Costa Rica

 

Sportolási lehetőségek

A nemzeti parkok sora ritka lehetőségeket kínál a túrázásra. Talán a legszebb és legérdekesebb, ha a Parque Nacional Rincon de la Vieja-ba látogatunk el, amely Costa Rica észak nyugati részén van. Ez egy vulkánikus terület, a csodák földje, vulkáni kúpok, kráterek, lagúnák, forró iszap medencék és kénes források világa. A park gyalog vagy lóháton járható be, és ha elfáradunk felüdülhetünk valamelyik forró forrásnál. A madármegfigyelők vagy a teknősbéka figyelők is fantasztikus lehetőségeket találhatnak. Ha egy meghatározott fajt akarunk megfigyelni, konzultáljunk előbb biológiakönyveinkkel, mivel a különböző fajták különböző időben helyezik le tojásaikat.

Búvárok a tenger alatti világot is megfigyelhetik a Nicoya félsziget közelében. Golfito a mélytengeri horgászat központja. Míg Costa Rica folyói fantasztikus lehetőséget kínálnak a raftingra és a kajakozásra. A Río Reventazon egész évben hajózhatunk, de a legjobb, ha június-júliusra ütemezzük a kirándulást. 

Közegészségügyi állapotok és közbiztonság

A trópusi térségben előfordulhatnak a következő megbetegedések: malária, filariasis, bélfertőzések (bakteriális és protozoon-fertőzések, féregfertőzések),  veszettség, egyéb vírusfertozések (sárgaláz, hepatitis A és B, AIDS), bőrbetegségek (lepra, nem szexuális úton terjedő treponematosisok). Tanácsos indulás előtt a megfelelő védőoltások megszerzése.


Előforduló betegségek

Malária, Filariasis, Bélfertőzések (kolera, egyéb bakteriális és protozoon-fertőzések, féregfertőzések), Leishmaniasis, Álomkór, Veszettség, Egyéb vírusfertőzések (sárgaláz, hepatitis, AIDS), Bőrbetegségek (lepra, nem szexuális úton terjedő treponematosisok, gombás fertőzések), Mérges kígyók.

Ünnepek, rendezvények

Az ország gyakorlatilag leáll a húsvéti héten és a karácsony és újév közötti időben. Különösen igaz ez San Jose-ra.

A különböző városok különböző időben ünneplik védőszentjeik ünnepét. San Jose, Szent József napját március 19-én, míg Costa Rica védőszentjének napját augusztus 2-án ünneplik.

Április 11-én az ország nemzeti hősére, Juan Santamaria-ra emlékeznek, míg Kolombus napja - mint másutt is az amerikai kontinensen - október 12-én van.

Posta

Minden városban találtunk postát. A Központi Postahivatal San Joséban található, és hétfőtől péntekig, reggel 7 és este 6 között tart nyitva, valamint szombaton reggel 7-től délig.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Ausztria (Osztrák Köztársaság)

 
Ahol a nyugat kezdődik
 
 
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.
 
Ausztria a nyugat kapuja, így hívták régen ezt az országot és ez még ma is ugyanúgy igaz. Magyarországot ezer szál és közös emlék kapcsolja nyugati szomszédjához. Kultúránkban ma is sokat őrzünk a monarchia hagyományaiból. A rendszerváltás... Ausztria (Osztrák Köztársaság)