Egyiptom - Hasznos információk

 

Hogyan juthatok oda?

 

Nemzetközi repülőterek: Kairó, Luxor, Asszuán, Hurghada, Sharm el Sheik

Fontosabb kikötők: Alexandria, Port Szaid, Szuez,

Nemzetközi vasútjáratok

Autópálya:

55-ös (Földközi tengerpart)

1-es Alexandria-Kairó

2-es Kairó-Asszuán (Nílus mentén)

 

Közbiztonság

 

Általában megfelelő, az erőszakos cselekmény kevesebb, az alkalmi lopások gyakoriak. Délebbre, a nomád törzseknél az emberrablás sem kizárt, ezért javasolható a szervezett utak igénybevétele. A baksis kérés gyakori jelenség, általában gyerekek veszik körül a turistát, az adakozóbbak köré egyre többen gyűlnek, inkább ne adjunk semmit, akkor elszélednek. Ezzel a magatartással a lopások egy része megelőzhető. A szállodák biztonságosak, mindenütt van értékmegőrző.

 

 

Közlekedés az országon belül

 

  • Úthálózat: A sivatagi területeket leszámítva új, jól kiépített autópályák, autóutak.
  • Vasúthálózat: jól szervezett, valamennyi jelentősebb település (még az oázisok is) elérhető vonattal.
  • Belföldi repülőjáratok: olcsók és megbízhatóak.
  • Belföldi vízi közlekedés: minden vízi út kihasználva, olcsó, de lassú.
  • Taxi: elvileg viteldíjas (10 EGP/km) gyakorlatban alku tárgya, meg kell egyezni. Másokat is felvesz, ha ugyanoda tart. Városon kívüli fuvarokat is vállal.
  • Távolsági busz: olcsó (1 EGP/km) de zsúfolt, menetrend bizonytalan.

 

 

 

Búvárkodás Egyiptomban

Jacques Cousteau mondta egyszer: "a Vörös-tenger a csodák folyosója - a legszebb merülési óráimat ott töltöttem." A Vörös-tenger a különleges természeti szépségek tárháza és a tengeri élet különös szentélye. A kiterjedt korallképzõdmények és szigetek több kilométer hosszan húzódnak a part mentén. A víz alatti világ korallal borított falakban és gyönyörű "korallkertekben" bővelkedik, amelyek egyaránt szolgálnak a mélytengeri és a könnyűbúvárok örömére. Több mint 400 féle korall és 1500 halfaj él itt.

 

Tippek a búvárkodáshoz:

 

A vörös-tengeri könnyűbúvár (palackos) merüléshez búvárkártya kötelező. (Amennyiben otthonfelejtette, a saját biztonsága érdekében a komolyabb bázisokon nem engedélyezik a merülést. Van néhány bázis, ahol lehetséges az online igazolvány ellenőrzés, de ez nem elterjedt.) A merülési naplót is elkérhetik, jobb ha az is nálunk van. A nem minősített búvároknak minősített bázisnál el kell végezni egy tanfolyamot. A tanfolyam elvégzése nélkül a kártyával nem rendelkező vendégeknek tilos felszerelést kiadni.
 

A vörös-tengeri és a nagyobb nemzetközi irodák szabályai szerint, a tanfolyamon minősített búvárok és a búvártanfolyamra jelentkezők kötelesek aláírni egy önkéntes felelősségvállalási- és kockázat-tudomásulvételi nyilatkozatot, és egy a búvárkodáshoz szükséges fizikai állapotot igazoló egészségügyi nyilatkozatot. A legjobb, ha otthonról hoznak magukkal orvosi igazolást. Akiknél felmerül, hogy az egészségi állapota nem engedi meg a búvárkodást, legjobb, ha megvizsgáltatja magát egy búvárorvossal még az utazás előtt és magával hozza az igazolópapírt. Az 55 évet betöltött búvárkodni vágyóknak kötelező az orvosi igazolás, sok helyen még akkor is, ha bárki palack nélkül szeretne snorkellezni (csak maszkkal, uszonnyal és légzőcsővel úszkálni).

Nem megbízhatóak azok a bázisok, amik nagyon olcsó áron árulják a szolgáltatásaikat, és nem tartoznak a Red Sea Diving Association-hoz (Vörös-Tengeri Búvár Szövetség; RSDASS). A Vörös-tengeren megengedett maximális mélység rekreációs/hobbi búvároknak 30 m (ez azonban lehet kevesebb is tapasztalattól és végzettségi szinttől függően). Ennél mélyebbre való merüléshez képzett technikai búvárnak kell lenni. A környezet megóvása kiemelkedő jelentőségű a Vörös-tenger térségében. Kérjük, kövesse a helyi szabályokat! Az ügyetlen búvárok, snorkellezők, a nem megfelelő horgonybóják és a szemetelés miatt a korallok gyakran sérülnek, pusztulnak és igen lassan állnak helyre. Búvárkodás közben arra is ügyeljen, hogy ne száradjon ki! A kiszáradás a legfőbb oka a búvár és snorkelles baleseteknek, de ez tehető felelőssé az olyan tünetekért is, mint láz, gyomorpanaszok és  hasmenés. Igyon sok vizet (legalább 2 litert naponta) és kerülje a napközbeni alkoholfogyasztást. A búvárbázisok szinte az összes nyaralóhelyen megtalálhatóak, így Hurghada és Sharm el Sheik környékén, de ha szebb korallokat szeretne látni, akkor válassza inkább Dahabot, amely kifejezetten búvárparadicsomként működik.

 

A legjobb strandok

 

Dahab: mivel itt a part mentén korallzátony húzódik, igen gazdag az élővilág. A part inkább sziklás, vagy apró kavicsos, és a látótávolság kiváló. A Lighthouse nevű helynél könnyű besétálni, viszont sok a búvár is. a Blue Hole-nál is sokan sznoriznak, de itt mély a víz, csak gyakorlott úszóknak ajánlom.

 

Sharm el Sheik a Terrazina Beach homokos parton fekszik, kevésbé zsúfolt, de mindenféle vízi sportot igénybe lehet venni.

 

A Shark Bay, a Great House Reef, Fanara Beach, és a Na ama Bay tökéletes egy kis lubickoláshoz.
 

 

Egészségügyi tudnivalók Egyiptomról

 

Egyiptom valódi afrikai ország arab hagyományokkal. Mivel az általános higiéniai körülmények is eltérnek az európai normáktól, mindenképpen védekeznünk kell az olyan betegségek ellen, amelyek szennyezett étellel, itallal, csapvízzel terjednek.
Egyiptomban rendkívül gyakori a hepatitis A fertőzés. A hepatitis A vírus szennyezett étellel, tengeri álatokkal, kagylókkal, csapvízzel, csapvízzel mosott gyümölcsökkel és zöldségekkel, csapvízből készült jeges italokkal vagy fagylaltokkal terjedhet. Akkor se érezzük magunkat biztonságban, ha luxusszállodában töltjük az időnket, mivel a fertőzés bárhol előfordulhat. 2006-ban egy egyiptomi ötcsillagos luxusszállodában tört ki az egyik legnagyobb turisták körében előforduló hepatitis A járvány, amelyben több száz német nyaraló fertőződött meg.

A hepatitis B is komoly problémát jelent a térségben. A szexuális úton, sérüléssel terjedő betegséget egy véletlen baleset, piercing berakatás, tetoválás készítése folyamán is elkaphatjuk, de közvetítheti egy manikűrolló vagy borotva is a szálloda borbélyánál. Egyiptomi utazásunk előtt minimum hat héttel látogassunk el a háziorvoshoz vagy a legközelebbi oltóközpontba és kérjünk felvilágosítást! A kombinált hepatitis A és B elleni vakcina teljes sorozat több évtizedre szóló védettséget biztosít mindkét betegség ellen.

 

A hastífusz szintén szennyezett étellel és itallal terjed, így ez ellen is védekeznünk kell. A védőoltás három évre nyújt védettséget.

 

Egyiptom alapvetően szubtrópusi és sivatagi éghajlatú, ugyanakkor a Nílus Közép-Afrikához közelebb eső, mocsaras részein előfordulhatnak moszkitók is. A moszkitók megjelenésével megnő a malária veszélye. Mindazok akik körutazásra indulnak Egyiptomba, és ellátogatnak a délebbi egyiptomi területekre is, illetve a Níluson utaznak, vigyenek magukkal malária elleni készítményt. A megfelelő gyógyszer kiválasztásában az oltóközpontok munkatársai tudnak segítséget nyújtani.

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius