Egyiptom - Látnivalók

Kairó

 

 

A Nílus deltájánál a Moqattam hegy és El-Khalig csatorna közti területen mindig is volt valamilyen település, egészen az évezredek homályába visszamenőleg. Gauhar esz-Sziqilli azonban komoly városalapításba kezdett i.u. 969 táján a Fátimida seregek vezéreként. Eredetileg katonai települést akart, de a jól sikerült mecsetek után felkapott hely lett, olyannyira, hogy az első évezred táján tiltott város lett, a kalifa és a papok lakták, különleges engedéllyel léphettek be mások. A név egyébként „marsi” eredetü, ugyanis a Mars bolygót EL-Qáhir azaz győzedelmesnek nevezik az arabok, a város pedig róla kapta nevét. Növekedését és mai formáját a keresztes lovagoknak köszönheti - közvetve - ugyanis Szaladin az éppen soros kalifa érkezésük hírére fallal vette körül, erődítéseket végzett, és a környező településeket összevonta. Jött aztán földrengés, pestisjárvány, belső vérengzések, mégis fejlődött a város, mert minden uralkodó maradandót akart hagyni maga után. Ma egy világváros, minden korszak emlékével, az új és a régi harmonikus ötvözetében.

 

A repülőtér a sivatagban épült, rettentően forgalmas, mert tranzitforgalmat is bonyolít. Innen busszal, vagy autóval (taxi, bérelt autó) juthatunk a belvárosba. Szálláshelyünktől függően haladunk a központ felé vagy a külvárosba: a romantikusabb lelkületűek jobban teszik, ha például az Oasis hotelt választják, amely igyekszik a nevének megfelelni, a sivatagban egy zöld sziget, saját fürdőmedencével és minden egyéb kellékkel, saját buszjárattal, ráadásul a gizai piramisok közvetlen közelében. A nagyvárosi életritmushoz szokott utazók jobbára a Pyramisa hotelt választják, amely a Nílus mentén épült, elegáns, drága, és minden helyben van, még a kaszinó is. Aki a szeretteivel napi kapcsolatra vágyik, jobb ha a Zoser hotelt választja, itt folyamatos internetes kapcsolatot biztosítanak, szintén a gizai negyedben, szintén teljes felszereléssel, szolgáltatással.
 

Sétánkat kezdjük talán a Midán et-Tahrir (Tahrir tér) városközponttal, ahol sok neves szálloda mellett (Hilton, Shepheard’s, Sheraton) az Egyiptomi Múzeum is megtalálható. A múzeum megalapítása a franciáknak köszönhető. Ma már mintegy 160 ezer kiállított tárgy birtokosa, ezzel túlszárnyalja a világ összes jelesebb múzeumát. A leleteket időrendben helyezték el, utoljára a görög-római kultúra hagyatékát.

 

A két emeleten ötven-ötven szobában elhelyezett anyagmennyiség csak töredéke a helyszíni, eredeti helyén hagyott kultúrtörténeti emlékeknek. A rengeteg látnivalóból csak egyet kiemelve, az emeleti 52-es teremnél vegyük elő a pénztárcánkat, szurkoljunk le még 30 EGP-t és ennek fejében beléphetünk a múmiák termébe. Készüljünk a hűvös fogadtatásra, a termet hűtik, a sok múmiát leltári számok alapján azonosíthatjuk.

 

Hogy ne csak a lepleket lássuk, néhány röntgenképet helyeztek ki a falra, a balzsamozó relikviákat pedig külön szekrényben láthatjuk. Tutanhamon fáraó kincseivel mindenképpen érdemes megismerkedni, már maga a trónus is remekmű, de a külön teremben összerakott királyi kocsik nagyon látványosak.

 

Az iszlám múlt iránt érdeklődők külön múzeumot találnak, ugyanígy a kopt kultúra saját múzeumban tanulmányozható. A Citadella környékén két csodálatos mecset látogatható. Mecset egyébként is rengeteg épült Kairóban, a maga nemében mindegyik egy kis múzeumnak is tekinthető. Sokszor kapcsolódik egyetemmel, könyvtárral, néhol ezek is megnézhetők belülről. A fényképezés, képrögzítés, sok helyen tilos, ezt tehát még belépés előtt tisztázni kell.

 

Kairóban járva nem szabad kihagyni a Khán el-Khalíli elnevezésű bazár negyedet, amelynek bejáratánál szintén egy mecset látogatható. Az eredeti kézműves termékek egy része a szemünk láttán készül, a régiségek eredete már nem ilyen egyértelmű. Itt érdemes szuvenírt vásárolni, jó üzletet köthetünk pokoli lárma és komédiás jajveszékelés közepette. Ha már nem szalad többé utánunk a kereskedő, közelítünk a végleges árhoz, és biztosan megértjük, mert a számokat még magyarul is ismeri némelyik kereskedő.

 

Tovább menve a városfal maradványai felé, három kaput is láthatunk, a hatalmas létesítményekhez különféle legendák fűződnek, némelyik még gyógyításra is képes (Báb Zuvejla). Aki már elég mecsetet látott, választhatja nézelődésül a sok mauzóleumot, minaretet, Sári el-Muizzban az aranyműveseket, a mamelukok és kalifák temetkezési helyét, azaz a Holtak Városát. A kopt negyed az óvárosban van, ha oda akarunk jutni Qaszr el-Samaa néven kell keresni. A templomokon kívül látható itt zsinagóga, erődítmény, múzeum. Természetesen a múzeumi belépők sem olcsók, bár éppen a kopt negyedben található olyan, ahol 50 piasztert kérnek a látogatásért. A Nílus legnagyobb szigetére is vessünk egy pillantást, a Gezíra már csak azért is érdekes, mert itt van a magyar nagykövetség.

 

Ugyanitt megnézhetjük II. Ramszesz obeliszkjét, a 185 méter magas várostornyot (el-Borg), akik pedig a mezőgazdaságra, növény és állatvilágra kíváncsiak, látogassanak el a helyi múzeumba, a Földművelésügyi Minisztérium épülete mellett található. Az afrikai állatvilág jelenlegi összetétele a Hadiqat el-Hajaván, vagyis az állatkert hatalmas területén szemlélhető. Kairó körül is rengeteg a látnivaló, néhány kilométeres túra után láthatóak a gízai piramisok, Heliopolis, Barrage duzzasztó, Heluánban megnézhetjük a magyarok építette Nílus hidat, fürödhetünk a helyi gyógyvízben a japánkert mellett. Akadhat olyan turista is, akit érdekel, hogyan laknak a helyi és külföldi gazdagok, ehhez látogassák meg a Maádi negyedet.


 

Luxor
 

 

A fővárosból hajóval, repülővel, vagy autóval juthatunk el Luxorba, ez több mint 700 kilométeres utazás, tehát választásunk attól függ, mennyi idő áll rendelkezésre, meddig maradhatunk. A hajóval utazók egy hétig úszkálnak a Níluson, viszont az út menti nevezetességeket is megnézhetik, mert a fontosabbaknál elidőzik a turistahajó. Autóval a folyó mindkét partján utazhatunk, bár a bal parti nem olyan rossz és nem is olyan forgalmas. Az utat így lefuthatjuk egy nap alatt, és ebbe néhány órás nézelődés is belefér. Repülővel a reptéri bonyodalmakkal együtt sem lesz két óránál több az utunk, és a jegy sem drága (kb. 40 dollár, vagy 200 EGP.)

 

Luxorban már trópusias az éghajlat, télen is kellemes, 20 fok körüli hőmérséklet várja az ide utazókat, és a Nílus mentén végig szállodasor. A keleti part az élőké, a nyugati inkább a halottaké, híd csak kissé feljebb van, viszont rengeteg az átkelőhajó. Odaát buszok, taxik várják a turistákat, és viszik a látogatókat a három legfontosabb látnivaló felé: Luxori templom, Karnaki templom, Királyok Völgye. Maga a város régies, arab jellegű, szűk utcácskákkal, vályogházakkal, az elmaradhatatlan piaccal és bazársorral. A százkapus, fényűző Thébának szinte nyoma sincs, az egykor milliós város helyén ma alig ötvenezren élnek.

 

A Luxori és Karnaki templomok között van vagy három kilométer távolság, a köztük kiépített utat valamikor Szfinxek útjának hívták, mert végig emberfejű oroszlán testű hatalmas szobrok határolták. A Luxori templom szoboralakjait, oszlopait főleg II. Ramszesz és III. Thutmószisz építtette. Csodálatosak a vörös gránitból faragott fáraó szobrok, a fehér mészkőből vájt hatalmas oszlopok, a falakat borító vésetek képei és hieroglifái egy titokzatos kultúrát takarnak.

 

A Karnaki templomhoz két út is vezet, bármelyiket választjuk, az I. pülon bejárónál kezdhetjük a látogatást. Monumentalitását tekintve túltesz minden eddigi látottakon. A nagy Amon templom és a Khonszu templom között szent tó található, szabályos téglalap alakú. A hüposztül csarnok 20 –25 méteres vaskos oszlopai közül jó néhány véseteiben hordozza az építtetők szellemét. A Mut templomot szintén egy szent tó veszi körül félkör alakban. II. Ramszesz szoborkolosszusa 28 méter magas, felesége ugyanitt jóval alacsonyabb, mindössze a térdéig ér, mindezek fölé tornyosul a bejárati kapu majd harminc méteres magassága. Az oszloplabirintusok félelmetesek, mintha óriások építették volna, és többszáz darab van belőlük.

 

A Thébai Nekropolisz a várossal ellentétes parton fekszik, ide temetkeztek az uralkodók és nemesek. Jelenleg mintegy 400 feltárt sír várja a látogatókat, szűkebb helyen, a Királyok Völgyében 62 sírt tártak fel a szakemberek. Legnagyobb értékük abban rejlik, hogy a díszítmények a korabeli életvitelt ábrázolják, tehát általuk elképzelhetjük az évezredekkel ezelőtt élt emberek mindennapjait. A völgyben szétszórtan a legkülönbözőbb korok fáraói temetkeztek, több helyen eredeti állapotokat találunk, a múmiák is eredeti helyükön vannak. Ezek a sírok tehát nem a szokásos piramisok, inkább sziklába vájt sírtemplomok, sok oldalággal, labirintusszerűen.

 

Nem komor sivár falak tárulkoznak a látogatók szeme elé, hanem elképesztően élénk festmények vannak mindenütt, sok helyen a vésetekkel kombinálva. Apropó vésetek: vannak kevésbé ősiek is, ugyanis az ókortól látogatott helyeken a „turisták” bevésték nevüket, üzeneteiket az oszloplábakba, szobrok talpazatára, faldarabokra, így olvashatók római helytartók nevei, thébai kormányzók, hadvezérek „aláírása” a korabeli írnokok vésetei mellett.

 

Vörös-tenger partvidéke
 

Kairóból a 44-es úton vagy közvetlen repülőjárattal juthatunk az üdülővárosba, az úton 600 kilométert kell megtennünk Kairótól, repülővel egy órás utazásra számíthatunk. Igazán vonzó és felkapott üdülőhellyé azért válhatott, mert a Vörös tenger partvidéke itt a legszebb, innen már nyílt a tenger, vize kristálytiszta, élővilága hihetetlenül gazdag. Mögötte mindössze hatvan kilométerre fokozza a táj szépségét a 2187 méter magas hegy, melyet a 77-es út megkerül, ezen pedig könnyedén elérhetjük Luxort (200 km).

 

A környékén lévő szigetek, világító tornyok és kisebb kikötők is biztosítanak némi látnivalót, ide mégis inkább a vakációzót, tengeri élményekre vágyót várják a luxusszállodák, egyszerűen nincs olyan sport, szórakozás, amely itt nem lenne hozzáférhető. 5-20e Ft körüli összegekért a legkülönbözőbb programokat vehetjük igénybe: búvárkodás hajóról korallszigetek környékén, beduin falu meglátogatása a sivatagon keresztül terepjáróval, négykerekű homokfutót bérelhetünk egy napra kb. 10e Ft-ért, ennél olcsóbban visznek bennünket üvegfenekű hajóval korallok és az élővilág tanulmányozására, ugyanezt mini tengeralattjáróról is élvezhetjük 50 dollárért (250 EGP, 7500 Ft). A szervezők kifogyhatatlanok az ötletekből, az egyszerű tevegeléstől a sivatagi karavántúráig mindent vállalnak.

 

A pénzesebb turisták átruccanhatnak egy-két napra repülővel Kairóba, Luxorba, vagy áthajózhatnak a Vörös-tengeren Sharm el-Sheikhbe. Az arab mentalitásra jellemzően mindent előkerítenek, mindent megszerveznek, a csodákra egy kicsit várni kell…
 
Vízisportok (búvár, szörf, vitorlázás, stb…): mindenütt a tengerparton

Sí turizmus: Csak télen és csak a Katalin hegy tetején.

Extrém sportok (rafting, sziklamászás, stb…): valamennyi kiépített üdülőhelyen szervezett és megtalálható.

Kerékpár-, evezős-, gyalogostúrák: mindenütt szervezik a szállodák környékén.

 

Top 10 látnivaló

 

A főváros, Kairó és környéke

 

 • Kairói Egyiptomi Múzeum: Maga az épület jelentéktelen, de a termek sokaságában felhalmozott kincsek értéke felbecsülhetetlen. Elme nem képes befogadni egyszerre ennyi információt, ezért érdemes célzottan, egy-egy tárlatot látogatni. Aki eddig csak tévében látta Tutanhamon halotti kelengyéjét, az itt élőben megnézheti.
 • Hasszán szultán mecsetje: a Közel-Kelet legszebb mecsetje, melynek minaretje a legnagyobb egész Kairóban. Hatalmas kupolája, arany és ezüst berakásos ajtajai lenyűgözőek. A helyiek úgy tartják, ha valaki elsétál a szószék alatt, akkor annak teljesül a kívánsága.
 • Ha már Kairóban vagyunk, nem szabad kihagyni a híres Bazárt! Óriási forgatag, hangzavar, és tömeg jellemzi, sajátos hangulata miatt azonban muszáj egyszer megnézni. Ha valamilyen portékára szemet vetettünk, kötelező az alkudozás! Ha féláron elhozunk valamit, az árusnak még mindig dupla haszon marad rajta, ebben biztosak lehetünk!
 • Gizai piramisok: amikor a Gízai piramisokról beszélünk, három nagy építményre gondolunk: Kheopsz, Khephrén és Mükerinosz fáraók piramisára. Legalább ennyire látványos a mellettük fekvő Nagy Szfinx, mely a Föld egyik legnagyobb és legrégebbi szobra! Kairó közelében helyezkedik el, egyszerűen megközelíthető.

 

 

Memphis és Szakkara

 

 • Szakkara - Dzsószer fáraó lépcsős piramisa: ez volt Egyiptom első piramisa, a szakkarai nekropolisz legjelentősebb építménye! Ugyanitt megcsodálható a világ egyik legrégebbi falfirkája is.
 •  Memphis romjai: Az egykori városból II. Ramszesz szobrán és egy alabástromszfinxen kívül nem maradt semmi, de ezeket viszont látni kell.

 

A Sínai félsziget

 

 • Dahab: a Sínai félsziget gyöngyszeme, valódi búvárparadicsom. Világhírű merülőhelyeiről híres, mint például a Blue Hole. Ez azonban adottságai miatt csak a haladó búvárok által merülhető, és a rengeteg látogató miatt kissé lepusztult. Kezdőknek a korallokban, szivacsokban és halakban gazdag „The Islands” nevű labirintusszerű helyet ajánlom, közvetlenül Dahab mellett, a sétány végén.
 • Szent Katalin Monostor és a Mózes-hegy: Az Ószövetség eseményeinek egyik fontos helyszíne. Ma turistautak során látogathatjuk az égő csipkebokor helyén épített kápolnát, illetve a hegy tövében lévő monostort, mely a világ egyik legrégebbi ilyen épülete. A monostor nappal látogatható, de a hegycsúcsra vezető legtöbb túra este indul, hogy a napfelkeltét és a kilátást a hegytetőről csodálhassák a látogatók. Az út megterhelő, aki teheti, béreljen tevét!
 • Sharm el Sheik: a vízi sportok és az éjszakai élet fellegvára, műemlékeket ne keressünk.

 

Középső területek

 

 •  Luxori és Karnaki templomok: a Luxori templomot III Amenhotep fáraó építette, majd II Ramszesz hatalmas oszlopsoros udvarral bővítette tovább. A Karnaki templom nagyobb. Itt csodálhatjuk meg a feneketlennek tartott tavat, mely III. Tuthmoszisz idejéből való, és valójában sekély.
 • Királyok völgye: a thébai nekropolisz fő látnivalója. A legtöbb sír azonban zárva van a nyilvánosság számára. A keleti völgybe temetkezett többek között VI. Ramszesz, és Tutanhamon is. A nyugati völgyben csak egy sír látogatható, ezért a turisták itt kevésbé gyakrabban fordulnak meg. A sírok rongálásának megelőzése érdekében az idegenvezetők nem tarthatnak előadást a sírokban és elvárják, hogy a látogatók csendben, egymás után haladjanak végig a sírokon.

 

 

Hajóval a Níluson

 

Számos iroda kínál hajóutat a Luxor-Asszuán közti szakaszon, mely során a Nílus partján fekvő nevezetességek látogathatók. Érdekes, és kényelmes módja ez a nézelődésnek. 

 •  Kom Ombo: Szobek krokodilisten és Haroérisz napisten kettős temploma, érdekessége, hogy kis kápolnájukban mumifikált krokodilok láthatók.
 •  Abu Szimbel-i templomok: Egyiptom déli részén a Naszer-tó partján, a Világörökség részeként áll a két látványos ókori sziklatemplom, mely II Ramszesz nagyságára hivatott emlékeztetni. Érdekesség, hogy a nagy gonddal kiválasztott szent helyről a templomokat az Asszuáni-gát építésekor áthelyezték, nehogy víz alá kerüljenek.
 •  Asszuáni-gát: a hatalmas gát építésekor Egyiptom villamos energia ellátásának felét biztosította. Nagyobb, mint az amerikaiak büszkesége, a Hoover-gát: 3600m hosszú, és 111 m magas.

   

Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Tunézia

Tunézia – a legafrikaibb mediterrán ország
 
A lényegesen nagyobb afrikai országok között szerényen húzódik meg Tunézia, hiszen két közvetlen szomszédja Algéria és Líbia is lényegesen nagyobb nála. Különös ország ez, ahol minden megtalálható, amit egy mediterrán országban keresnénk, de mindez vegyül az ezeregy éjszaka titokzatosságával is. Kedvező klímájának köszönhetően Tunézia egész évben vonzó célpontot jelent a turisták számára, hiszen a nyarak forrók, míg a telek kellemesen enyhék. Az ország végeláthatatlan, finomhomokos... Tunézia