Kenya - Hasznos információk

Az Indiai-óceán partján, az Egyenlítőn, Szomália, Etiópia, Szudán, Uganda és Tanzánia szomszédságában fekszik az ország. A Rift-völgy, és a központi felföld gyönyörű tájairól nevezetes.

 

Nyugat-Kenya a Viktória-tóval az ország vadakban leggazdagabb területe. Az északkeleti országrész elhagyatott, ide szerencsére még nem ért el a modernizált világ.

 

Közlekedés

 

Az országban 250 repülőtér, vagy annak nevezett rét található, így repülővel bárhova eljuthatunk. A vasút pontosabb és biztonságosabb, mint a buszközlekedés. Az autóbérlés drága, és az utak nagy része rossz állapotban van.

Aki eléggé kalandkedvelő, esetleg kutató kedvű világjáró, és saját szemével, bérautóval szeretné bejárni a térség legeldugottabb részeit, több nehézséggel is szembe kell néznie. Egyfelől az autóbérlés igen drága, másfelől bizonyos területeken való közlekedéshez előzetes engedélyt kell kérnie a hatóságoktól, nem is beszélve arról, hogy az utak alig negyede burkolt. Vidéken gyakorta támadják meg a magányos autósokat és az üzemanyag-utánpótlás sem emlékeztet az európai körülményekre.

 

Közlekedés az országon belül

 

Úthálózat hossza: 63800 km,
Vasúthálózat hossza: 2778 km

A vasút pontosabb és biztonságosabb, mint a buszközlekedés, bár igazi vasúthálózat nincs. Az üzemanyag csak importból szerezhető be, tehát megengedhetetlen, hogy az országutakat, vagy a városi utcákat szállító 40-50 fős buszok járják.

 

Ebből a gondból született a matatu, a személyszállítás nagy részét a fővárosban és országszerte is lebonyolító minibusz. Sofőrjeik ördögi ügyességgel (és néha felelőtlenséggel) vezetnek, a pénzbeszedők – legalábbis a kívülálló szemében – minduntalan az életükkel játszanak.

 

Van viszont egy sokat mondó azonosság: országos rendelet tiltja, hogy az eredetileg 7-8 személyes kisbuszba 18 főnél több utas beszálljon! Ehhez jön még a vezető és a „kalauz”. Utóbbi, aki egyben kikiáltó is, harsányan hirdeti, hogy járműve éppen melyik célállomás (városrész vagy település) felé tart és mennyi a viteldíj. Utóbbi mindig a megtett távolságtól függ, a kényelmi szempontoknak nincs szerepük.

 

Íratlan szabály, hogy a távolsági matatu, amely több száz kilométert is ledarál egy-egy útján, nem indul el addig, amíg meg nem telik. Az első beszállónak, akinek udvariasságból illik a hátsó sorba telepednie, ez néha komoly megpróbáltatást, alkalmasint 1–2 órányi sarokba szorított várakozást is jelenthet.

Belföldi repülőjáratok: Az országban 250 repülőtér, vagy annak nevezett rét található, így repülővel bárhova eljuthatunk.

Taxi: a taxi nem olcsó. Minden út előtt alkudjuk ki a fuvardíjat. A helyi közlekedési eszköz a matatu. Ezt főleg vállalkozó kedvű utasainknak ajánljuk.

Az autóbérlés drága, és az utak nagy része rossz állapotban van.

Távolsági busz: nem biztonságos

 

A Magyar Külügyminisztérium tanácsai

 

Kenya a kelet-afrikai térség legjelentősebb turisztikai célpontja. December és március között (ez Kenyában a főszezon) Budapestről közvetlenül közlekedő charterjárattal mintegy 2000-2500 honfitársunk látogat Kenyába. Többségük a Mombasa környékén lévő tengerparti üdülőhelyeket keresi fel, illetve az ahhoz közel eső nemzeti parkokba látogat. Az ide látogatók másik, jelentős csoportjának célpontja a Masaai Mara, Amboseli és Tsavo nemzeti parkok.

 

Dohányzási tilalom Kenya nagyvárosaiban

 

Nairobiban, Mombasában és Nakuruban a közterületeken és a középületekben egyaránt betiltották a dohányzást. A tilalom ellenére dohányzókat őrizetbe veszik és eljárás alá vonják.

 

Az első ízben tetten értek büntetése 2000 kenyai shilling (mintegy 6 ezer forint) vagy akár 6 havi börtön lehet, a visszaesők 3000 shillinges (mintegy 9 ezer forint) büntetésre, 9 havi börtönre vagy mindkettőre számíthatnak. A rendelkezés nem határozza meg pontosan a közterület fogalmát, már a nyílt utcán dohányzókat is vontak felelősségre A hatóságok komolyan veszik a rendelkezés betartatását, ezért felhívjuk a Kenyába utazó magyar turisták figyelmét, hogy kizárólag dohányzásra kijelölt helyeken gyújtsanak rá és amennyiben nem biztosak benne, hogy ilyen helyen tartózkodnak, az eljárás alá vonás és egyéb kellemetlenségek elkerülése érdekében inkább tartózkodjanak a dohányzástól.

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Egzotikus utazás

Egzotikus utazás

Az egzotikus utazási szezonban gyönyörű homokos partok, forró, napsütéses idő, különleges kultúrák és érdekes tájak várják az utazókat. Ugyanakkor a legszebb, legkedveltebb trópusi úti célpontok a fejlődő világ országaiban helyezkednek el, ahol az európai normáktól eltérő higiénés viszonyokkal találkozhatunk.

Egzotikus utazás

Időjárás - Ausztria (Osztrák Köztársaság)


szerda

Felhős

-

csütörtök

Felhős

-

péntek

Felhős

-

szombat

Felhős

-


Egészségügyi információk országok szerint


Orvos válaszol

Orvos válaszol

Ha szeretnél felkészülni a nyaralásra egészségügyi szempontból is, de nem találtad meg a szükséges információkat, akkor egyedi kérdéseiddel keresd meg szakértőnket! A személyes kérdezési lehetőség mellett böngészhetsz a korábbi kérdések és az azokra adott válaszok között is.

Orvos válaszol