Kína - Történelem

Ünnepek Kínában:

 
Kevés ország tud olyan kevés munkaszüneti napot felmutatni, mint Kína. A hiányt a többnapos ünnepek pótolják.
 

Hivatalos állami ünnepek

Január 1. Újév (kétnapos ünnep) 

Május 1-3. A munka ünnepe (háromnapos ünnep)

Október 1-3. A népköztársaság kikiáltásának évfordulója (háromnapos ünnep)

Változó dátumú kínai munkaszüneti nap

kínai újév: háromnapos ünnep  

Kína történelme dióhéjban

A Kínai Birodalom vagy Kínai Császárság i. e. 221-től 1911-ig állt fenn, és a világtörténelem egyik leghosszabban fennálló államalakulata volt.

 A Qin-dinasztia uralkodása (ie. 221-206) alatt az összes kínaiak lakta területet saját uralma alatt egyesítette, és ezzel megteremtette a Kínai Birodalmat (Kínai Császárság). Hatalma megszilárdítása végett a többi állam élére helytartókat küldött, erősen központosítva ezzel a hatalmát. Hatalma felmérhető a 20. században feltárt kínai agyaghadsereg méreteiben. A Qin-dinasztia nem volt hosszú életű, nem sokkal Qin Shi Huangdi halála után lázadások törtek ki.
 
A későbbi dinasztiák alatt (Han-dinasztia, majd annak bukása után a Hat dinasztia kora (széttagoltság korszaka), Sui-dinasztia, Tang-dinasztia, ezek után a az öt dinasztia kora, a Song-dinasztia kora) erős technikai fejlődés indult be a birodalomban: kereskedelmi útvonalak épültek, sikeres és erős államszervezet alakult ki, virágzásnak indult a kínai művészet.
 
A Ming-dinasztia (1368-1644) volt az utolsó nemzeti dinasztia Kínában. A hatalom a császár kezében összpontosult, és egészen a császárság bukásáig így is maradt. Fővárosa az első évtizedekben Nanking (Nanjing), majd 1421-től Peking (Beijing) volt. Pekingben ekkor épült a ma is látható császári palota, és ekkor alakult ki Peking mai formája. Gazdaságát és kultúráját tekintve a Ming-kor Kína egyik aranykora volt, nagymértékű városiasodás, kulturális virágzás, hatalmas építkezések jellemezték.
 
A 16. századtól érkeztek az első európai hajós felfedezők Kínába, akiket teljesen lenyűgözött az óriási, jól szervezett, virágzó birodalom. A tengerészek beszámolói felkeltették az európai érdeklődést Kína iránt. A portugálok a helyi hivatalnokok lefizetésével 1557-ben megvetették lábukat a dél-kínai Makaón. Ennek ellenére a kínai elzárkózás miatt nagyobb mértékű kereskedelem Kína és a Nyugat között nem alakulhatott ki. A kereskedők mellett keresztény hittérítők is érkeztek Kínába.
 
A kínaiakat az új hit nemigen érdekelte, de az európai tudomány annál inkább: így aztán a hittérítők elsősorban az európai naptárkészítés, csillagászat, térképészet stb. tudományával ismertették meg őket, és csak másodsorban a kereszténységgel.
 
A Ming-korszak második felében Kína bezárkózott, és a sztyeppeövezet határán újjáépítette a Nagy Falat. Az 17. század első felét frakcióharcok, eunuchok uralma és gazdasági válság kísérték.
 
1644-ben a Li Zicheng (Li Ce-cseng) vezette parasztfelkelők elfoglalták Pekinget, majd ugyanebben az évben a mandzsuk is hatalmas inváziót indítottak Kína ellen, így a Ming-dinasztia megbukott.

A 19. századi Kína

Kína egy ideig sikerrel elzárkózott Európa elől. a kínai hatóságok betiltották az ópiumkereskedelmet. Az angolok háborút indítottak Kína ellen, ezt ópiumháborúnak is szokás nevezni. Később Kína a korabali nagyhatalmak kollektív félgyarmatává vált az egyenlőtlen szerződések révén.
 
Az ópimháború utáni szabad kereskedelem politikájának köszönhetően az ország egyre inkább külföldi befolyásoltság alá került. Kína elvesztette gyarmatait (Vietnámot, Laoszt, Kambodzsát, Burmát, Koreát és Tajvant). Az 1900-as évek elején hatalmi harcok dúltak az országban. Mao Ce-tung 1949-ben megszüntette a császárságot és kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot. A politikai elégedetlenség és a növekvő infláció 1989-ben tüntetésekhez vezetett. A modern kori kínai politika hatására Kína napjainkra a világ egyik legdinamikusabban fejlődő országává vált.

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Kína

Kína a világ legősibb folyamatos civilizációja, amely már mint az ókorban önálló kulturális egységet alkotott, és igen fejlettnek számított. Számos, Európában csak jóval később megismert találmány (nyomtatás, puskapor, porcelán, selyem) már az ókorban ismert volt Kínában. Az egységes birodalom (i. e. 221-es) megalakulása óta lényegében egységben, a különböző dinasztiák vezetésével és a többi kultúrától elzárva fejlődött egészen a 19. századig, amikor is az angolok félgyarmati sorba taszították. Egészen a 20. század közepéig a... Kína