Kína - Látnivalók

Legfontosabb nevezetességek/látnivalók Pekingben

Tian’anmen tér (Tian’anmen guangchang)

Peking legnagyobb köztere, amely a város közepén terül el. Délen a Qianmen (Elülső kapu) határolja. A tér nyugati oldalán áll az Országos Népi Gyűlés (ONGY - Parlament) épület együttese, amelyet 1959-ben egy év alatt építették fel. A tér túloldalán, az ONGY-vel szemben a Kínai Történelmi és a Forradalmi Múzeum épülete található.
A teret északon a Tian’anmen (a Mennyei Béke kapuja) zárja le. A kaput a 15. században építették, jelenlegi formáját 1651-ben nyerte el. Alapzatával együtt 33,7 méter magas. A császári időkben innen hirdették ki a császárok utasításait az összegyűlt tömeg előtt, illetve itt kiáltotta ki Mao Ce-tung 1949. október 1-jén a Kínai Népköztársaságot.

A Tiltott Város (Gu gong)

Az egykori császári palota Peking egyik leglátványosabb műemléke. Bejárata közvetlenül a Tian’anmen mögött van. Építtetését a Ming-dinasztia (1368-1644) harmadik uralkodója, Yong Le császár 1406-ban kezdte meg, az 1420-ra fejeződött be. Területe 72 hektár, amelyből 150 ezer négyzetmétert építettek be. A Tiltott Város körül 52 méter széles vizesárok húzódik, míg a bejárat mögött az ún. Arany Víz folyik. A palota 24 Ming és Qing dinasztia-béli uralkodó számára nyújtott otthont. Miután az épületek jelentős része fából készült, több tűzvész is nagy károkat tett benne, azonban az átépítések, felújítások ellenére döntően megőrizte eredeti formáját.

A Tiltott Város két részből áll. Déli felén találjuk a hivatalos célokat szolgáló csarnokokat, míg északi részén a lakóépületek húzódnak. Mivel az épületek nem túl magasak (27 méter), és tilos volt a városban náluk magasabb házakat építeni, a Tiltott Város jellege sokáig meghatározta Peking építészetét.

Houhai

A Tiltott Várostól észak-nyugatra fekvő ún. Hutong-os, azaz a tradicionális pekingi építészeti stílus szerint épült alacsony, földszintes udvarházakból álló terület. A környéket rendbe hozták, a házakat felújították, nagyrészükben ma éttermek, bárok üzemelnek. A környék súlypontja maga a Houhai-tó, az, illetve a környékbeli szórakozóhelyek nyáron kedvelt célpontjai a turistáknak.  

Az Ég Temploma (Tian tan)

Az Ég Temploma a Tian’anmen tértől délre, egy közel 270 hektáros parkban található. A Ming-dinasztia építészetének gyöngyszeme. A park szent helynek számított, ahol a császár az év során a rituális ceremóniákat végrehajtotta. A levegőből nézve a templomok kör alakúak, alapjaik négyzetet formálnak. A kínai mitológiában a kör az Ég, a négyzet a Föld szimbóluma, ennek megfelelően a park északi oldala félkör alakú, a déli pedig szögletes.

Lámatemplom (Yonghe gong)

Peking és Kína legjobban felújított és működő lámaista Buddhista temploma a város központjától észak-keletre fekszik. Ötödik Termében látható a 26 méteres (ebből 8 méter a föld alatt) hatalmas Buddha szobor, amelyet egyetlen szantálfatörzsből faragtak ki.

Nyári Palota (Yihe yuan)

A Nyári Palota elődjét 1153-ban építtették, később a Ming uralkodók tovább bővítették a parkot, melynek területe a mandzsu császár, Qian Long idejében volt a legnagyobb. A Második Ópiumháború idején, 1860-ban az angol-francia intervenciós csapatok felégették. A palota újjáépítését Ce-hszi anyacsászárné kezdte meg, majd 1888-tól kezdődően a haditengerészet fejlesztésére szánt összegekből hozatta rendbe kedvenc pihenőhelyét. A 290 hektáron elterülő létesítmény háromnegyed részét a Hosszú Élet hegyének (Wanshou shan) lábánál elterülő Hatalmas Fényesség tava (Kunming hu) teszi ki.

 

 

 

Peking környéke

A Kínai Nagy Fal (Chang cheng)

A Nagy Fal a Bohai-öböl partján fekvő Shanhaiguan-tól a Takla-Makán sivatag széléig húzódik, mintegy 6’300 kilométer hosszú. A nomád törzsek betörésének megnehezítése érdekében már az i.e. 5. században elkezdtek építeni egy, a mai Nagy Fal elődjeként számontartott nem kőborítású védelmi vonalat, amelyet aztán a Kínát először egyesítő császár, Qinshi Huangdi alatt és után kezdtek egységesíteni, majd a Han-dinasztia (i.e. 206-tól i.sz. 220-ig) idején fejeztek be. A falak - a Nagy Fal soha nem volt lineárisan egységes - ebben az időben elsősorban még földsáncok voltak. Átépítésük, beleértve a Peking közelében levő szakaszt is, csak a Ming korban fejeződött be. Így a ma látható falak „mindössze” 5-600 évesek. A legjobb állapotban lévő és emiatt leggyakrabban látogatott szakaszok (Badaling, Mutianyu, Simatai stb.) Peking közelében húzódnak.

Ming sírok (Shisan ling)

13 Ming császár nyugszik a fővárostól mintegy 50 kilométerre északra fekvő festői szépségű völgyben. A sírok közül csupán néhány látogatható.

 

 Forrás: külügyminisztérium.hu

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Tunézia

Tunézia – a legafrikaibb mediterrán ország
 
A lényegesen nagyobb afrikai országok között szerényen húzódik meg Tunézia, hiszen két közvetlen szomszédja Algéria és Líbia is lényegesen nagyobb nála. Különös ország ez, ahol minden megtalálható, amit egy mediterrán országban keresnénk, de mindez vegyül az ezeregy éjszaka titokzatosságával is. Kedvező klímájának köszönhetően Tunézia egész évben vonzó célpontot jelent a turisták számára, hiszen a nyarak forrók, míg a telek kellemesen enyhék. Az ország végeláthatatlan, finomhomokos... Tunézia