Maldív-szigetek - Történelem

A szigetekre az első lakosok valószínűleg Ceylonból (Sri Lanka) és dél Indiából érkeztek 500 körül Krisztus előtt. Az egyik elmélet az, hogy a szigetek számos tengeri nemzet kereskedelmi útvonala keresztpontjában feküdtek már Kr.e. 2000-ben is. A maldiv emberek úgy hiszik, hogy a Redin nevű napimádó nép ősei voltak az első telepesek, és ők hagyták hátra a még ma is élő gonosz szellemekkel vagy jinnissel kapcsolatos hitet és szokásokat.

Redin nép

A Redin nép 500 körül tűnt el vagy azokat magukba olvasztották a Ceylonból érkező buddhisták és az Indiából érkező hinduk. Mivel az építőanyag korlátozott volt, az egyes népcsoportok az épületeiket a korábbi lakosok által épített épületek alapjaira építették rá. Ezért irányul sok maldiv mecset a nap felé és nem pedig Mekka irányába. Az arab kereskedők a Távol-Keletre vivő útjuk során a 2. századtól kezdve látogatták a szigeteket. A "Pénz Szigete"-ként ismert terület hatalmas mennyiségű kagylópénzt biztosított, amely korábban nemzetközi fizetőeszköz volt.

Iszlám

Az iszlám vallásra való áttérés 1153-ban Krisztus után jelentős időpont a maldiv történelemben. A legenda szerint egy Rannamaari nevű tengeri dzsinn rendszeresen követelt áldozatokat fiatal szűz lányok személyében Malé városában. Abu Al Marakat, egy odalátogató észak-afrikai arab, elfoglalta az egyik áldozati lány helyét és elűzte a démont a Koránból, az iszlám szent könyvből, való felolvasással. A maldiv király akkortájt áttért az iszlámra és később Barakat lett az első szultán. Ezután hat szultán dinasztia következett - 84 szultán és szultáné. Egy esetben, amikor a portugálok első ízben érkeztek az országba a 16. században, ténylegesen két uralkodó dinasztia volt: a Malei és a Hilali.

Potugál uralom

A portugálok, akik az Indiai-óceán kereskedelmi útjain nagyobb nyereségre akartak törekedni, engedélyt kértek egy erődítmény és egy üzem felépítésére Malé városban, de nem sokkal később egyre többet akartak a maldivektől. 1558-ban Andreas Andre kapitány vezette azt a portugál inváziót, amely megölte VI. Ali szultánt. Andre uralkodott Malé városban és az ország nagy részén a következő 15 évben. A portugál uralomnak 1573-ban lett vége, amikor egy szigeti főnök, Mohammed Thakurufaan megtámadta a nagyobb portugál helyőrséget és megsemmisítette azt.

A 17. században a Maldiv Szigetek holland, majd később angol protektorátus alá kerültek, de egyikük sem hozott létre gyarmatosító adminisztrációt. Az 1860-as években Bombaiból érkező Borah kereskedők raktárakat és boltokat létesítettek Malé városában és gyorsan megszerezték a külkereskedelem majdnem kizárólagos monopóliumát. II. Mohammed Mueenuddin szultán, akinek elege lett a Borah kereskedők gazdasági szorításából, szerződést írt alá az angolokkal 1867-ben, amely garantálta a szigetek teljes függetlenségét. A Maldiv Szigetek emiatt angol protektorátus lett és biztosították az angolok számára katonai objektumok létesítését.

Szultánság

A szultánság választott pozíció lett az öröklés helyett, amikor megalkották a szigetek első alkotmányát 1932-ben. 1953-ban a szultánságot megszüntették és Amin Didi, mint első elnök, vezetésével kinyilvánították a köztársaságot. Alig egy év múlva Didit megdöntötték; a szultánság visszatért Mohammed Farid Didi személyében, akit megválasztottak a Maldiv Szigetek 94. szultánjának. Ugyanebben az időben az angolok engedélyt kaptak katonai repülőterük újbóli megnyitására az Abu Atollon, az ország távoli déli részén. 1956-ban a Királyi Légierő elkezdte fejleszteni a légi bázist, több száz maldiv segítségével és elvállalta a Gan szigetlakók betelepítését. De amikor Ibrahim Nasir került megválasztásra miniszterelnöknek 1957-ben, azonnal a szerződés felülvizsgálatát kérte, a tartózkodás lerövidítését és az éves fizetés megnövelését követelve.

Ezután az Addu és Suvadiva (Huvadu) atollok lakosainak a kormányzattal szembeni lázadása következett, akik ellenezték Nasir követelését, hogy a britek ne alkalmazzanak helyi munkaerőt. A brit jelenléttől felbátorodva úgy döntöttek, hogy megszakítják a kapcsolatokat és független államot alapítanak. 1962-ben Nasir hadihajókat küldött a déli atollokra és leverték a lázadást. Anglia röviddel ezután elismerte a szigetek függetlenségét és 1965-ben a Maldiv Szigetek teljes mértékben függetlenekké váltak.

Szultánság eltörlése

Az 1968-ban hozott referendum alapján 1968-ban a szultánságot újból eltörölték és egy új köztársaságot vezettek be Nasir, mint elnök, vezetésével. Erőszakos uralma egy évtizeddel később ért véget, amikor életét féltve elmenekült az országból Szingapúrba. A haladó Maumoon Abdul Gaymoon lett elnökké választva a helyére. Gayoom azóta hatalmon van, túlélve puccsokat 1980-ban és 1988-ban. Egy negyedik öt-éves időszakra jelölték és elnökségét egy átütő referendumban erősítették meg.

Az utóbbi éveket a modernizálás, a gyors gazdasági növekedés és a legtöbb társadalmi jellemző javulása jellemzik. Ennek a növekedésnek a főbb rugói a halászat, a túrizmus és a külföldi segélyek voltak. Egyfelől nyomás érezhető a politikai liberalizálás irányában, és másfelől a muzulmán életforma megszilárdítása érdekében. A kormánynak meg kell őriznie az egyensúlyt a szigetek környezeti megóvása és a turizmus, valamint a halászat további fejlesztése között.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Tanzánia

Az egyik legnagyobb vadon Afrikában. Hatalmas terület, dimbes-dombos füves területtel, mely szinte eggyé válik a horizonttal.
Tanzánia elsősorban gazdag állatvilágával és hófehér homokos zanzibári szigetével vonzza az utazókat. Az utazók többsége szafari+üdülés kombinációt foglal, amely azt jelenti, hogy az afrikai kontinens belsejében található tanzán nemzeti parkokba ugyanúgy ellátogatnak, mint a maláriás moszkitókkal teli Zanzibár szigetére. Az ország higiénés viszonyai Kenyához hasonlóak, azaz az ivóvíz és csatorna ellátás nem megfelelő. A... Tanzánia