Srí Lanka - Hasznos információk

Éghajlat


Nagyobb részét esőerdő éghajlat jellemzi, északi sík vidéke pedig szavanna éghajlatú. A hőmérséklet évi ingadozása csupán 2-4°C. A csapadék évi összege 1000-3000 mm között változik. Északon rövid szárazabb időszak alakult ki (június-július); a szigetország túlnyomô részére a napéjegyenlőséget követő kettős csapadékmaximum a jellemző, jellegzetes száraz időszak nincs. A relatív nedvesség havi átlagai egész éven át 70-80 százalék között ingadoznak, ami a magas hőmérsékletekkel párosulva nyomasztó fülledtséget okoz.

Colombóban a leghidegebb hónap a január (középhőmérséklet 26°C; maximum: 32°C; minimum: 19°C), a legmelegebb pedig az április-május (középhőmérséklet: 28°C; maximum: 32°C; minimum: 22°C). A legcsapadékosabb hónap az október (19 csapadékos nap), a legszárazabb pedig a február (6 nap). A legderültebb hónap a február, a legborultabb pedig a június.

Közlekedés

Belföldi repülőjáratok hiányában busszal, vonattal vagy bérelt autóval közlekedhetünk. A buszok olcsók, de túlzsúfoltak. A vonatközlekedés elég lassú, de sokkal kényelmesebb. Az országban egyre divatosabb, hogy nemcsak autót, hanem sofőrt is bérlünk magunknak néhány napra. Ez egy nagyobb társaság esetén viszonylag olcsón megúszható. A városokban busszal, taxival, és ami nagyon izgalmas, motoros riksával közlekedhetünk.

Nemzetközi repülőtér

Colombo

Közegészségügyi állapotok és közbiztonság

Az elmúlt években az ország északi részén a független tamil állam létrehozásáért küzdő Szakadár Tamil Tigrisek (LTTE) nevű terrorszervezet számos öngyilkos bombamerényletet hajtott végre Colombóban. A támadások elsősorban nem külföldiek ellen, hanem leginkább vezető politikusok és katonák ellen irányulnak. Előfordult robbantás tömegközlekedési eszközökön is. Javasoljuk zsúfolt helyszínek és politikai összejövetelek kerülését. Jelenleg tűzszüneti megállapodás van érvényben a kormány és az LTTE között, elszórt összecsapások azonban előfordulhatnak, főleg a keleti országrészben (Batticaola és Ampara körzet). Az ideutazás - beleértve a keleten fekvő Trincomale-t is - nem ajánlott. Az elmúlt években több incidens is történt az ország dél-keleti részén található Yala Nemzeti Parkban, amelynek turisták is szenvedő alanyai voltak. A többi fontos kulturális központ, a hegyvidéki részek és a tengerparti turistaüdülők mentesek az etnikai villongásoktól és az erőszaktól.

Egészségügy

A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, kérjük csak a palackozott vizet fogyassza.

Ivóvíz: csak palackozott víz fogyasztása javasolt.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Tanzánia

Az egyik legnagyobb vadon Afrikában. Hatalmas terület, dimbes-dombos füves területtel, mely szinte eggyé válik a horizonttal.
Tanzánia elsősorban gazdag állatvilágával és hófehér homokos zanzibári szigetével vonzza az utazókat. Az utazók többsége szafari+üdülés kombinációt foglal, amely azt jelenti, hogy az afrikai kontinens belsejében található tanzán nemzeti parkokba ugyanúgy ellátogatnak, mint a maláriás moszkitókkal teli Zanzibár szigetére. Az ország higiénés viszonyai Kenyához hasonlóak, azaz az ivóvíz és csatorna ellátás nem megfelelő. A... Tanzánia