Szlovénia - Látnivalók

 

 

Ljubljana, a Száva partjára épült, ősi település. Már a római kor idejéből ismert a település, akkor a város neve Emona volt. Itt vezetett át az antik világ híres Borostyán útja az Adriáig. A város legjelentősebb műemlékei a barokk korból származnak. Monarchia idején a város neve Laibach volt.


A belvárosi részben a látnivalók felkeresésével hosszú időt el lehet tölteni, érdemes rá időt szakítani. Csak felsorolásszerűen nézzük azokat, amiket érdemes megnézni: hagyományos operai stílusban épült ljubljanai Opera, szecesszió stílusában épített Nemzeti Galéria, a Tivoli park közelségében lévő Modern képtár, az 1821-ben alapított Nemzeti Múzeum, az 1718-1749 között épült, különleges homlokzatú, barokk Orsolya-rendi templom és kolostor, a Drámai Színház, az egykori Emona (Aemona) feltárt falrészei és kapui, a copf stílusú palotában lévő Helytörténeti Múzeum, a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia copf stílusú székháza, az 1895-ben épült, érdekes hármas híd, mely az óvárosba vezet.


Az óvárosi részben láthatjuk a XV. században épült Városháza épületét, melyet a XVIII. században, barokk stílusban építettek át. A Városházától északra találjuk a püspöki Palotát, mely még a XVI. században épült, de mai alakját a XIX. században nyerte el. A püspöki Palota mögött emelkedik a kéttornyú, kupolás, barokk Székesegyház, melyet rokokó motívumok díszítenek. Híres barokk alkotás a templom mögötti papnevelde megkapó szépségű kapuzata. Az óvárosi részben szinte minden háznak megvan a maga története, múltja, mindenhol egy-egy érdekes részlet ragadhatja meg figyelmünket.


Szlovéniának kelet-nyugat irányban, a Szávától északra fekvő területét Stajersko-nak nevezik, ami arra utal, hogy évszázadokig Steiermark (Stájerország) része volt.


Szlovénia észak-keleti, a magyar és osztrák határ közelében lévő területet Pomurje névvel illetik, mely szlovén nyelven Murán túli területet jelent. Ebben a térségben találjuk Murska Sobota (Muraszombat) várost, ahol az egykori Szapáry kastélyban működő Helytörténeti Múzeumot érdemes megtekinteni. Lendava (Lendva) a szlovéniai magyarság központja, szinte a magyar-szlovén határon fekszik. Lendván a híres borutakat érdemes végigjárni, mely felvezet a szőlőültetvényekkel beborított, kráterszerű domboldalra. A borutak kiinduló pontja a város főteréről, a templomtól indul.


Az osztrák határ közelében, az 1546 méteres Pohorje-hegy lábánál, a Dráva két partján található Maribor, Szlovéniának második legnagyobb városa. E városon halad át a Bécs – Trieszti vasútvonal. Megtekintésre ajánlott a XV. században épült, reneszánsz erkélyes Városháza, az 1743-as pestisjárvány emlékére emelt madonnás barokk oszlop, a XII. században épített, de tűzvészek miatt többször átépített székesegyház, a XV. században épített castellóban működő Helytörténeti Múzeum. A város főterétől rövid sétával érhető el a Pohorje hegyre közlekedő drótkötél pálya, ami nagyon szép kirándulóhelyre viszi fel a turistákat. Sok vendéglő szolgálja itt a turistákat. Télen kiváló hely a „fehér” sport szerelmeseinek.


Maribortól délre fekszik a viszonylag kis lélekszámú mezőváros, Ptuj. Szlovéniának van kulturáltabb, nevesebb és vonzóbb küllemű városa is, de érdekesebb, változatosabb és nem várt élményekre aligha akadunk, mint itt. Magával ragadó látványt nyújt a Dráva felett trónoló, hatalmas feudális kastély, az 1385-ben épült minorita kolostor, a főtéren álló, gótikus, középkori magisztrátus (Városháza) és a Városháza mellett nyíló utcából megközelíthető vár. A várból délnyugati irányban juthatunk le a dominikánus templomhoz és kolostorhoz. Maribor felé vezető uton Hajdina falu házai között tekinthetjük meg a II. és III. századi Mitrász templomot.


A fővárostól északra emelkednek az égbe a Kamniki Alpok csúcsai. Itt több csúcs is megaladja a 2500 méteres magasságot, de alacsonyabb vonulatai is a 2000 méteres magasságban végződnek. Több, jól felszerelt síközpont szolgálja a turistákat és a sportolni vágyókat.


Ljubljanától északnyugatra Szlovénia alpesi területét találhatjuk, magas hegycsúcsokkal és tengerszemekkel. Ezen a Száva-menti úton, az úttól pár km-re romantikus, zöldellő völgy nyílik, középpontját a tó foglalja el, kegytemplomos, hívogató kis szigettel. Ennek a csodálatos hegyvidéki fürdőhelynek a neve: Bled. Kiváló hely kirándulásokra, fürdőzésre, csónakázásra, téli idényben sielésre, korcsolyázásra. Bled idegenforgalmi vonzerejét fokozza a környéken fakadó gyógyforrás is. Bled egész évben élményekben gazdag, kulturált üdülést biztosít az oda látogatóknak. A szigeten lévő kegytemplom jóval korábbi múltra tekint vissza, mint maga a fürdőhely, századok folyamán zarándokok tízezrei keltek át a tavon, hogy a 99 gránitlépcsőn felkapaszkodva a csodatévő Mária segítségéért esedezzenek. Érdemes felsétálni mintegy fél órás gyaloglással a bledi várba, ahová gépkocsival is fel lehet jutni. Hosszabb kirándulásként felkereshető a Sum-vízesés és a Vintgar-szurdok. Elmaradhatatlan kirándulás Bledből Bohinj, a Bohinji-tó (kb. 29 km) és a Savica-vízesés.


Ljubljana és az Adriai-tenger távolság felezőpontjában terül el a szlovén Karszt barlangvilága. A hegyek között fáradhatatlanul folydogáló Pivka folyócska mélyített itt magának kiterjedt, föld alatti barlangrendszert, kioldva a sziklák mészkőanyagát, és ebből páratlanul szép cseppkőveket épített. A Postojnai cseppkőbarlang bejárata az azonos nevű településtől mintegy 3 km-es távolságban található. Ez a barlang a világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangja, melybe romantikus kisvasút vezet.


Szlovéniai tengerpart legismertebb üdülőhelye: Koper, mely egyben forgalmas kikötő és iparváros is. A város a Koperi-öbölbe nyúló földrészt foglalja el, mely eredetileg sziget volt, de a szárazföldtől elválasztó, lagúnás tengerág feltöltésével vált később félszigetté. A város legmonumentálisabb polgári épülete a XVI. századi Belgramoni-Tacco palota, ebben működik a Városi Múzeum. A XV. századi hangulatú főtéren a velencei mesterek kezenyomait fedezhetjük fel a gótikus loggiaban. A loggiahoz csatlakozik a román stílusú korábbi bazilika helyén 1445-ben épült Dóm. A dómtorony a XIII. században védelmi célokra épült, a XVII. században kapta felső részét és toronysisakját.


A Piranói-öböl északi végében jellegzetes, megkapó romantikájú kis kikötőváros található, melynek neve Piran, olasz nevén Pirano. Szárazföld felől várfalakkal védett domb tövében terül el a kis város. A Szent Péter kápolna melletti ház Giuseppe Tartini zeneszerző és hegedűvirtuóz szülőháza, amit a homlokzaton lévő emléktábla jelez.


A partvidék legszebb része Fiesa, tiszta, homokos partjával és sötétkék vizével csábítja a fürdőzni vágyókat.

Sportturizmus lehetőségei

A síelés a legnépszerűbb sport Szlovéniában, a lakosság 1/5-e aktív síelő. Ez nem csoda, hiszen a Vogel és a szlovén Alpok egyes területei kitűnő adottságokkal rendelkeznek. 9000 kilométer hosszú kiépített túraútvonalain 165 hegyi kunyhó segíti a megfáradt túrázót a regenerálódásban.

A Soca folyó fehér habjain a vadvízi raftingolás szerelmesei élhetik ki kalandvágyukat.

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Szlovénia

A volt jugoszláv tagköztársaságok közül Szlovénia került ki a polgárháborús őrületből a legszerencsésebben. Az ország gazdag ásványi anyagokban, természeti értékekben, tengerpartja nyugodt, szép és kedvező árfekvésű. Nagyon sok városa magán viseli a Habsburg és a Velencei Birodalom jellegzetes jegyeit, ezért a turista a szlovén Alpokban járva Bajorországban érezheti magát. Szlovénia