Szlovénia - Hasznos információk

 

Közbiztonság

Szlovéniában a közbiztonság jónak mondható, de forgalmas helyeken értékeikre fokozottabban vigyázzanak.

Közlekedés az országon belül

A buszhálózat átszövi az országot, minden települést elérhetünk a gyors és kényelmes buszokkal. Ha busszal szeretnénk utazni, a biztonság kedvéért váltsuk meg a jegyeket elővételben. Vonatra a Soca folyó völgyében érdemes ülni, felejthetetlen tájakon halad át.


Az ország autópályái lassan, de folyamatosan épülnek, elsősorban az Olaszország és Ausztria felé vezető szakaszon. A díjak viszonylag alacsonyak, de az inflációval arányosan nőnek. Jelenleg (2004-ben) a Maribor - Vransko szakaszért két részletben 760 SIT-et , a Ljubljana - Kozina szakaszért 710 SIT-et kell fizetni. November 15-től március 15-ig kötelező a téli gumi használata és előírás a hólánc megléte is (időnként ellenőrzik a határátlépéskor). Aktuális közlekedési információkért érdemes a nagykövetség honlapjára (www.hu-embassy.si ) ellátogatni, turista információkért pedig a KOMPAS szlovén utazási iroda Bp. Rákóczi út 14. alatti kirendeltségébe.


A közlekedési szabályok betartását Szlovéniában szigorúan veszik, a határtól a nagyobb városok felé vezető utakon gyakran találkozhatunk forgalomellenőrzéssel. A főbb útvonalakon néhol lakott területen is engedélyezik a 70 km/h sebességet, de a feloldás után előfordulhat sebességmérés. Viszonylag enyhe, szabálysértések esetén is magas, 10-15 ezer tolár (1 SIT = 1,1 HUF) büntetéssel kell számolni, de 8 napon belül csak a büntetési tétel fele fizetendő. Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy amennyiben szabálysértést követtek el, igyekezzenek minél hamarabb befizetni a csekket a postán (ehhez segítséget lehet kérni a rendőrségtől), mert ha aznap ezt nem tudják megoldani, a rendőrség visszatartja a külföldiek útlevelét és másnap szabálysértési eljárás keretében a büntetési tétel még emelkedhet is az eljárási költségek miatt.


Ljubljana belvárosában 2001-től jelentősen megszigorították a parkolási feltételeket, sárga, kék és fehér zónára osztva fel a parkolóhelyeket. A sárga és a kék zónában csak parkolójeggyel lehet parkolni, a kék táblával jelzett sétáló övezetben még azzal sem. A rend betartását gyakran ellenőrzik, kerékbilincs felszerelésével is számolni kell a szabálytalankodóknak.

Beutazási feltételek

Az Európai Unió irányelveivel összhangban 2004. május 1-jétől az Európai Unió tagállamainak állampolgáraira a Szlovén Köztársaságban a következő beutazási és tartózkodási szabályok vonatkoznak: 
A Szlovén Köztársaságba érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal szabadon beléphetnek bármilyen (átutazás, turizmus, vagy akár munkavállalás, tanulmányok folytatása, letelepedés) célból és ott engedély nélkül 90 napig tartózkodhatnak. 90 napnál hosszabb tartózkodás esetén kötelesek a tartózkodási helyük szerint illetékes önkormányzattól tartózkodási engedélyt kérni (amely engedély természetesen már a belépést követően akár azonnal is megkérhető). A belépéstől számított 3 napon belül az Európai Unió tagállamának állampolgárai kötelesek lakcímüket bejelenteni a rendőrségen. Amennyiben kereskedelmi szálláshelyen vagy szállásadó magánszemélynél szállnak meg, úgy a bejelentés kötelezettsége a szállásadót terheli. A lakcímbejelentéshez a szlovéniai lakcímen kívül csak az útiokmány adatai szükségesek.

Magyarország helyi képviselete

Ljubljana Nagykövetség

Cím: Ulica Konrada Babnika 5.
1210 Ljubljana-Sentvid
Előhívó: (386)(1)
Telefon: 512-18-82,
Ügyelet: 512-18-82

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Bagi Gábor
Fax: 512-18-78
E-mail: huemblju@siol.net
Honlap: www.hu-embassy.si

Az ország magyar képviseletei

Budapest Nagykövetség

Cím: 1025 Budapest, Cseppkő u. 68.
Telefon: 438-5600
Fax: 325-9187
 

Budapest Konzuli Osztály

Cím: 1025 Budapest, Csatárka köz 9.
Telefon: 438-5600
Fax: 438-5626

A Külügyminisztérium tanácsai:

2004. május 1-jét követően a szomszédos EU tagállamokkal közös határszakaszokon (Ausztria, Szlovákia, Szlovénia) ugyan nem szűnik meg a határforgalom ellenőrzése, de lényegesen leegyszerűsödik; továbbá a magyar állampolgárok is használhatják az ún. EU sávot. (A belső határokon történő ellenőrzés teljes felszámolására, az ehhez szükséges feltételek teljesítését követően, néhány év múlva kerülhet sor. )

Az egyszerűsített ellenőrzés főszabály szerint a személyazonosság megállapítását, az úti okmány és a gépjármű gyors ellenőrzését, szemrevételezését jelenti. Az EGT tagállamai állampolgárainak úti okmányaiba beléptető bélyegző elhelyezése nem történik. Amennyiben azonban a beutazóról rendelkezésre álló adatok szerint, vagy az érintett személy viselkedéséből következtetni lehet arra, hogy veszélyezteti valamely tagállam közrendjét, közbiztonságát vagy közegészségét, tüzetes vizsgálatnak is alávethető (az utazás céljára vonatkozó, ill. az anyagi eszközök meglétét bizonyító dokumentumok ellenőrzése, a beutazó adatainak a Schengeni Információs Rendszerben történő ellenőrzése, az adott személy járművének és egyéb tárgyainak megvizsgálása). A fenti okokra hivatkozva (közrend, közbiztonság, közegészség) - amennyiben a beutazó szerepel valamely tagállam tiltó névjegyzékében – az európai uniós (magyar) polgár beléptetése is megtagadható.

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius