Tunézia - Látnivalók

 Egy kis ország hatalmas mennyiségű élménnyel. Tunéziában mindenki megkapja, amit keres, hiszen vannak itt fehérhomokos tengerpartok, csodálatos látnivalók és egy olyan egyedi légkör, ami csak erre az országra jellemző.
 

Tunézia nem annyira afrikai, mint a földrész délebbi országai, nem annyira muszlim, mint a többi arab vidék és nem annyira európai, mint a többi mediterrán ország. Ezekből mind van egy kicsi Tunéziában és ez a sokszínűség teszi teljesen egyedivé.

Bár az ország nagy részét sivatag – a Szahara – borítja, a maradék területen is sok az érdekes látnivaló. Ezek legnagyobb része könnyebben megközelíthető az üdülő övezetekből, így a fővárosban, Tuniszban csak akkor érdemes megszállni, ha magára a metropoliszra vagyunk kíváncsiak.

Az üdülőterületekről minden esetben szerveznek fakultatív kirándulásokat Tuniszba, de – mivel Tunéziában is a muszlim országokra jellemző kiváló közbiztonsággal számolhatunk – ezt magunk is tető alá hozhatjuk. Sousse-ból például a helyi vasúttal is „elugorhatunk” a fővárosba, de azzal számoljunk, hogy gyors és légkondicionált szerelvények csak a fővonalakon közlekednek, így ezeken túl egy érdekes és hosszan tartó kaland a vonatozás.

A buszközlekedés azonban kiváló és gyors. Autót bérelni nem érdemes, mert igen drága és szinte mindenhol lehet találni egész napra is bérelhető taxikat. Így a túrák egyedileg is lebonyolíthatóak legyen szó a fővárosról vagy bármilyen más látnivalóról. Egy dolgot azonban ne felejtsünk el: Arab országban járunk!

Tunéziában a borravaló nem az elvégzett szolgáltatás elismeréseként utólag fizetendő honorárium, hanem belépő a megfelelő minőségű szolgáltatáshoz. Még abban az esetben is elvárják, amikor mondjuk szervezett úton a csomagban kifizetett szállodába érkezünk meg. Ha ilyenkor nem csúsztatunk oda a recepciósnak egy kisebb összeget, akkor – különösen főszezonban – könnyen találhatjuk magunkat egy építkezésre vagy világítóudvarra néző szobában. Persze a szoba mindenben megfelel a katalógus fényképeinek és a leírásban vállaltaknak csak éppen hiányzik belőle egy kis plusz, amitől felejthetetlen lesz a nyaralás. Ellenben, ha tiszteletben tartjuk a helyi szokásokat – vagyis odacsúsztatjuk azt a néhány Eurót vagy Dinárt – akkor biztosan kiváló szobát fogunk kapni, sőt alacsony foglaltság esetén akár felár nélkül élvezhetjük a tengerre néző erkély jótékony hatását is.

Fontos megjegyezni, hogy ezekre a dolgokra az utazás szervezőjének semmilyen ráhatása nincsen, így csak a saját nyaralásunkat nehezítjük, ha az ő képviselőjükön kérjük számon. Bár ez a mentalitás messze áll a mi szemléletünktől - hiszen nálunk a kiváló munka elismerése a borravaló - ne bosszantsuk fel magunkat ezen. Kalkuláljunk ezekkel a kis összegekkel és a nyaralás végére még VIP vendégeknek is érezhetjük magunkat!
 

A legfontosabb látnivalók

 

Bardo Múzeum: Tunisztól félórányi autóútra található ez az intézmény, melyet a világ legjelentősebbjei között tartanak számon, megtekintése legalább félnapos elfoglaltság. A gyűjteményben római és bizánci mozaikok, pun és római szobrok valamint korai iszlám művészeti remekek kaptak helyet. A tárlat egyik különlegessége az I. századi hajóroncs, a Mahdia feltárásakor összegyűjtött kincsek sokasága.


El Jem: Monastirtól dél-nyugatra található ez a város, melynek legfőbb látványossága a római amfiteátrum. Ebben az épületben forgatták a Gladiátor című, Russel Crowe főszereplésével film afrikai jeleneteit. Az épségben fennmaradt amfiteátrumok közül az el jem-i a harmadik legnagyobb és fénykorában 30 ezer néző élvezhette itt a diadalokat. A hatalmas építmény bejárását semmi sem korlátozza, így a gladiátorok és állatok „tárolására” szolgáló pincéket ugyanúgy megnézhetjük, mint a nézőtér bármely szektorát. A legfelső karéjt keskeny lépcsőkön lehet megközelíteni, de érdemes ide felkapaszkodni, mert nem csak a teljes amfiteátrumot láthatjuk be innen, hanem a másik irányban lenyűgöző panoráma tárul a szemünk elé a városról és környékéről is.


Kairouan:
Tunézia, ez a kis ország büszkélkedhet az Iszlám negyedik legszentebb helyével! A sorban csak Mekka, Medina és Jeruzsálem előzi meg. A zarándoklat (al-haddzs) az iszlám egyik pillére. A mekkai zarándoklatot minden muszlim férfi és nő számára kötelező legalább egyszer életében. Kairouan azonban akkora jelentőséggel bír, hogy aki hétszer elzarándokol az itteni mecsetbe, az mentesül a mekkai látogatás alól. Az itteni mecset pedig a nem muszlimok számára is lenyűgöző látvány. Arányi, építészeti megoldási és díszítettsége a legtöbb hasonló építményt felülmúlja. A jelenlegi épület az első észak-afrikai mecset helyén magasodik és a 9-ik században épült. Az imaterembe ugyan belépni nem lehet, de egy rácson keresztül meg tudjuk csodálni a szent helyet.

 

Szintén érdemes meglátogatni a város külterületén található víztározókat, az aglabidákat, melyek ezer évvel ezelőtt épültek és 1969 újították fel őket. Ezek az építmények a mai napig aktívan részt vesznek a város vízellátásában.

 

Dougga: Mivel Karthágót a rómaiak lerombolták és helyét sóval hintették be, így a legjobb állapotban fennmaradt pun-római település kétségkívül Dougga. Az impozáns antik romok már kilométerekről láthatóak. A városnak sem gazdasági- sem katonai befolyása nem volt, azonban spirituális jelentősége annál nagyobb. Erre utal az is, hogy az aránylag kisméretű romterületen három vallási épület, Szaturnusz és Merkúr szentélye, valamint Minerva temploma is megtalálható. Emellett találunk itt többek között egy, a mai napig használatban lévő, 3500 fő befogadására alkalmas teátrumot és egy lóversenypályát is.

 

Bulla Regia: Bár a római harcos nemzet volt, a patríciusok a katonai szolgálat leteltével hamar elkényelmesedtek. Nehezen viselték például a nagy meleget, így nem csoda, hogy a szaharai klímát sem tolerálták. Ennek ékes bizonyítékait adják a bulla regia-i földalatti villák, melyekben gazdag és kicsapongó tulajdonosaik az I., II. században elrejtőzhettek az afrikai nap elől. Az építmények közül a legszebb és leghatalmasabb a vadászat háza, melynek még oszlopos udvara is a föld alatt épült.

 

Tuniszi medina: A főváros óvárosi része igen érdekes bepillantást enged a letűnt korok világába. Itt valóban az ezeregy éjszaka világában érezhetjük magunkat. A legalkalmasabb túraútvonalat a Bab el Bahar-nál, a tengeri kapunál kezdhetjük, ahol korábban a hajóval érkező idegenek először tehették lábukat a város földjére. A medina rengeteg látnivalóval szolgál, melyek közül az egyik legjelentősebb Hamouda Pasa mecsete és a hozzá tartozó sírhely, ahol a neves ember egy érdekes rózsaszín homlokzatú épületben nyugszik.

 

Habib Bourguiba mauzóleuma: Ha az utazó Monastir repterén lép be Tunéziába valószínűleg az első helyi híresség, akit megismer Habib Bourguiba, hiszen a reptér is az ő nevét viseli. De az ország szinte minden városában legalább egy utcát vagy sugárutat róla neveztek el és minimum egy mellszobra áll valamelyik köztéren. Az ország korábbi elnökének nagyon hálásak a tunéziaiak, hiszen ő csikarta ki 1956-ban a franciák távozását és ezzel az ország függetlenségét. Bourguiba Monastirban született és itt is temették el. Mauzóleuma egy csodálatos épületkomplexum, melyben megtekinthetjük a nagy ember dolgozószobáját és szeretteinek sírjait is. Az épület mellett látható egy jellegzetes helyi temető, ahol minden sírkövet ugyanaz a fehér festék borít, mint a legtöbb házat.

 

Sidi Bou Said: Ha egy képeslap-szépségű halászfalut keresünk, akkor megtaláltuk. A csodálatos, fehérfalú és kék tetejű házak közül gyönyörű panoráma nyílik a tuniszi öbölre. Ha Sidi Bou Saidban járunk és jellemző ajándékot keresünk, akkor mindenképpen a kézművesek portékáiból szemezgessünk. A leghíresebb emléktárgyak itt a kézzel készített madárkalitkák.

 

Matmata: Ez a település azoknak is érdekes, akik csak berber barlanglakásokat szeretnének megtekinteni, de a Csillagok Háborúja rajongói számára egyenesen kötelező. Bár Tunézia több részén folytak forgatások, Matmata még eredeti állapotban őrzi a Tatooine szellemét. Luke Skywalker nagybátyjának háza ma szállodaként üzemel (Hotel Sidi Driss), de szobát csak hosszú időre előre foglalva lehet szerezni.

 

Tengerpartok: Tunézia legnépszerűbb tengerpartjai egytől-egyig szállodákkal szegélyezettek, így bárhol könnyedén találunk szállást. A legnépszerűbb ilyen üdülő városok: (északról-délre) Nabeul, Hammamet, Sousse, Monastir és Mahdia.

 

Érdemes megemlíteni még Port el Kantaoui-t, mely Sousse-tól 5 kilométerre található. Itt egy komplett várost terveztek és építettek a semmi közepén, Yacht-kikötővel, golfpályával, eredeti arab stílusban. Bár egy kicsit érezni a városkán, hogy mesterségesen jött létre, mégis csodálatos látványt nyújt.      
 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Külföldre autóval – praktikus tanácsok nem csak kezdőknek II.

Bár itthon már vége a nyárnak, tőlünk délebbre még gyakran kúszik harminc fok fölé a hőmérő higanyszála. Ezért sokan döntenek úgy, hogy – a tömeget elkerülve – az utószezonban autóznak a mediterrán térségbe. Cikkünkben az ő számukra gyűjtöttünk csokorba néhány praktikus tanácsot az Autóklub segítségével.      

Tovább

Előbb jobbra, aztán balra – Utazzunk Londonba! (II. rész)

 Mielőtt útnak indulunk, tervezzük meg alaposan, mely látnivalókat szeretnénk mindenképpen megtekinteni, és nagyon fontos tudni azt is, hogy ezek milyen messze helyezkednek el egymástól. Érdemes tehát egy-egy napra úgy összeválogatni a célállomásokat, hogy azok a lehető legközelebb legyenek egymáshoz, hogy ne az utazással eltöltött időé, hanem sokkal inkább a nevezetességeké legyen a főszerep. Az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Tunézia

Tunézia – a legafrikaibb mediterrán ország
 
A lényegesen nagyobb afrikai országok között szerényen húzódik meg Tunézia, hiszen két közvetlen szomszédja Algéria és Líbia is lényegesen nagyobb nála. Különös ország ez, ahol minden megtalálható, amit egy mediterrán országban keresnénk, de mindez vegyül az ezeregy éjszaka titokzatosságával is. Kedvező klímájának köszönhetően Tunézia egész évben vonzó célpontot jelent a turisták számára, hiszen a nyarak forrók, míg a telek kellemesen enyhék. Az ország végeláthatatlan, finomhomokos... Tunézia