Tunézia - Hasznos információk

Közlekedés

Tunéziába a legtöbben repülőgéppel érkeznek. A főszezonban Budapestről is számos charterjárat indul. Valamivel kalandosabb, ha Franciaországból vagy Olaszországból hajóval kelünk át, ez a mód Magyarországról meglehetősen nehézkes.

 

Fontosabb kikötők:

Bizerte, Gabes, La Goulette, Sfax, Sousse, Tunis, Zarzis

 

Nemzetközi repülőterek listája:

MIR - Monastir, Tunisia - Skanes

SFA - Sfax, Tunisia - Sfax Airport

TUN - Tunis, Tunisia - Carthage

Közbiztonság

 

Tunézia egyöntetű vélekedés szerint a turisták számára egyértelműen biztonságos ország. A rendőri jelenlét szembetűnő, az állomány segítőkész. Kisebb lopások ennek ellenére időről-időre előfordulnak, ezért javasoljuk, hogy a turisták – különösen a bazárban – értékeikre fokozottan ügyeljenek. Zseblopások esetén az utas kárának megtérülése szinte teljesen kizárt, a tetteseket általában nem sikerül elfogni. Bejelentés esetén a rendőrkapitányságok kizárólag azt igazolják, hogy a külföldi állampolgár bejelentette tárgyainak elvesztését. A rendőrőrsök még ilyen jegyzőkönyvet sem adnak ki, csak naplózzák a bejelentést. Általában ezek egyike sem elegendő a biztosítási kárigény érvényesítéséhez. Lopásról ugyanakkor csak a tettes elfogása és a bűncselekmény bizonyítása esetén állítanak ki jegyzőkönyvet.

 

A Magyar Külügyminisztérium tanácsai

 

A Tunéziába készülők bizalommal fordulhatnak utazási tanácsokért, információkért a magyarul is jól beszélő ROUISSI Badreddine úrhoz, aki a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal (ONTT) budapesti irodájának igazgatója.

Címe: 1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12. II/212
Tel.: 267-5569, 267-5351
Fax: 267-2770
E-mail: tuneziainfo@matavnet.hu

 

Fontos tudnivalók

 

Jogszabály tiltja a tunéziai dínár (TND) behozatalát, illetve kivitelét. Javasoljuk a költőpénzt dollárban vagy euróban hozni, a bankokban mindenütt váltanak pénzt, a bazárokban a valutát nem szívesen fogadják. (Tunéziában kötött devizagazdálkodás van, a dínár nem konvertibilis, a beváltott pénz 30 %-a a beváltási bizonylat bemutatása mellett a repülőtéren visszaváltható.) Egy dínár 1000 millim.

 

A Tunéziában vásárolt árucikkek után az ÁFA visszaigényelhető az alábbi feltételekkel:

 

 • az árut hitelkártyával fizetik ki
 • az árut az utas magával viszi és a kikötői vagy repülőtéri vámszerveknél azt bemutatja
 • a visszaigénylő nem tunéziai állampolgár és állandó lakóhelye nem Tunéziában van

 

Az ÁFÁ-t a megadott bankszámlára, átutalással utalják vissza. Az ÁFÁ-t abban az esetben lehet visszaigényelni, ha a vásárlás értéke üzletenként eléri a 200 dinárt. Élelmiszerekre, alkoholtartalmú italokra, dohányárura és a szabad forgalomból kizárt termékekre a lehetőség nem vonatkozik.

 

A tunéziai törvények a turisták szempontjából toleránsnak mondhatók, néhány dolgot azonban a figyelmükbe ajánlunk:

 

Tilos az országba kábítószert, fegyvert, más tiltott cikket behozni, ezért rendkívül szigorú, nem ritkán 20 év feletti börtönbüntetés szabható ki!

 

Pornográfnak minősülő kiadványok, filmek behozatala, árusítása esetén az elkövetőkre börtönbüntetés és pénzbüntetés vár.

 

Laktanyák, fegyverrel őrzött középületek (pl. a tv épülete, az elnöki palota) fényképezése tilos. A tilalom megszegői őrszobára való bekísérésre, a film elkobzására számíthatnak. A karthágói Antoninus-fürdő romjainak megtekintésekor csak az elnöki palotának háttal állva szabad fényképezni. (A tilalom több helyen egyértelműen táblával jelezve van!)

Európai turisták számára kedvező, hogy a szállodák területén a megszokott nyári, illetve strand-viselet hordható, akár a monokini is. Szent helyeken, mecsetekben a bejáratnál adnak leplet, amelyet a hiányos öltözetűnek számítók felvehetnek. A belépést ennek elutasítása esetén megtagadják, nem érdemes vitatkozni.

Az utazók a muzulmán böjt, a ramadán ideje alatt lehetőleg kizárólag a szállodában fogyasszanak napközben ételt vagy italt, s rágyújtani sem lehet nyilvános helyen. E tilalom megszegése nem jár szankciókkal, de nagyfokú illetlenségnek és udvariatlanságnak számít a böjtölők számára.

Az államfőt kiemelt és számunkra néha szokatlan formában megnyilvánuló tisztelet övezi. Nyugalmunk érdekében feltétlenül kerüljük az ezzel kapcsolatos megnyilvánulásokat, megjegyzéseket.

Az Utazaselott.hu tanácsai:

 

 • Soha ne igyunk vizet a csapból!
 • Mindig alkudjunk, ha az utcán vásárolunk!
 • Ne együnk az utcán árult ételekből!
 • Fedetlen vállal ne menjünk a mecsetbe!
 • Mindig legyen nálunk egy kis aprópénz. Mindenért, mindenhol baksist kérnek!
 • Az arany tárgy az utcai árusnál általában csak aranynak látszik!
 • Ne fogadjunk el ajándék virágot, mert rögtön pénzt kérnek érte.
 • Ne fotózzunk kormányépületet (amin nemzeti lobogó található), mert elveszik és megsemmisítik a filmtekercset, videoszalagot.
 • Sötétedés után ne sétáljunk egyedül az óvárosban.
 • Soha ne engedjük, hogy egy helyi lakos elkísérjen minket vásárolni, mert jutalékot kérnek tőlünk!

Ne lepődjünk meg, ha a magyarul köszöntenek minket az árusok, vagy pár érdekes magyar szóval kedveskednek. Ugyanis a tunéziaiak nagyon jó nyelvérzékkel vannak megáldva, és hallás után megjegyzik a szavakat!

 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru