Zöld-foki Köztársaság - Hasznos információk

 

 

Amikor érdemes utazni

A főszezon októbertől márciusig tart, de egész évben kellemes az idő.

Amiért érdemes utazni

Az érintetlen területek, szigettúrák a vulkáni eredetű hegyvidékeken, a sóbányák, sós tavak, a homokos strandok, a búvárkodás, a szomorú dalok (fado), a lüktető latin ritmusok, a hangulatos halászfalvak és a hamisítatlan zöld-foki-szigeteki hangulat miatt.

Búvárkodás, szörfözés

Ezen a területen egész évben passzát szelek fújnak, ezért a szörfösök keresett célja is. De a búvárkodás szerelmesei sem lesznek megrövidítve, élvezhetik a víz alatti exotikumot, a barlangok csöndes és nyugodt világát, a különféle virágok és más vízi élőlények világát. A szabad vizeken élnek nagy teknősök is, amelyekkel félelem nélkül lehet játszani és társaságot adni nekik. Annak ellenére, hogy a szigetek földrajzilag Afrikához tartoznak, inkább európaiak, amely a portugál kolonizációnak köszönhető. A hivatalos nyelv szintén a portugál, de nem probléma angolul is megértetni magát az embernek.

Amivel érdemes utazni

Budapestről menetrendszerinti repülőjárattal portugáliai (Lisszabon) átszállással, télen közvetlen charterjárattal.

Vízum

Szükséges. Beszerezhető a Zöld-foki szigetek bécsi nagykövetségének Konzuli Osztályán vagy felvehető a nemzetközi repülőtéren. A vízum díja kb. 25 EUR.

Éghajlat


A szigeteken óceáni éghajlat uralkodik, illetve a passzát erősen befolyásolja az időjárást. A páratartalom 70% körül mozog.

Évenkénti időjárási viszonyok    Hőmérséklet  Csapadékmennyiség (mm)
január 24 °C     5,3 mm
február 24 °C     3,8 mm
március 25 °C     1,3 mm
április 25 °C     0,0 mm
május 25 °C     0,0 mm
június 26 °C      0,0 mm
július 27 °C            0,8 mm
augusztus 29 °C   14,1 mm
szeptember 29 °C   33,6 mm
október 29 °C   6,5 mm
november 27 °C 2,5 mm
december 25 °C       1,6 mm

 

Országadatok

Nemzetközi repülőterek: Sal (sziget), Praia.
Hivatalos név: Zöld-foki Köztársaság
Államforma: köztársaság
Főváros: Praia (Santiago-sziget)
Terület: 4 033 km2
Népesség: 420 979 fő
Hivatalos nyelv: kreol, portugál
Vallás: római katolikus, protestáns
Pénznem: zöld-foki escudo (CVE)
Időeltolódás: nyáron -2 óra, télen -3 óra.
Ország hívószám: +238

Helyi viszonyok

A turizmus fellendülőben van, egymás után épülnek az olasz, portugál és angol szállodák. A közbiztonság nagyon jó, nemcsak az afrikai viszonyokhoz képest. Csak palackozott vizet és jól átsütött ételeket fogyasszunk!

Helyi közlekedés

A szigeteken autóval, leginkább négykerék-meghajtású pickupokkal érdemes közlekedni. A szigetek között hajóval vagy a helyi légitársaság járataival utazhatunk. Érdemes quadot bérelni a homokos területek bejárására.

Érdemes vásárolni

A helyiek által készített kézműves termékeket, dobot, szobrokat, maszkokat.

Valóban szükséges

A meleg miatt szellős pamut ruházat, kalap, fényvédő krém. Rovar- és szúnyogriasztók a betegségek elkerülésére, tömény szeszesital gyomorrontás ellen. Biztosítás.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Ausztria (Osztrák Köztársaság)

 
Ahol a nyugat kezdődik
 
 
Méltóságteljes alpesi táj, kávézók és sütemények világa. Tiszta és rendezett városok, ízléses házak, kedves emberek, színvonalas rendezvények. Ausztria gazdag ország, s ez nem is meglepő az után, hogy mily tekintélyes birodalom központja lehetett.
 
Ausztria a nyugat kapuja, így hívták régen ezt az országot és ez még ma is ugyanúgy igaz. Magyarországot ezer szál és közös emlék kapcsolja nyugati szomszédjához. Kultúránkban ma is sokat őrzünk a monarchia hagyományaiból. A rendszerváltás... Ausztria (Osztrák Köztársaság)