Zöld-foki Köztársaság

Zöld-foki szigetekA Zöld-foki szigeteken buja hegyeket és völgyeket, fehér homokkal borított hosszan elnyúló tengerpartokat, füstölgő vulkánokat, poros sivatagokat és macskaköves utcákkal átszőtt, bájos kisvárosokat találunk. A változatos programhoz társulnak a remek portugál borok, a helyi tömény szeszek, a szomorú dalok, az eszeveszett latin ritmusok, a könnyűbúvárkodás és a szörfözés izgalmai, valamint a kirándulás és a horgászás örömei. A szigetlakókban afrikai, portugál, mediterrán és latin vér keveredik, mely színtiszta "cahóvá" válik.

 

A Zöld-foki szigetek az afrikai kontinenstől nyugatra helyezkednek el, és a fejlődő turizmus miatt egyre népszerűbbek a magyar utazók között is. A szigetek klímája szubtrópusi, azaz nyáron csapadékos és meleg, télen pedig 20-25 fok közötti hőmérséklet uralkodik a térségben. Ez a vidék elsősorban azért vonzó, mivel még érintetlen, kevésbé terjedt el a turizmus. Az odalátogatók szabadon élvezhetik a hófehér homokos kiépítetlen strandokat és a helyiek kedvességét. De ez az érintetlenség egyben egészségügyi veszélyeket is rejt. Minden utazónak ajánlott a hepatitis A és hastífusz elleni védőoltás, hiszen a szigeteken egyáltalán nincs csatornahálózat, a csapvíz pedig nem fogyasztható. 

A lakosság körében gyakoriak a szennyezett vízzel és itallal terjedő betegségek, mivel a higiénés viszonyok eltérnek az európai normáktól. A utazók indulás előtt hat héttel látogassanak el a regionális oltóközpontokba vagy a háziorvoshoz és kérjenek hepatitis A és B elleni védőoltást, valamint hastífusz elleni vakcinát. A hepatitis oltás több évtizedre, míg a tífusz elleni oltás három-öt évre biztosít védelmet. Mivel a szigeteken a legtöbb szálloda csak félpanziós ellátást biztosít és mindenkinek ajánlják a helyi afrikai ízek kipróbálását, érdemes megelőzni a bajt védőoltásokkal. Ne mondjon le senki a finom és egzotikus ízekről. 

Az országban San Tiago szigetén jelen van a malária is, az elmúlt pár évben többször is volt malária járvány. A malária parazita ellen gyógyszerrel lehet védekezni. A maláriaellenes készítmények ellenjavallataikat és hatékonyságukat tekintve eltérőek egymástól, ezért indulás előtt mindenképpen érdemes orvosi tanácsot kérni. A betegségek mellett nem árt a napvédelemre is gondolni, a napozószerek elengedhetetlenek, mivel az alacsonyabb hőmérséklet ellenére erősen tűz a nap. A szigeteken az orvosi ellátás kezdetleges, patika egyáltalán nem, kórház pedig csak a főváros (San Tiago szigetén, Praia) mellett van, ezért érdemes néhány gyógyszert is magunkkal vinni az úti csomagban: fájdalomcsillapító, hasfogó és hashajtó, vitaminok, ásványi anyagok.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Malajzia

A Délkelet-Ázsiában elhelyezkedő - elsősorban szigeteiről, homokos tengerpartjairól, búvár paradicsomairól és dzsungeleiről híres - Malájzia két fő részre osztható, a félszigeti és a borneói területekre. A félsziget déli csücskén fekszik Szingapúr, ami egykor Malájziához tartozott, északon pedig Thaiföld határolja. Keleten és nyugaton az óceán veszi körül. Borneón két tartományra oszlik, Sarawak és Sabah, amiket a Brunei szultánság választ el egymástól. Borneó többi része Indonéziához tartozik.
Közegészségügyi állapotok és... Malajzia