Aktuális

Délkelet-Ázsia egészségügyi veszélyei

2007-12-17Veszélyes egzotikus szépségek

Ha délkelet-ázsiai úti célt választunk, érdemes odafigyelnünk az egészségügyi előírásokra is. Ebben a térségben ugyanis olyan veszélyes betegségek fordulnak elő, mint a hepatitis A és B, a malária és a hastífusz.

Thaiföld, az egykori Sziám, a mosoly országa. Trópusi paradicsom, ahol egyfolytában szólnak a templomok gongjai, ahol szinte belefulladunk az orchideák színorgiájába, az egzotikus gyümölcsök bőségébe. Csodálatos kiindulópont nemcsak a fehér homok szerelmeseinek, hanem mindazoknak, akik szeretnék megismerni a buddhizmust, így szeretnék meglátogatni Vietnámot, Laoszt, Kambodzsát vagy Myanmart.

Thaiföld, Laosz, Kambodzsa és Vietnám


Thaiföldön és térségében, vagyis Laoszban, Kambodzsában és Vietnámban a higiénés körülmények az országban uralkodó szegénység miatt eltérnek az európai normáktól. Emiatt ez a terület erősen fertőzöttnek számít hepatitis A és hastífusz szempontjából. A virágzó szexturizmus miatt a hepatitis B fertőzés is igen elterjedt. A szomszédos országok sajnos még Thaiföldnél is jóval rosszabb víz- és csatornahálózattal rendelkeznek, így a hepatitis A és a tífusz sűrűn okoz járványokat. Mivel mindegyik ország trópusi éghajlatú, így ügyelnünk kell a rovarokra, különösen a maláriát terjesztő szúnyogokra is.

 

Buddhizmus

A széklettel terjedő kórokozók könnyen fertőznek


A hastífuszt okozó baktérium illetve a hepatitis A vírus széklet útján terjed, ezért könnyen elkapható bármely fertőzött személytől, a betegek által készített ételtől, italtól, de akár egy véletlen kézfogással is. Mivel ezek az országok rossz közműellátottsággal rendelkeznek, ezért az ivóvíz is szennyezett lehet. Fontos, hogy tartózkodjunk a helyi csapvíz fogyasztásától, ne kóstoljunk meg semmit az utcán, és kerüljük a jéggel készült italokat, koktélokat! Mindezek csökkentik a megfertőződés veszélyét, ugyanakkor teljes biztonsággal csakis védőoltással védekezhetünk a hastífusz és a hepatitis A ellen.
A hastífuszt okozó Salmonella typhi baktérium ellen csupán egy adag védőoltást kell beadatni, amellyel három évig közel 100 százalékos védettség érhető el. Az oltás után már két héttel kialakul a védettség, így akár a last minute utazók is igénybe vehetik. A hepatitis A ellen egyetlen oltás felvétele már megfelelő védelmet biztosít az utazás időtartamára, melyet 6 hónap elteltével megismételve akár 25 évre szóló védettség is biztosított.

Szexturizmus biztonságosan, hepatitis B nélkül?


Thaiföld esetében különösen ügyelnünk kell a hepatitis B vírusra, amely a fertőző májgyulladás sokkal veszélyesebb formáját okozza. A hepatitis B fertőzöttek tíz százalékánál ugyanis a betegség krónikussá válik, amely májzsugorhoz és májrákhoz vezethet. A hepatitis B elsősorban szexuális úton terjed, így Thaiföld a masszázsok és a szexturizmus melegágyaként rendkívül fertőzött terület. A helyi lakosság, illetve a szórakoztatóiparban dolgozók nagy része hepatitis B okozta betegségben szenved, vagy már korábban átesett rajta. A magas előfordulási arány miatt jóval nagyobb az esélye a megfertőződésnek akár egy egyszerű  akupunktúrás kezelés, tetoválás, vagy karcolás során, de nem érezhetjük magunkat biztonságban akkor sem, ha véletlenül orvoshoz, fogorvoshoz kell mennünk Délkelet-Ázsia országaiban. Megfertőződhetünk akkor is, ha balesetet szenvedünk, és ott helyben kapunk egészségügyi ellátást. A fertőzött emberek nemcsak vér, hanem testnedvek, nyál és közösen használt eszközök (pl. fogkefe) útján is átadhatják a kórokozót. A hepatitis B ellen védőoltással védekezhetünk, három oltás már egész életre szóló védettséget biztosít a vírusfertőzés ellen.

Thaiföld a szexturizmus és a fertőzések hazája

A malária-fertőzés melegágya a dél-kelet ázsiai mocsaras vidék


Thaiföldön és környékén - különösen igaz ez a mocsaras Vietnámra - a trópusi éghajlat rendkívül kedvező a szúnyogoknak, emiatt ezen a területen elterjedt a moszkitók által terjesztett malária. A malária parazitáknak négy típusa létezik, ebből a legveszélyesebb Plasmodium falciparum található Thaiföldön és a környező országokban. (Phuket és Phang Nga, valamint a nagyvárosok mint Bangkok, Chian Main, Pattaya stb. maláriafertőzés-mentes területeknek számítanak.) Ezért rendkívül fontos, hogy gyógyszerrel és egyéb módon is védekezzünk a malária ellen. Mivel a szúnyogok napnyugtától napkeltéig csípnek, azért érdemes szúnyogriasztót, moszkitóhálót, megfelelő öltözéket és bőrre kenhető védőkrémet használnunk. A malária ellen gyógyszerrel is védekezhetünk. A készítmények szedését két héttel az utazás előtt vagy más gyógyszertípus esetében az utazás előtt egy-két nappal kell elkezdeni, így például last minute utazóknak sem kell lemondaniuk a védelemről. Többek között az alkoholfogyasztásra és a napozásra vonatkozó korlátozások tekintetében a készítmények eltérőek, ezért is fontos szakember segítségét is kérni a gyógyszerek kiválasztása előtt. A malária gyógyszerek szedésének folytatásáról a hazatérés után sem szabad megfeledkeznünk. Amennyiben az utazás alatt vagy azt követően magas lázat észlelnénk, azonnal maláriára kell gyanakodni, és haladéktalanul szakemberhez kell fordulni.

Ha nyugodtan szeretnénk élvezni a napsütést és az óceánt, akkor érdemes az utazás előtt legalább egy hónappal felkeresni a háziorvosunkat vagy a hozzánk legközelebb eső oltóközpontot, ahol részletes tájékoztatást kaphatunk a védőoltásokról és a gyógyszerekről.

Jelentkezz Oltásra

 


Kommentek

Csernátoni Attila

Válasz erre

2009.01.05 14:45


Itt azt írja a maláriának a legveszélyesebb fajtája van Thaiföldön, a tanárom meg, aki folyamatosan járja a világot és földrajzos révén nem 5 csillagos szállodákban alszik, hanem mindig kutat és hegyet mászik, azt mondta oda nem kell gyógyszert szedni, mert rosszabbul leszek a mellékhatásaitól (igazán húzós az Afrikai). Akkor most mi az igazság? Ui.: ha lehet emilben is válaszoljon vki...;)

Erdzso

Válasz erre

2008.01.19 15:16


De jók ezek a képek.

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Thaiföld

Thaiföld Malájziával, Burmával, Laosszal és Kambodzsával határos. Az ország négy fő részre tagolt: a Chao Phraya folyó termékeny, középső síkságai; a 300 méter magas északkeleti fennsík szegényebb régiója; észak-Thaiföld termékeny völgyei és hegyei; és a déli félsziget esőerdei. A legmagasabb hegycsúcs a Chiang Mai provinciában található 2596 m magas Doi Inthanon.

Az ország területének negyedét monszun- és esőerdők borítják, de rengeteg gyümölcs-, bambusz- és trópusi keményfa is nő Thaiföldön. 66 nemzeti parkja és 32... Thaiföld