Utazási betegségek

Évente minden tizedik utazó megbetegszik valamilyen betegségben az utazása során, illetve minden tízezer utazóból egy meghal egy külföldi nyaralás alatti megbetegedés miatt.


Sajnos Magyarországon is előfordulnak olyan járványok, amelyekben a fertőző forrás valószínűsíthetően egy utazó lehetett. Gondoljunk csak a hepatitis A és B fertőzésekre, amelyeknek hátterében akár egy mediterrán nyaralás is állhat.
Rovatunkban a leggyakoribb és legsűrűbben előforduló utazási betegségeket mutatjuk be, amelyeket azért nevezünk utazási betegségeknek, mert Magyarországon nem vagy csak alkalmanként fordulnak elő, viszont az utazók más országokban találkozhatnak velük, így az ő esetükben fennáll a fertőződés veszélye.
Hogy csak a leggyakoribb és legsúlyosabb utazási betegségeket említsük példaként, a világon évente többmillió hepatitises, maláriás és hastífuszos megbetegedést regisztrálnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatásai alapján.
Utazás előtt érdemes utánanézni, hogy az adott ország milyen egészségügyi veszélyeket rejt és ennek tudatában dönteni a felkészülésről.


Tipikus utazási betegségekJet Lag - (időeltolódással összefüggő panaszok)

Az időeltolódás legfontosabb következménye, hogy megváltozik a szervezet bioritmusa, és az átállás különböző kellemetlenségekkel jár. A szervezet saját bioritmusát a sötétség és a világosság változásai, az idő (óra) és a hőmérséklet is befolyásolja, melyet a szervezetnek ismételten be kell állítania, illetve alkalmazkodnia kell az időzónához.


Kígyómarás

Elsősorban azok az utazók vannak kitéve kígyómarásnak, akik, ún. trópusi, erdei túrákra (esőerdők) vállalkoznak, vagy sivatagi túrákra vállalkoznak. Ezek során ráléphetnek egy kígyóra vagy olyan üregbe, helyre nyúlnak, ahova kígyó fészkelte be magát. A kígyók elkerülik az embereket, és nem támadják meg a turistákat, de előfordul, hogy táplálékot keresve, lakóhelyek közelében, kertekben tanyáznak, és így véletlenül kerülnek kapcsolatba az emberekkel.


Kolera

Kolera még néhány évvel ezelőtt Európában - Földközi-tenger környéki országokban - is előfordult, nyers, fertőzött osztriga fogyasztását követően. A baktériumok bejutását követően a betegség lappangási ideje rövid, 1-2 nap.


Kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás (Kullancs encephalitis)

Elsősorban Eurázsia mérsékeltövi országaiban fordul elő. Hazánkban sem ritka. A lappangási idő átlagosan 10-14 nap.


Leishmaniasis

A fertőzött légy csípését követően leggyakrabban,több nap, esetleg hetek múlva különböző bőrfekélyek alakulnak ki, melyből ki lehet mutatni a kórokozót. A betegséget bizonyos légyfajták terjesztik állatokról emberre az érintett területeken.


Lyme-kór

A Lyme-kór betegséggel olyanok fertőződhetnek meg, akiket a fertőzött kullancsok csíptek meg. Főleg mérsékeltövi orszogkban fordul elő, köztük hazánkban is gyakori.


Magassági betegség

Magas hegyi tartózkodás (2400 m felett) során, a levegő alacsony oxigén tartalma és az alacsony hőmérséklet, illetve a kiszáradás miatt kialakult tünetegyüttes. A tünetek 6-10 óra alatt alakulnak ki, de 1 órán belül is kifejlődhetnek, éjszaka fokozódnak az alvás okozta hypoxia miatt.

A tünetek, panaszok az első két nap során súlyosbodnak, majd enyhülnek, részben a hozzászokás (akklimatizáció), részben az esetleges alacsonyabb helyre történő visszatérés eredményeképpen. 


Malária

A malária a legelterjedtebb fertőző betegség a világon. Évente több mint 1 millió ember halálát okozza. Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika, Óceánia és a Karib-térség bizonyos területein elterjedt (107 országban endémiás).

Maláriáról még többet olvashatsz itt!


O’Nyong Nyong vírus betegség (ONN láz)

Vírusfertőzés által okozott lázas megbetegedés, mely Ugandában és a szomszédos országokban, fordul elő.


Sárgaláz

Az egyik legfontosabb, több országba történő beutazáskor kötelezően előírt utazási védőoltás, a sárgaláz elleni oltás. A vakcinát a korábbi gyakorlattal ellentétben már nemcsak az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi Oltóközpontban kaphatják meg az utazók, hanem a területileg illetékes regionális intézetekben és az országos tisztifőorvos által, a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos védőoltások végzésére feljogosított oltóhelyeken is.

A sárgaláz influenza-szerű tünetekkel, lázzal, súlyos vérzésekkel járó megbetegedés a trópusi, szubtrópusi területeken, Afrikában és Dél-Amerikában elterjedt, elsősorban mezőgazdasági, erdős területeken, ahol gyakoriak a szúnyogok és a fertőzött majmok.

A magyarok között kedvelt úti célpontok közül Brazíliát, Perut, Venezuelát kell kiemelni, illetve az afrikai régióból Kenyát, Tanzániát, ahová javasolt a sárgaláz elleni oltás. Az oltóhelyek szakemberei naprakész ismeretekkel rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy melyik országban vagy milyen helyzetben kötelező az oltás, kinek nem ajánlott és milyen kizáró körülmények lehetnek.

A betegséget sokféle szúnyogfaj terjeszti. A sárgalázfertőzésnél enyhe esetben influenza-szerű tünetek jelentkeznek, súlyos esetekben magas láz, erős végtagfájdalom, fejfájás, hasi fájdalom, hányás, vérzés, vese- és májelégtelenség, sárgaság a legjellemzőbb tünetek. A sárgaláz az érintett trópusi területeken folyamatosan jelen van. Turistákra akkor jelent veszélyt, ha oltás nélkül utaznak járványos területekre.


1  | 2  | 3  | 4

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Koffer tippek - Hogyan válasszunk megfelelő bőröndöt?

 Gondolta volna, hogy különböző típusú bőröndöt érdemes választani, ha autóval, vonattal vagy repülővel utazunk? Tudta, hogy a harsány színű bőröndök használata nemcsak egy divathóbort, hanem valódi gyakorlati előnyük is van? Cikkünkben szakember segítségével adunk hasznos tanácsokat a tökéletes utazótáska kiválasztásához! 

Tovább

Így étkezzünk kánikulában következmények nélkül – óvatosan a helyi konyhával!

 Egy-egy külföldi vakáció helyszínéül a legtöbben a mediterrán vagy trópusi területeket választják. Ezekben az országokban – időszaktól függően – extrém melegre is számítani kell. A forró napok egyrészről megviselik a szervezetünket - így nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk -, másrészről előtérbe kerülnek azok a típusú megbetegedések is, amelyek a nem megfelelően tárolt és hűtött élelmiszerektől származhatnak. Egy hasmenés...

Tovább

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Oltás emlékeztető

A Hepatitisz A és B betegségek ellen hosszú távú, akár 20 évre szóló védettséget szerezhetünk, ha felvesszük az összes előírt oltást. Amennyiben szeretnéd, hogy az első oltás után e-mailben emlékeztessünk a hátralévő oltások időpontjára, akkor használd az oltási emlékeztető szolgáltatásunkat!

LÉPJ BE AZ OLTÁSI EMLÉKEZTETŐBE!

Orvos válaszol

Orvos válaszol

Ha szeretnél felkészülni a nyaralásra egészségügyi szempontból is, de nem találtad meg a szükséges információkat, akkor egyedi kérdéseiddel keresd meg szakértőnket! A személyes kérdezési lehetőség mellett böngészhetsz a korábbi kérdések és az azokra adott válaszok között is.

Orvos válaszol

Oltóhely kereső

Itt megkeresheted a lakóhelyedhez legközelebbi oltóhelyet, amelyet érdemes az utazás előtt minimum hat héttel felkeresned. Ma már országszerte több helyszínen kérhető minden utazási védőoltás!Időjárás - Peru


szombat

Felhős

-

vasárnap

Felhős

-

hétfő

Felhős

-

kedd

Felhős

-