Utazási betegségek

Kígyómarás

Elsősorban azok az utazók vannak kitéve kígyómarásnak, akik, ún. trópusi, erdei túrákra (esőerdők) vállalkoznak, vagy sivatagi túrákra vállalkoznak. Ezek során ráléphetnek egy kígyóra vagy olyan üregbe, helyre nyúlnak, ahova kígyó fészkelte be magát. A kígyók elkerülik az embereket, és nem támadják meg a turistákat, de előfordul, hogy táplálékot keresve, lakóhelyek közelében, kertekben tanyáznak, és így véletlenül kerülnek kapcsolatba az emberekkel.


Kígyómarás


A kígyómarás félelmetes élmény, és az érintett már ettől a ténytől is sokkos állapotba kerülhet, pedig még a veszélyes kígyók (viperák, kobrák) sem mindig okoznak életveszélyes mérgezést, mivel nem mindig fecskendeznek be olyan mennyiségű mérget, amely az érintett halálát okozza.

Leggyakoribb esetben helyi fájdalom és az érintett testrész duzzanata alakul ki, esetleg kisebb helyi szövetelhalás. Súlyos esetekben a kígyómarás kiterjedt lágyrész elhalást (bőr, izom), illetve idegbénulást, légzésbénulást és vérzéseket okoz.

Ha ilyen előfordul, az érintettet meg kell nyugtatni, ha más nincs, alkoholos ital fogyasztásával, fájdalomcsillapítókat kell adni, a harapás felett az érintett végtagot elszorítani, de nem olyan mértékben, hogy az a végtag elhalásával járjon, és a végtagot nyugalomba kell helyezni. Semmiképpen nem szabad a marás helyét felvágni, mert az csak elősegíti a méreg felszívódását. A kígyómart személyt azonnal a legközelebbi orvosi ellátó helyre kell vinni.

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Kiderítették mi okozza jetlag jelenséget

 Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy vélik, kiderítették, miért is tart olyan sokáig, míg egy hosszabb utazást követően szervezetünk alkalmazkodik az új időzónához. Azt állítják, megtalálták azokat a „molekuláris fékeket”, amelyek az ún. „jetlag”-et okozzák.  

Tovább

Utazásra nem javasolt országok – Mit kockáztatunk az utazással?

 Néhány hete a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta Egyiptomot. Ezzel a biztonsági kategóriával számos desztináció esetén számolnunk kell. (A teljes lista itt található.) Nagyon fontos, hogy azok az utazók, akik a felsorolt országok valamelyikébe tervezik pihenésüket, tisztában legyenek a rájuk vonatkozó útlemondási és biztosítási tudnivalókkal.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius