Utazási betegségek

Magassági betegség

Magas hegyi tartózkodás (2400 m felett) során, a levegő alacsony oxigén tartalma és az alacsony hőmérséklet, illetve a kiszáradás miatt kialakult tünetegyüttes. A tünetek 6-10 óra alatt alakulnak ki, de 1 órán belül is kifejlődhetnek, éjszaka fokozódnak az alvás okozta hypoxia miatt.

A tünetek, panaszok az első két nap során súlyosbodnak, majd enyhülnek, részben a hozzászokás (akklimatizáció), részben az esetleges alacsonyabb helyre történő visszatérés eredményeképpen. 


Magassági betegség


 

Fontosabb tünetek:

  • Étvágytalanság, hányinger, hányás
  • Fáradtság érzése
  • Szédülés
  • Álmatlanság
  • Súlyos esetben életveszélyes tüdővizenyő, agyduzzanat alakulhat ki

Normálisan megjelenő tünetek magas helyeken (2400 m felett):

  • Légszomj
  • Gyakori éjszakai felébredés
  • Az alsó végtagok duzzanata
  • Periódusos légzés
  • Súlyos esetben: tüdővizenyő, mely végzetes lehet

Kezelési lehetőségek:

A tünetek kialakulását megelőzi, ill. enyhíti, ha a magas hegyi körülményekhez fokozatosan szokik hozzá az utazó. Súlyosbodó tünetek esetén alacsonyabb helyre kell menni, vagy pihenni, és nem folytatni a további hegymászást. Oxigén belégzés, ill. gyógyszeres kezelés szükséges, ha a tünetek tovább súlyosbodnak.

Agynyomás csökkentő szerek, fokozott folyadékbevitel, szteroid megelőzheti a súlyos formát. Ezekkel szakember látja el a rászorulókat.

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius