Aktuális

Felkészülés az olimpiára: szurkolóként

2008-06-16


Szerző: Dr. Jelenik Zsuzsanna


Pekingi Olimpia

Az olimpia előtt, a sportolóink edzenek, a TV rajongók klubokat szerveznek, kertmozik nyílnak, a TV kereskedők gazdagodnak és néhány százan pedig életük egyik nagy élményére készülnek: élőben megtekinteni a játékokat.

Kínába utazni, önmagába véve is nagy kaland, tetézve még ezt azzal, hogy hatalmas tömeg parányi tagjának lenni, jár némi veszéllyel. Az utazási medicina gyakorlói konferenciákon, internetes konzultációkon cserélik ki véleményüket, aminek eredményeként, szakmai javaslatok körvonalazódtak napjainkra.

Az orvosi konzultáció és tanácsadás alapja szokásosan: a célország járványügyi helyzete, az utazó kora, egészségi állapota, kint tartózkodásának körülményei, kinti programja.
Kínában többféle fertőzőbetegség kockázatával kell számolni. Ezek közül védőoltással  megelőzhető a hepatitis A, a hastífusz, az utazók hasmenéséért döntően felelős E. coli (ETEC), a tetanusz, de szóba jöhet a hepatitis B is.
A hepatitis A már az első oltással is hatékonyan kivédhető (melyet 6-60 hónapon belül meg kell ismételni). A védelmet kiegészíti a palackozott víz-, átsült-, átfőtt ételek fogyasztása, a palack szájának és a kéznek alapos fertőtlenítése.
A hastífusz elleni oltás, az előzőhöz hasonlóan, 10-14 nap múlva nyújt védelmet, amely 3 évig tart. Hatékonysága azonban 95 %-os, ezért is különösen fontos a személyes higiéne betartása és az általános óvintézkedések (hol, mit eszünk és milyen körülmények között). Ezeket a legnehezebb betartani egy tömegrendezvényen.
A hepatitis B védelem ellen azért fontos védekezni, mert Kínában él a világon a legtöbb hepatitis B fertőzött, és a legnagyobb népegészségügyi problémának számít ez a fertőző betegség. A hepatitis B nemcsak szexuális úton terjed, hanem közvetíthetik eszközök (olló, tű, törölköző, fogkefe) közös használata is. El lehet kapni a B típusú májgyulladás akupunktúrás kezelés, piercing berakatás, tetoválás készítés, fogászati, sebészeti beavatkozás során is. Kórházi fertőzés azokat veszélyezteti, akik alapbetegségük miatt kénytelenek Kínában orvosi segítséget kérni, vagy baleset miatt kerülnek kórházba. Mivel az olimpia idején nagy tömeg mozgása várható, így megnőhet a balesetek és a kórházi ellátásban részesülők száma. A hepatitis A és B ellen kombinált oltás is van, aki most kéri az oltási sorozatot ( 0, 1. 6 hó) még kettőt kaphat belőle, ami 98%-os védettséget idéz elő. A harmadik oltás 6 hónap múlva esedékes, ez ad tartós védettséget, nem szabad elfelejteni! 
Az utazók hasmenésének kockázatát fokozhatja, hogy nagy melegben, nagy mennyiségű ételt kell biztosítaniuk a szervezőknek. Aki érzékeny gyomrú, hajlamos hasmenésre, esetleg savcsökkentőket szed, kérje ki orvosa tanácsát! Lehetőség van megiható oltóanyagot kérni, profilaktikusan adszorbenst, és - csak nagyon indokolt esetben - profilaktikusan antibiotikumot szedni. A hasmenés egyénileg megoldott tüneti kezelése „életbevágóan” fontos. A kiszáradás és a következményes keringési zavar ugyanis kórházi kezelést tehet szükségessé. Bizonyára tömeges hasmenés ellátására is készülnek a szervezők, de nem ajánlatos kipróbálni milyen az, ha elszakad a csoportjától az utazó, egyetlen szót nem ért abból, amit mondanak, továbbá őt sem értik, és mindezek mellett rosszul van.

Szúnyogok által terjesztett betegségek megelőzésére is készülni kell. Peking mellett hatalmas sertéstelepeket és mezőgazdasági területeket számoltak fel az építkezések miatt. Az ottani fauna ugyan átalakult, de teljesen nem pusztult ki. Szúnyogriasztó, bőrfertőtlenítő mindig legyen a táskában. Malária ezen a vidéken nincs, de esetleg vírusfertőzések előfordulhatnak. A Japán B encephalitis és a Dengue láz ellen jelenleg nincs megbízható oltóanyag, marad a védekezés. A városban nincs sok kóbor állat, azonban semmiképp nem tanácsos az utcán csatangoló ebet etetni vagy simogatni. Állatharapás esetén minél hamarabb, ott helyben sebellátást és veszettség elleni oltási sorozatot kell kezdeni.

A levegőszennyeződés az egyik legnagyobb problémája a nagyvárosoknak. Bizonyára mindenki látott már olyan fotókat, amin száj és orrmaszkot viselnek a kerékpáron, motoron közlekedő helyi lakósok. Akinek alapbetegsége miatt kisebb a tüdőkapacitása – asztmás, dohányos, tüdőtágulata van, szívbeteg – számítson arra, hogy légúti tünetei fokozódhatnak. Hörgőtágító, és a szokásos gyógyszerek mindig legyenek kéznél, tartson a zsebében vagy a táskájában egy kártyát, amin az adatai (neve, szállása, betegsége és a gyógyszerei is szerepelnek). Ez az egészségügyi kártya, más betegségben is fontos: pl. trombózis után szedett véralvadásgátlót szedőknél, cukorbetegeknél, magas vérnyomásban szenvedőknél, epilepsziásoknál stb.)

Akik az olimpiai játékok után még utazgatnak Kínában vagy a szomszédos országokban, azoknak néhány jó tanács: álló vagy édesvízben ne fürödjenek, mert ezen a földrészen elterjed a csigák által terjesztett shistosomiasis (egysejtű élősködő, mely a jó vérellátású szervekben vándorol és szaporodik).

A biztonság alapvető érdeke az utazónak és az utaztatónak. A biztosítás megkötésével és a szerződés feltételeinek alapos áttanulmányozásával kezdődik a felkészülés. Külföldön még körültekintőbben kell közlekedni. Utazók leggyakoribb egészségkárosodása a balesetekből ered. Kisebb sérülés után sebfertőtlenítés szükséges (Betadine, kötszer is legyen a kézitáskában). Akinek öt éven belül nem volt tetanusz elleni újraoltása, az indulás előtt ezt is vegye fel! Kerékpárt vagy motorbiciklit csak azok kölcsönözzenek, akiknek nagy gyakorlata van ebben a sportban, viseljenek bukósisakot, és vezetés előtt ne igyanak alkoholt! A meleg, az időeltolódás, a nyelvi ismeret hiánya, az eltérő kulturális szokások és a hatalmas tömeg fizikailag és pszichésen is igénybe veszi a szervezetet. Különböző lehet a reakció: idegesség, ingerlékenység, agresszivitás, sírógörcs, tehetetlenség, sokk. Akinek nincs tapasztalata a magányos utazásban, nehezen találja fel magát kritikus helyzetben, tegye meg az óvintézkedéseket! Legyen elég pénz nála taxira, kínai nyelven leírva a szálloda címe, mobil telefon, az idegenvezető neve, telefonszáma, saját adatairól kártya a táskában és a zsebben, pénzét tegye több helyre, tartson magánál másolatot az útleveléről, tetanusz oltásáról, mindig legyen fertőtlenítő kendő, sebtapasz, ásványvíz és cukorka – pl.: szőlőcukor – a táskájában.  Pekingben több ezer önkéntest képeztek ki arra, hogy a turistákat segítsék (már csak meg kell egymást érteniük).

A klíma, a hosszú ülés próbára teszi a keringést. Trombózis elleni védelemre, már az indulás előtt napon megkezdett és folyamatosan szedett kisdózisú aszpirin vagy orvosával egyeztetve kismolekulatömegű heparin injekció ajánlott. UVA/UVB sugárzás ellen kalap, napszemüveg véd, a verítékezés során elveszett folyadékot,  minimum 2 –3 liter ásványvíz fogyasztásával lehet pótolni.

Aki a Pekingi Olimpiai Játékokra megy, készüljön arra, hogy ázsiai országba utazik, ahol a hazaitól eltérő járványügyi helyzet van, amit váratlan események felerősíthetnek. Személyes biztonságát sokféle óvintézkedéssel védheti, melyeknek csak egy része a védőoltás, az egészségügyi csomag, az egészségügyi kártya és a biztosítás.  A zavartalan élmény és a  biztonságos hazatérés feltétele a megfontolt viselkedés, a fokozott elővigyázatosság és a  felesleges kockázat kerülése.

Dr. Jelenik Zsuzsanna
Országos Epidemiológiai Központ, Nemzetközi Oltóközpont
1097 Budapest, Gyáli u. 2-6


További hasznos információt olvashatnak az olimpiai szurkolók a www.oek.hu : utazás és egészség és a www.utazaselott.hu weboldal olimpiai rovatában.


Kommentek

Még nincsenek hozzászólások!

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Kína

Kína a világ legősibb folyamatos civilizációja, amely már mint az ókorban önálló kulturális egységet alkotott, és igen fejlettnek számított. Számos, Európában csak jóval később megismert találmány (nyomtatás, puskapor, porcelán, selyem) már az ókorban ismert volt Kínában. Az egységes birodalom (i. e. 221-es) megalakulása óta lényegében egységben, a különböző dinasztiák vezetésével és a többi kultúrától elzárva fejlődött egészen a 19. századig, amikor is az angolok félgyarmati sorba taszították. Egészen a 20. század közepéig a... Kína