Utazási betegségek

Dracunculiasis

Dracunculiasis

Nem gyakori féregbetegség, mely Afrika nyugati és középső részén, ill. India nyugati felén terjedt el.


Dracunculiasis


Elterjedtség Nem gyakori féregbetegség, mely Afrika nyugati és középső részén, ill. India nyugati felén terjedt el.

Panaszok, tünetek

 • A lappangási idő 8-10 hónap.
 • A féreg kitörési helyén a fertőzött ember erős viszkető érzést érez, majd hólyag képződik, mely megreped, és a keletkezett nyíláson keresztül előtüremkedik a féreg egy darabja, melyből a vízzel való újabb érintkezések során ismételten lárvák kerülnek a környező vízbe.
 • Előfordul, hogy a féreg visszahúzódik a környező kötőszövetbe, és súlyos gyulladás fejlődik ki.
Kórokozó
 • Dracuncula mediensis (fonalféreg fajta)
Átvitel
 • Terjesztője az édesvizekben élő apró rákfajta, a vízibolha (cyclopoid copepods), melynek víziváskor történő elfogyasztása által kerül a lárva az ember szervezetébe.
 • A gyomorsav megemészti az apró rákokat és a szabaddá váló lárvák átfúrják magukat a gyomor-bél traktus falán, és a hasüregbe kerülnek.
 • Ezt követően befúrják magukat a kötőszövetekbe, ahol érett férgekké válnak.
 • Ekkor történik meg a megtermékenyítés is.
 • A hím féreg 1-4 cm x 0,4 mm, a nőstény féreg 60-80 cm x 1,5-2,0 mm nagyságú, és a megtermékenyítést követően a hím gyorsan elpusztul.
Hosszú távú hatása
 • Nem alakul ki krónikus betegség
 • Az érintett terület (végtag) szöveteinek elhúzódó gyulladása
Kik kaphatják meg
 • Olyanok, akik fertőzött vizet isznak
Gyógyítás
 • Csak tüneti gyógyítás lehetséges
Megelőzés
 • Kellően hőkezelt víz fogyasztása. Ezzel a féreg életciklusa megállítható.
Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Peru

Peru maga a történelem. Kevés olyan ország van a Földön, amely olyan történelemmel büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei, látnivalói jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Picchu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének, ahhoz hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de ez még kiegészül a varázslatos tájakkal, és az egyedülálló élővilággal is, a világ egyik legizgalmasabb... Peru