Utazási betegségek

Folyami vakság (Onchocerciasis)

A filariázisok egy olyan fajtája, mely kezelés nélkül vaksághoz vezethet. A betegség Közép- és Nyugat-Afrikában fordul elő. Utazók ritkán betegszenek meg.


Folyami vakság (Onchocerciasis)


Elterjedtség

 • A filariázisok egy olyan fajtája, mely kezelés nélkül vaksághoz vezethet. A betegség Közép- és Nyugat-Afrikában fordul elő. Utazók ritkán betegszenek meg.

Panaszok és tünetek

 • Fontosabb jellegzetessége, hogy a kifejlett férgek a kismedence környékén, az ágyéktájunkon kialakult csomókban élnek.
 • Az általuk termelt sokmillió lárva a bőrbe kerül és folyamatos viszketést, és a bőr elvékonyodását idézi elő.
 • A betegnek olyan bőre lesz, mint a gyíknak.
 • A szemre a bőrből terjednek át a férgek, és egy idő után kialakul a vakság.

Kórokozó

 • Olyan filária fajta, melyet egy légy terjeszt. Ez a légy elsősorban Közép- és Nyugat-Afrika gyorsfolyású folyók partján él, így a betegség is ott terjed el.

Átvitel

 • A betegséget fertőzött legyek terjesztik, melyek elsősorban gyorsfolyású vizek mellett élnek.

Hosszú távú hatása

 • A bőr elvékonyodása
 • Vakság

Kik kaphatják meg

 • Olyanok, akik a járványos területeken élnek, illetve oda utaznak (az utóbbiak csak igen ritkán)

Gyógyítás

 • Hatékony gyógyszerekkel rendelkezünk

Megelőzés

 • Megfelelő öltözködés
 • Légyriasztó szerek alkalmazása
Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom