Egészségügyi jótanácsok síelőknek


A téli időszakban a legtöbben úgy döntenek, hogy a havas lejtőket választják úti célpontként, és aktívan töltik a pihenésre szánt időt. A legnépszerűbb úti célpontok Csehország, Szlovákia, Lengyelország valamint Ausztria, de sokan mennek Olaszországba, Franciaországba és Szlovéniába is. Bár ezek az országok a trópusi úti célpontokkal ellentétben kevesebb egészségügyi veszélyt rejtenek, de néhány jó tanácsot a síelőknek is érdemes megfogadniuk.


A legtöbb utazási baleset a sítúrákon történik, hiszen sokan nem a tudásuknak megfelelő módon használják a lejtőket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a síelők mindenképpen kössenek baleseti utasbiztosítást, hiszen elképzelhető, hogy szükségük lesz majd az orvosi segítségre, kórházi kezelésre. Érdemes sebtapaszt, kötszert és sebhintőport vinni magukkal a könnyebb karcolások kezeléséhez. A hepatitis B vírus sérülésekkel is terjedhet. Magyarországon kevés a hepatitis B vírushordozó, ráadásul a védőoltás 1999 óta kötelező. Mindazok, akik még nem kaptak ilyen védőoltást, a síelés előtt kérjenek háziorvosuktól vagy a legközelebbi oltóközpontból. Az üdülőközpontokban, így a síterepeken is többnyire az afrikai szomszédos államokból érkezett emigránsok dolgoznak, akik átadhatják a vírust szexuális úton, vágóeszközökkel, piercing vagy tetoválás útján.


Nem szabad elfeledkeznünk a hepatitis A elleni védőoltásról sem. Jelenleg Európában több országban is van hepatitis A járvány, így például két felső szomszédunknál, Csehországban és Szlovákiában is. Prága környékéről szeptember és október hónapokban jelentettek komolyabb hepatitis járványt, míg Szlovákiából pont a tátrai síterepekhez közeli régióban dúl egy nagyobb járvány jelenleg is. A hepatitis A és a hepatitis B elleni védőoltást legalább hat héttel az indulás előtt kell kérni. A hepatitis A szennyezett étellel és itallal, valamint fertőzött emberekkel való közvetlen érintkezéssel is terjed. Olaszországban és Franciaországban a tengerpartokról szállított tengeri ételek rejthetik a vírust, hiszen a Földközi-tenger kagylóinak 40%-a hepatitis A vírushordozó. Ne mondjunk le a finom falatokról a síelés alatt sem, inkább kérjünk védőoltást!


Mielőtt elindulunk síelni érdemes a regionális vagy a központi, nemzetközi oltóközpontban érdeklődni arról, hogy az adott országban nincs-e valamilyen speciális járvány. Ausztriában például két évvel ezelőtt kanyarójárvány volt, ami miatt a még be nem oltott kisgyermekeknek nem ajánlották a határátlépést. Ha ilyen esettel találkozunk, akkor érdemes annak is utánanéznünk, hogy a gyerekkori oltásainkat rendben megkaptuk-e, komolyabb járvány esetén pedig érdemes ismétlőoltást kérni, például kanyaró ellen.

 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Ausztria, Szlovákia, Németország és Csehország a legkedveltebb magyar úti célok

Kedvelt célpont a karácsonyi vásár Bécsben

A Statisztikai Tükör beszámolója szerint 2013 első negyedévében 4%-kal kevesebb magyar utazott külföldre, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Az utazók főként az Európai Unió országait választották, legtöbbször Ausztriát, Szlovákiát, Németországot és Csehországot.      

Tovább

Így étkezzünk kánikulában következmények nélkül – óvatosan a helyi konyhával!

 Egy-egy külföldi vakáció helyszínéül a legtöbben a mediterrán vagy trópusi területeket választják. Ezekben az országokban – időszaktól függően – extrém melegre is számítani kell. A forró napok egyrészről megviselik a szervezetünket - így nem mindegy, hogy milyen ételeket, italokat fogyasztunk -, másrészről előtérbe kerülnek azok a típusú megbetegedések is, amelyek a nem megfelelően tárolt és hűtött élelmiszerektől származhatnak. Egy hasmenés...

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Görögország

Kék és fehér – ez a csodálatos Görögország
 
A Földközi-tenger hűsítő, kristálytiszta vize, fehér-kékben pompázó házak és a görög konyha utánozhatatlan ízei. Ezek az első dolgok, amik eszünkbe jutnak, ha az európai kultúra bölcsőjére, Görögországra gondolunk. A helyi emberek mindig őszinte mosollyal és túláradó vendégszeretettel fogadják a hozzájuk látogatókat. Minden sarkon valamilyen ókorból maradt, felbecsülhetetlen értékű műemlékbe botlunk, miközben a bouzuki hangja belengi az utcákat. A nyaralóknak főszezonban igen könnyű... Görögország