Utazási betegségek

Trombózis

Különösen hajlamosak azok az utazók, akik valamilyen szív-érrendszeri megbetegedésben szenvednek, vagy akiknél valamilyen más körülmény miatt (pl.: előrehaladott terhesség) a vénákban visszafelé (a szív felé) áramló vér mozgása lelassul – ilyenkor indulhat ugyanis meg a vérrög-képződés.


Trombózis


Panaszok és tünetek

 • A trombózis tünetmentesen is kialakulhat, de súlyos esetben a végtag fájdalmas duzzanata észlelhető

Kórokozó

 • Elsősorban hosszú utazások során (legalább 3 óra) alakulhat ki trombózis, amikor az utazó órákat tölt el ugyanazon testhelyzetben.

Hosszú távú hatása

 • Az alsó végtag visszereiben kialakuló trombózisok a vérrögök leszakadása következtében tüdőembóliát okozhatnak.

Kik kaphatják meg

 

 • Különösen hajlamosak azok az utazók, akik valamilyen szív-érrendszeri megbetegedésben szenvednek, vagy akiknél valamilyen más körülmény miatt (pl.: előrehaladott terhesség) a vénákban visszafelé (a szív felé) áramló vér mozgása lelassul – ilyenkor indulhat ugyanis meg a vérrög-képződés.

Trombózis kialakulását segítő tényezők:

 • Korábbi visszér betegség, trombózis , családi hajlam
 • Szívbetegség
 • Elhízás
 • Terhesség
 • Az utazás előtt nem sokkal végzett műtét, súlyos betegség
 • Nem sokkal korábbi végtagtörés (láb!)

Megelőzés
 

 • Tanácsos a hosszú utazás során gyakrabban mozogni, felállni, megfeszíteni a lábizmokat, kompressziós harisnyát hordani.
 • A keringési rendszer krónikus betegségében szenvedők feltétlenül konzultáljanak orvosukkal utazás előtt.
Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius