Brazília - Látnivalók

 

Rio de Janeiro

Az exfőváros, amely 1960-ig, Brasília megépítéséig töltötte be az ország központjának szerepét, ha korszerűségben nem is, de szépségben nyugodtan felveheti a versenyt utódjával. Sőt, Rio de Janeirot úgy emlegetik, mint a természet szépségének és az ember alkotásainak legtökéletesebb harmóniáját.

Riót a világ 7 csodája közé sorolják, és a város mintha valóban rendelkezne a mennyország minden kellékével. Őserdővel borított hegykoszorú veszi körül, mely az azúrkék tengerből emelkedik ki, a fehér, homokos tengerpartot pálmafák sora szegélyezi. Rengeteg a modern felhőkarcoló, hatalmas, városnyi házak emelkednek a magasba, a város körül húzódó hegyláncokon pedig gyönyörű, fantasztikus gazdagságú és szépségű luxusvárosok épültek. Rióban azonban szegénynegyed is található, A Morro lakói minden évben egyszer, karnevál idején birtokukba veszik a várost - Rio ilyenkor színes, tarka színpaddá változik, utcáin fantasztikus ruhájú álarcosok járják vad táncukat.
A karnevál Rió legnagyobb eseménye, amely emberek százezreit vonzza a világ minden tájáról. Az ünnepségek 4 napon keresztül folynak, szombaton veszik kezdetüket és kedd este érnek véget.
Rio de Janeiro önálló városállam, kormányzói rangú államfővel az élén, saját parlamenttel, állami jellegű közigazgatással. Rio Sao Paulo mellett Brazília legnagyobb ipari és kereskedelmi városa, az ország, de egyben a kontinens leghatalmasabb kikötője. A turisták egész éven át, a világ minden részéről özönlenek, hogy megcsodálják szépségét, és nem utolsósorban sütkérezzenek a pompás Copacabana strandján.

Brasilia az ország fővárosa, és egyik legfiatalabb városa. Különlegesen kialakított, mesterséges városképéről híres, olyan híres művészek tervezték, mint Oscar Niemeyer, Lucio Costa és Burle Marx. Fontos kereskedelmi, kulturális és politikai központ.

Sao Paolo

Dél-Amerika legnagyobb városa, az emigránsok és az etnikai kisebbségek hazája, körülbelül 17 millió ember lakja. A turistalátványosságok, közé tartozik a barokk Teatro Municipal, az Edificio Copan és a 16. századi Patío do Colégio.

Amazonas

A 6640 km-es Amazonast méltán nevezik a folyamok királyának, folyó-tengernek (Rio Mare), hiszen Földünk leghatalmasabb folyója. Hosszúságban ugyan a Nílus (6670 km) felülmúlja, de vízgyűjtő területének terjedelmével és vízbőségével a világ egyik óriás folyama sem versenyezhet. A szárazföldekről a tengerekbe ömlő vízmennyiség körülbelül 25 százalékát az Amazonas egymaga szállítja - több vizet ömleszt az Atlanti-óceánba, mint Európa valamennyi folyója.
Az Amazonas Peruban, az Andok csúcsai között ered. Mire Brazília partjainál a tengerbe ömlik, nem kevesebb, mint 15 000 mellékfolyó duzzasztja óriássá, amelyek maguk is óriások, közülük 17 hosszabb és bővízűbb a Rajnánál és a Dunánál. Az Amazonas - a Kongóhoz hasonlóan - igazi egyenlítői folyó. A folyamban legalább 3600 különböző halfaj él, vagyis több mint az Atlanti-óceánban. A legtöbbet emlegetett közülük a piranhának nevezett fűrészes fogú pontylazac. A folyam által lerakott, tápanyagokban gazdag iszap kedvez a folyót szegélyező trópusi őserdőknek, amelyek különböző állat és növényfajok millióinak adnak otthont. Partja mentén apró falvak ezreinek ad életet a folyóból fogott hal és az a kicsiny művelhető földdarab, amelyet az itt élő törzsek meg tudtak tisztítani a mindent körülvevő, buja esőerdőtől. A nagy hajók mélyen az ország belsejében fekvő városokig, például Manausig is fel tudnak jutni a folyón.

Minthogy az Amazonas torkolata előtt erőteljes tengeráramlás halad északnak, amely magával sodorja a folyam óriási tömegű hordalékát, tölcsértorkolat alakult ki, amelynek északi ágában hömpölyög az óceánba az Amazonas vizének fő tömege. Itt újholdkor és teliholdkor megdöbbentő erejű természeti jelenség zajlik: a szökőárrá nőtt dagályhullám benyomul a torkolatba, amely 4-5 méter, olykor 10 méter magas hullámfalat is jelenthet. Ezt a tupi indiánok amaszumunak, a "vízfelhő lármájának" nevezik; nyelvtudósok ebből származtatják a folyamóriás nevét. Az Amazonasz mindezekkel együtt gyönyörű folyam: hatalmas, rejtélyes, de félelmetes is féktelen árjával.

Salvador da Bahia tengerpartjai olyan kellemesek, amilyet csak álmodni lehet. 300 évvel ezelőtt Salvador Brazília legfontosabb, a Portugál Birodalom második legfontosabb városa volt. Az itt rendezett karnevál szintén nagyon látványos, de emellett érdemes felkeresni a Museu Afro-Brasileira-t és az Elevador Lacerdát.

Iguacu-vízesés

Az Iguacu-vízesés a Paraná, a Santa Catarina és a Serra do Mar találkozásánál, Brazília, Argentína és Paraguay határán található. A vízesések kb. 80 méter magasak.

Sportturizmus lehetőségei

Legnépszerűbbek a vízisportok, ezen belül a vitorlázás, a szörfözés és a horgászat. A hegyek és a nemzeti parkok sziklamászási és túrázási lehetőségeket kínálnak. A futball (futebol) a nemzeti sport, a Copacabana homokos pályáin fiatalok kergetik a labdát.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Tunézia

Tunézia – a legafrikaibb mediterrán ország
 
A lényegesen nagyobb afrikai országok között szerényen húzódik meg Tunézia, hiszen két közvetlen szomszédja Algéria és Líbia is lényegesen nagyobb nála. Különös ország ez, ahol minden megtalálható, amit egy mediterrán országban keresnénk, de mindez vegyül az ezeregy éjszaka titokzatosságával is. Kedvező klímájának köszönhetően Tunézia egész évben vonzó célpontot jelent a turisták számára, hiszen a nyarak forrók, míg a telek kellemesen enyhék. Az ország végeláthatatlan, finomhomokos... Tunézia