Brazília - Történelem

 

1500-ban Pedro Alvarez Cabral portugál hajós fedezte fel Brazíliát, amikor egy Indiába tartó flotta az Atlanti-óceán déli részén váratlanul szárazföldre bukkant. Az ország nevét egy fafajtáról kapta. Portugália rövidesen bejelentette igényét a területre, amely az 1530-as évektől gyarmatává vált. A terület kiaknázása fakitermeléssel kezdődött, majd az 1580-as évek táján nagy cukornádültetvények létesültek. Megindult a rabszolgavadászat, és az ültetvényeken főleg Nyugat-Afrikából behurcolt fekete rabszolgákat dolgoztattak. A cukornád mellett a kávé termesztése is megindult. Az ország belső részének gyarmatosítása csak azután kezdődött meg, hogy arany- és gyémántlelőhelyeket tártak fel a Mato Grosso hegységben. Brazília portugál gyarmatból 1822-ben vált független állammá.

A rabszolga-kereskedelmet a 19. század közepén betiltották, de csak 1888-ban hoztak törvényt a rabszolgaság eltörléséről. A köztársaságot 1889-ben kiállották ki. A Brazil Köztársaság szövetségi rendszeren alapu (Szövetségi Alkotmány 1891-ben). A megyék államokká alakultak, és a parlamentáris rendszert elnöki rendszer váltotta fel. Ugyanilyen a mai brazil politikai rendszer is.

A 1900-as évek elején politikai felépítés a földesúri oligarchiára épült. A politikai hatalom főként a sao paulo-i és minas gerais-i földesurak (kávé- és gyapot-ültetvényesek) kezében volt. A városi középosztály csak az I. világháború után jelent meg a gazdasági fellendülés következtében.
Az 1930-as Forradalmat Getúlio Vargas vezette, mely egy új politikai rendszert volt hivatott létrehozni. A Kormányzat Vargas alatt fontos előrelépéseket tett, főleg a jóléti szabályozás területén. Lendületet kapott az iparosítás is. Vargas 1945-ben lemondott és egy alkotmányozó nemzetgyűlés elkészítette az új szövetségi alkotmányt, melyet 1946-ban elfogadtak.

Az 1946-os alkotmány után kiemelkedő elnök, Juscelino Kubitschek kormányának köszönhetően (1956-1961) véglegesen elindult a fejlődés és iparosítás az országban. A főváros Rio de Janeiróból Brasilia városba költözött. 1964-ben a bal és jobb oldal közötti konfliktusok miatt a politikai arénában a hadsereg került előtérbe. A katonai kormány 1964. március 31-től 1985-ig volt hatalmon. Több mint egy évtized telt el, amikor a brazilok újra polgári személyt választhattak elnöknek, 1989-ben.
1988-ban új szövetségi alkotmány fogadtak el.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Szerbia és Montenegró

Szerbia és Montenegró (szerbül, cirill írással: Србија и Црна Гора, latin írással Srbija i Crna Gora) két korábbi jugoszláv tagköztársaság, Szerbia és Montenegró államszövetsége volt, amely 2003. február 4-én alakult, és 2006. május 21-én bomlott fel, amikor Montenegró (Crna Gora) lakossága népszavazás útján a függetlenség mellett döntött. Az új állam, Crna Gora, 2006. június 3-án nyilvánította ki hivatalosan függetlenségét.

Szerbia és Montenegró, a valaha igen ígéretes szocialista Jugoszlávia romjain megmaradt ország, mind... Szerbia és Montenegró