Egyesült Arab Emírségek - Történelem

 

Az ókorban ez a térség perzsa fennhatóság alá tartozott. A 8. században az arab iszlámosítás után megalakultak az önálló emirátusok. A 13. századtól megkezdődött a területért folyó versengés Perzsia, Törökország, Portugália és Omán között. A 17. században a térség a britek befolyása alá került. A Brit Kelet-Indiai Társaság a 19. században a kalózkodás elnyomására katonai támaszpontot hozott itt létre, a kietlen partvidéket fegyverrel kényszerítették brit védnökség alá. 1892-től a terület Omán protektorátusának részét képezte, de mindegyik emirátusnak továbbra is megvolt a saját helyi uralkodója. A kőolajlelőhelyek 20. században történő felfedezése után a térség gyors fejlődésnek indult. Miután 1971-ben a brit katonai erők elhagyták a Perzsa-öblöt, Bahrajna és Katar kivételével 7 emírség (sejkség) megalapította az Egyesült Arab Emirátusokat. Az összes emirátus államformája alkotmányos monarchia (csak Abu Dhabi-nak van alkotmánya), uralkodóik a legfőbb törvényhozó szerv, a legfelsőbb tanács tagjai. Az emírek a föderáció elnökét és elnökhelyettesét saját soraikból választják. A jelenlegi kormányfő a Dubai, míg az államfő az Abu Dhabi emírség uralkodója. A föderáció szoros kapcsolatot tart fenn Nagy-Britanniával, az Amerikai Egyesült Államokkal és a szomszédos arab államokkal. Világgazdasági jelentősége kőolajkincse miatt óriási.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Szlovéniai utazás – tippek a tökéletes élményhez

Szlovénia

Szlovénia igazán népszerű úti cél Európában, hiszen sokoldalú látnivalókkal és kikapcsolódási lehetőségekkel várja az ide érkező turistákat. A szállás és programok felkutatása mellett vannak azonban további szempontok, melyeket érdemes észben tartanunk és lehetőleg az utazásunk megkezdése előtt elrendeznünk. Nézzük meg tehát együtt, hogy milyen tippeket kell figyelembe vennünk a tökéletes szlovéniai élményhez.

Szlovénia tippek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Portugália

Ön valószínűleg már sok országban járt mint turista, számtalan gyönyörű tájat, különleges műemléket látott, s érdekes, új kulturális szokásokkal találkozott. De ismeri-e Portugáliát? Ha nem, meg fog lepődni, hogy ez a kis ország milyen változatos élményeket képes Önnek kínálni. Ebből nyújtunk most ízelítőt.

Portugália, Európa déli részén, a kontinens legnyugatibb csücskében terül el, szemben az Atlanti-óceánnal. Ragyogó napfény és barátságos emberek fogadják az idelátogatót.
 
Különböző eredetű népek: főniciaiak,... Portugália