Egyesült Arab Emírségek - Történelem

 

Az ókorban ez a térség perzsa fennhatóság alá tartozott. A 8. században az arab iszlámosítás után megalakultak az önálló emirátusok. A 13. századtól megkezdődött a területért folyó versengés Perzsia, Törökország, Portugália és Omán között. A 17. században a térség a britek befolyása alá került. A Brit Kelet-Indiai Társaság a 19. században a kalózkodás elnyomására katonai támaszpontot hozott itt létre, a kietlen partvidéket fegyverrel kényszerítették brit védnökség alá. 1892-től a terület Omán protektorátusának részét képezte, de mindegyik emirátusnak továbbra is megvolt a saját helyi uralkodója. A kőolajlelőhelyek 20. században történő felfedezése után a térség gyors fejlődésnek indult. Miután 1971-ben a brit katonai erők elhagyták a Perzsa-öblöt, Bahrajna és Katar kivételével 7 emírség (sejkség) megalapította az Egyesült Arab Emirátusokat. Az összes emirátus államformája alkotmányos monarchia (csak Abu Dhabi-nak van alkotmánya), uralkodóik a legfőbb törvényhozó szerv, a legfelsőbb tanács tagjai. Az emírek a föderáció elnökét és elnökhelyettesét saját soraikból választják. A jelenlegi kormányfő a Dubai, míg az államfő az Abu Dhabi emírség uralkodója. A föderáció szoros kapcsolatot tart fenn Nagy-Britanniával, az Amerikai Egyesült Államokkal és a szomszédos arab államokkal. Világgazdasági jelentősége kőolajkincse miatt óriási.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Egyesült Arab Emírségek

Az arab emirátusok 1971-ben hét önálló emírség összeolvadásával jött létre. Hegyek, remek tengerpartok, sivatagok, oázisok teszik változatossá a tájat. A teveversenyek, a beduin piacok és Dubai duty free vásárlási lehetőségei pedig az iszlám életmódtól térnek el. Ha csak egyetlen országot akarunk felkeresni az Arab-öbölben, akkor válasszuk a legkönnyebb beutazást és a legfejlettebb turisztikai infrastruktúrát biztosító országot.

Az emirátusok területe hazánkéval szinte azonos, közel 84.000 km2, fővárosa Abu Dhabi. Az Emirátusokat alkotó 7... Egyesült Arab Emírségek