Egyesült Arab Emírségek - Látnivalók

Egyesült Arab Emírségek


Hét Emírség egyesülésével jött létre 1971-ben. Tagjai: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al-Qaiwain, Ras al-Khaimah és Fujairah. Katar, Szaúd-Arábia és Omán határolják. Egyike a világ leggyorsabban fejlődő térségének. Rendelkeznek minden szükséges kellékkel a felejthetetlen nyaraláshoz: napsütés, tenger, kiváló szállodák és éttermek, kultúra.

Főváros: Abu Dhabi


Abu Dhabi a főváros és az Emirátusok székhelye.
Egzotikus hely, ahol a szépség a mérhetetlen gazdagsággal ötvöződik. Sajátos hangulata a régi és az új, az ősi és a modern világ keveredéséből fakad. Nem ódon épületeiről híres! Az Al-Husn palota, vagy ahogyan a helyiek nevezik, az Öreg Erőd egyike a kevés 30 évesnél idősebb épületnek. A Női Kézművesek Központjában állandó kiállítás és vásár működik. A bazár nem vetekedhet a dubai bazárral, de azért érdemes felkeresni.

Dubai


Az Arab Emirátusok második legnagyobb tagja turistaforgalmának zömét novembertől áprilisig fogadja, hiszen a nyári tikkasztó, 40 fok feletti hőségben már jóval kevesebben kíváncsiak a sivatag által határolt városra, bár éppen ennek köszönhetően ilyentájt a szállodák jócskán engednek áraikból.

A várost két részre osztja a Dubai-öböl, az Arab-öböl benyúló része, amelyen három híd ível át. Északon a központi rész, Deira, délen a modern épületeket rejtő Bur Dubai található. A turisták tájékozódását azonban nehezíti, hogy az itteniek nem sokat törődnek az utcanevekkel, csupán a nagyobb sugárutakat illetik közismert elnevezéssel, a kisebb utak teljes anonimitásba burkolóznak. Ezért az útbaigazítást kérő ne csodálkozzon, ha viszonyítási pontként parkot, híres épületet vagy valamilyen boltot mondanak. A taxisok azonban mindenhol feltalálják magukat, így eltévedés esetén nyugodtan lehet rájuk hagyatkozni.

Souq

A souq-nak nevezett helyi piacok meglátogatása még az isztambuli bazáron edződött turistának is élményszámba megy. Dubai souq-jai azonban jóval túlnőtték a bolhapiac fogalmát, itt célirányosan lehet piacot választani, ha fűszereket, parfümöt, ékszereket, ruhákat vagy elektronikus berendezéseket keresünk.

Al-Fahidi erőd

Az emirátus legrégibb épülete, az uralkodók egykori lakhelyéül szolgáló Al-Fahidi erőd ma a Dubai Múzeum otthonául szolgál. A legnagyobb és talán legszebb minaret az innen néhány száz méterre található Nagy Mecsethez csatlakozik. Ez utóbbiról a gyanútlan szemlélődő azt hihetné, ügyes restaurátorok pofoztak helyre egy több száz éves épületet, ám a Nagy Mecset alig tíz éves múltra tekint vissza. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy XX. század elején készült elődjét a hatvanas években egy másik mecset építése miatt lerombolták, majd a város vezetőit néhány év múlva furdalni kezdte lelkiismeretük, ezért inkább újra felhúzták. A Nagy Mecsetbe és társaiba, mint például a Jumeira vagy a különleges mozaikokat rejtő az Iráni Mecsetbe azonban a nem iszlám-hívők nem léphetnek be. Az Emirátusokban ezt ugyanis törvény tiltja.

Dubai World Trade Center

A modern épületekre vágyók feltétlenül keressék fel a belvárostól kicsit távolabb álló Dubai World Trade Center-t, amelynek 39. emeletéről pompás kilátás nyílik. A túlzásba vitt luxusra kíváncsiaknak ajánlható a világ egyik legdrágább szállodája, a vitorlát formázó Burj Al Arab. A 321 méter magas épület egy emberalkotta szigeten áll, amelyet keskeny földnyelv köt össze a parttal. Itt a legolcsóbb, 170 négyzetméteres apartman ára 700 dollárnál kezdődik éjszakánként, míg a legmagasabb szintű szolgáltatásra vágyók ennek akár tízszeresét is otthagyhatják a királyi lakosztályban. Persze ezen összegért a legfényűzőbb kastélyokat is megszégyenítő átmeneti otthonra lelnek, állandóan rendelkezésükre álló személyzettel együtt.

Wonderland

A hűsölésre vágyók a tengerparton harcolnak minden talpalatnyi helyért, és az igazi turisták feltétlenül ellátogatnak az állandóan nyüzsgő kikötőbe is. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlják a Wonderland nevű témaparkot, valamint a tengerparton található két aquaparkot. A golfozók sem fognak csalódni, és a vízi világra kíváncsiaknak is érdemes búvárfelszerelést bérelniük.

Senki sem csodálkozik azon, hogy a gazdagságát a kereskedelemből szerző emirátusban egymást érik a boltok, bazárok, bevásárlóközpontok, és hogy az eladók természetesen a keleti világban már jól megszokott módszerekkel csalogatják a vevőket. Nem véletlenül választotta jelmondatául a helyi idegenforgalmi hivatal a "vásárlók paradicsoma" szlogent. Dubai egyik fő eseménye a március végi-április eleji "vásárlófesztivál", amikor a plázák még a megszokottnál is nagyobb attrakciókkal, műsorokkal, tűzijátékkal, gyermekprogramokkal versengenek a vastag pénztárcájúak kegyeiért.

Az emirátus 700 ezres lakosságának nagy része vallását tekintve az iszlám szunnita ágához tartozik. Bár a dubaiak jól ismerik a nyugati kultúrát és szokásokat, nem szabad elfeledkezni arról, hogy muzulmán területen járunk. A hivatalos nyelv, az arab mellett angolul jól beszélnek, ráadásul Dubaiban rengeteg külföldi él és dolgozik. Az ételválasztékban a helyi, beduin fogások keverednek a nemzetközi konyha remekeivel, amiket az itt élők is szívesen fogyasztanak. Persze a tisztátalannak tartott disznó errefelé nem igazán szerepel az étlapon, ezért csülökpörköltet nem érdemes itt keresni.

Néhány udvariassági szabályt is érdemes szem előtt tartani. Az egyébként roppant barátságos dubaiak nem veszik jó néven, ha valakit a beleegyezése nélkül fényképeznek, a külföldi férfiak pedig csak akkor fogjanak kezet egy nővel, ha a hölgy kezdeményezi ezt. A nők ne sértődjenek meg, ha egy helybéli visszautasítja a kézfogást, a mélyen vallásos muzulmánok ugyanis csupán családjuk nőtagjaihoz érnek hozzá. Az alkoholfogyasztás megengedett, csupán a ramadán, vagyis a szent hónap idején találkozni szigorításokkal, de akkor is csak napközben. És azt sem árt tudni, hogy errefelé a hétvége csütörtök-péntekre esik.

Burdzs al-Arab

A Burdzs al-Arab (magyarul az Arabok Tornya) egy luxusszálloda Dubaiban, az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában. A torony a Jumeriah nevű nemzetközi szállodalánc tulajdonában van, az utóbbi évek során a közel-keleti város szimbólumává vált. 321 méteres magasságával a legmagasabb szálloda a világon. Egy mesterséges szigeten található, 280 méterre a parttól, amellyel saját híd köti össze. A legfelső emelet magasságában elhelyezett leszállópálya lehetővé teszi a helikopterrel való megközelítést.

„A világ első hétcsillagos szállodája” szlogennel reklámozza magát; a legolcsóbb szobát is 1000 dollár fölött adják ki egy éjszakára.

Az arab vitorlás hajót formázó épület tervezésénél egy olyan építészeti alkotást próbáltak létrehozni, amely Dubai szimbólumává válhat. Ezt a célját elérte, hiszen ma már világszerte ismert.

Az építkezés 1994-ben kezdődött el, és kapuit 1999. december 1-jén nyitotta meg első vendégei előtt.

Rendeltetése


Az épület alapvetően szállodaként működik, de gyakran konferenciaközpontként is szolgál. A toronyban egy jól menő fitneszklub is található a gazdagok szórakoztatására.

Érdekességek

Az épület egyik kinyúló részében a híres Muntaha étterem működik, mely azzal kápráztatja el látogatóit, hogy 200 méterrel lebeg a tenger felett. Ide a világ leggyorsabb liftje repíti a vendégeket.

A Burdzs Dubaj egy építés alatt álló felhőkarcoló az egyesült arab emírségekbeli Dubajban. Jóllehet még nem készült el, már most is a világ legmagasabb épületének számít. Átadását 2009-re tervezik, de már befejezetlenül is a világ legmagasabb emberkéz alkotta építménye.

Dubai pálma sziget

Dubaiban még fel sem épült a világ nyolcadik csodájaként is emlegetett, a Perzsa-öbölbe benyúló Pálma-sziget, az építő Nakheel Corporations már a mesterségessziget-technológia újabb távlatait kereste, amit most az Egyesült Arab Emírségek hadügyminiszterének fejében megfogant ötletben meg is talált.

A szimplán csak "A Világ"-nak keresztelt, 250-300 kis földdarabból álló szigetcsoport a Föld kontinenseit formálja meg amolyan kirakósjáték-jelleggel. A létesítmény kilenc kilométer hosszan és hat kilométer szélesen, ovális alakban terül el a világ első hatcsillagos szállodája, a vitorlás formájú Burj Al Arab szomszédságában. A kontinensek kicsinyített másai körül két hullámtörőt is elhelyeznek, melyek a tenger mozgásaitól óvják majd a szigetecskéket, amik tervrajzának véglegesítése előtt egy szakértői csoport vizsgálatokat végzett valódi szigeteken, hogy minél valósághűbb másokat alkothassanak.

A 2008-ra elkészülő luxusparadicsom egyenként kínálja vételre szigeteit, amelyek a (szó szerint) elszigetelt hatalmas családi házaktól a társasházakig, természetesen a hozzájuk tartozó közösségi épületekkel, széles palettáját kínálják az ingatlanoknak, de a rengeteg szálloda lehetőséget biztosít a turizmusnak is.

1,3 milliárd alatt nem érdemes

A legkisebb sziget 82 ezer, a legnagyobb majdnem 300 ezer négyzetméter területű, de ha be is érnénk a minimális mérettel, nem érdemes belevágni legalább 25 millió dirham, azaz 1,3 milliárd forint nélkül a zsebünkben. Ezért az árért viszont az elképzelhető legnagyobb fényűzésben lehet részünk - a vállalat tulajdonosa, Nakheel Bin Sulayem célja, hogy megteremtse a "legelőkelőbb helyet a kikapcsolódásra, egy párjanincs mennyországot azok számára, akik egyedülálló és különlegesen magas színvonalú ingatlanra vágynak".


E magas színvonalat biztosítandó, arra is odafigyelt, hogy a világ különböző országainak, régióinak jellemző vonásait hűen tükrözzék kicsinyített másuk, így találhatunk például európai kastélynak álcázott szállodákat, japánkerteket vagy éppen a Szerengetin legelgető zsiráfokat a megfelelő tájakon. Biztonsági okokból a parttól 4-5 kilométer távolságra lévő szigetekre csak vízi közlekedéssel lehet eljutni és a szigetek közt sincs szárazföldi összeköttetés, de csónakba szökkenve néhány evezéssel könnyedén átjuthatunk akár Ázsiából Amerikába.

A szigetépítgetésnek nem örülnek azonban a dubai búvárok és környezetvédők, mert félnek, az építkezések elpusztítják az öböl élővilágát, és eltérítik az áramlatokat is, amik így tovább erodálhatják a tengerpartot.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Tanzánia

Az egyik legnagyobb vadon Afrikában. Hatalmas terület, dimbes-dombos füves területtel, mely szinte eggyé válik a horizonttal.
Tanzánia elsősorban gazdag állatvilágával és hófehér homokos zanzibári szigetével vonzza az utazókat. Az utazók többsége szafari+üdülés kombinációt foglal, amely azt jelenti, hogy az afrikai kontinens belsejében található tanzán nemzeti parkokba ugyanúgy ellátogatnak, mint a maláriás moszkitókkal teli Zanzibár szigetére. Az ország higiénés viszonyai Kenyához hasonlóak, azaz az ivóvíz és csatorna ellátás nem megfelelő. A... Tanzánia