Kuba - Látnivalók

Az ország nagy múlttal rendelkező városai közül mindenképpen kiemelkedik Trinidad, Santiago de Cuba, Matanzas és a főváros La Habana, magyarosan Havanna. Igaz Havanna nem a legősibb múlttal rendelkezők közé tartozik, ám kétségtelenül a legnagyobb mind közül.

 

Havanna

 

Havanna, a Karib vidék legnagyobb városa és minden kubai dolog központja. Zavaros múltja ellenére Havanna viszonylag keveset szenvedett a háborúk és a forradalom során és ma is minden jobbára úgy néz ki, ahogy 100 évvel ezelőtt megépítették. A megfakult dicsőség fénye látszik a városon; az 50-es és 60-as évek régi amerikai autói uralják az utcákat, a festék és a vakolat mindenütt lassan hullik le.

 

Számos gyönyörű spanyol építészeti remekmű is van a városban, melyeket most renoválnak. Havanna nyüzsgő éjszakai élete, mozik, színházak, kabarék és éjszakai lokálok sora még a legkeményebb utazót is kimerítik, de a forgalom kisebb és az élet kevésbé amerikanizálódott, mint más latin-amerikai városokban. De a régi Havanna megkopott ragyogásán, a felújítást igénylő megkopott lakónegyedeken átsüt a kubaiak barátságossága és vendégszeretete.

 

 

Látnivalók az óvárosban

 

Castillo del Morro
A 20-30 méterre a tenger fölé magasodó, lapos mészkőplató peremén álló erőd ma Havanna egyik legcsodálatosabb turisztikai látványossága. Építését 1589-ben kezdték el II. Fülöp spanyol király utasítására. A vár egyik előreugró teraszára hengeres törzsű világítótornyot építettek, amelynek fénye a tengeren 50 km távolságból is látható.

Fuerza Real
Ez Havanna a legrégebbi erődje. Az erőd sok kalóztámadást átvészelt, csupán az angoloknak sikerült elfoglalniuk 1762-ben. Az építményt később sokféle célra hasznosították: volt törvényszék, kaszárnya, levéltár, legutóbb pedig a Kubai Nemzeti Könyvtár őrizte benne régi anyagait. Jelenleg nyilvános Hadtörténeti Múzeum (Museo de Armas).

Fegyverek Tere (La Plaza de Armas)
Havanna legrégebbi, XVI. századi tere ma adminisztratív központ. Az erőd katonái itt gyakorlatoztak, ez volt a látványos őrségváltások és felvonulások helye.

A Főkapitányok Palotája (Palacio de los Capitales Generales)
A Fegyverek terét körülvevő paloták legimpozánsabb darabja a nyugati oldalon álló Főkapitányok Palotája. A palota belső udvarában Kolumbusz szobra látható. A palota Kuba spanyol katonai parancsnokainak volt az állandó rezidenciája, később elnöki palotának szanálták. Jelenleg az épület egy része Városi Múzeum (Museo de la Ciudad), ahol a forradalom személyiségeinek emlékeit mutatják be.

A San Cristóbal katedrális (Catedral de san Cristóbal de la Habana)
A templom felszentelésére 1777-ben került sor. Homlokzata a régi olasz barokk építészet hatását tükrözi. A főhajóban állt Kolumbusz síremléke, akinek hamvait 1898-ig itt őrizték.

 

Santiago De Cuba

 

Santiago de Cuba Havanna riválisa az irodalomban, zenében és politikában. A Baptista rezsim megdöntésében játszott kiemelkedő szerepe miatt a forradalom bölcsőjének nevezik. Kuba második legnagyobb városa.

 

Jellegzetes karibi hangulata van többi kubai várostól eltérően, a francia ültetvényesek és a múlt században itt letelepedett haitiak miatt. Ez a Havannától való viszonylagos elszigeteltségnek is betudható.

 

A város történelme legalább olyan színes, mint Havannáé. Itt találhatók Kuba legrégebbi kastélyai és múzeumai, többek között a Casa de Diego Velázquez és a Bacardi múzeum. Sok házon gyönyörű kovácsoltvas balkon van, csúcsíves ablakokkal és keskeny külső lépcsőkkel. A Santa Ifigenia temető sok híres forradalmár, köztük José Marti végső nyughelye is, akinek bebalzsamozott holtteste ki van állítva.

Céspedes park (Parque Céspedes)
A parkban szinte egész évben érezhetjük az egyébként júliusban zajló karnevál hangulatát. A tér északi részén található a fehérre festett, vörös cserepes tartományi tanács székháza, amely eredetileg a spanyol kormányzó palotája, majd városháza volt.

Catedral de Santiago de Cuba
Diego Velazquez földi maradványait őrzi e székesegyház.

Diego Velazquez háza és múzeuma (Casa de Diego Velazquez)
A szépen restaurált, kétszintes ház első emeletén lakott Velázquez. Az épület ma múzeumként funkcionál: régi bútorok, kerámiák, festmények stb. láthatók benne. Párját ritkítóan szép a ház pátiója (udvara).

A Bacardi ház
Talán kevesen tudják, hogy az italgyáros, Bacardi nagy műgyűjtő is volt, és a városnak adományozott gyűjteményéből létesült a keleti tartományok legnagyobb múzeuma. Állandó kiállításai közül itt megtekinthetjük Kuba történetét a prehisztorikus kortól a forradalomig.

A Placido
A Plaza de Marte tér közepén magas, hengeres oszlop áll, tetején az összefogást jelképező egybekötözött nádszálakkal. Az emlékművet 1902-ben emelték a Kubai Köztársaság megalakulásának emlékére.

 

Trinidad

 

Trinidadot 1514-ben alapították, de egészen a 18. század végéig a csempészek kedvelt rejtekhelye volt. A csempészek rabszolgákat és aranyat csempésztek a britek uralma alatt lévő Jamaica-ról, de mindez hirtelen megváltozott 19. században, amikor is Haiti rabszolgalázadások miatt a franciák betelepültek Trinidadba.

 

A város egészen a függetlenségi háborúig, a terület cukornád ültetvényeinek tönkretételéig virágzott és ezután városra megint sötét idők jöttek. A cukornád hozta rövid gazdagság nyomai láthatók a városon; márvány padozatok, kovácsoltvas kapuk és kopott udvarházak. Érdemes ellátogatni a Taller Alfarero nevű kerámia üzembe, ahol a hagyományos technikával gyártanak. Kuba legszebb tengerpartjai is Trinidad közvetlen környékén találhatók.

 


Látnivalók a belvárosban

 

Szentháromság Temploma (Iglesia Santissima Trinidad)
A torony nélküli, de vöröscsillagos, egyszerű neobarokk építmény a Parque Martí legtekintélyesebb épülete.

Brunet grófok palotája (Palacio Brunet)

Az egyemeletes, árkádos épületet az 1970-es évek elején restaurálták és muzeális gyűjteményt helyeztek el benne.

Museo de Escambray
A múzeum az escambayi szabadságharcosok – többek között Ernesto „Che” Guevara – emlékeit őrzi.

Matanzas

A város költőiről híres olyannyira, hogy Kuba Athénjének szokás nevezni. Az irodalom mellett sok zeneművész neve is kötődik a városhoz, sőt a szépművészeti hagyományok is erősek errefelé. A városban rengeteg kulturális megmozdulás tapasztalható. Érdemes meglátogatni múzeumait, erődjait, városközpontját is. Az utóbbi évek nyomaként számos neoklasszikus stílusú épület emelkedett ki, melyek lenyűgöző eleganciájukkal vonzzák az arra látogatók tekintetét.

Baracoa
A város két öböl közti, költő látványú földnyelven fekszik Kuba legkeletibb pontján a Cabo Maisi-n. A települést 1512-ben Diego Velazquez alapította, ez Kuba legrégebbi európaiak által alapított városa. A helyet 1960-ig csak tengeren lehetett megközelíteni, ekkor nyílt meg az első szárazföldi út. A tengerpartot mindenfelé pálmafák tarkítják, a hely hangulata valamely csendes-óceáni szigetére emlékeztet. A spanyol jelenlét emlékét őrzi három zömök erődítmény: a Fuerto Matachin, melyben a közigazgatási múzeum, a Fuerta de la Punta, melyben étterem és a El Castillo de Seboruco, melyben szálloda található.

Pianr Del Río Province
Az ország legnyugatibb pontja, kiránduló és a természetért rajongó kedvenc helye. A 175 km hosszú Cordillerra de Guaniguanico hegység borítja a tájat, mely alatt több száz kisebb és nagyobb mészkőbarlang található (a leghosszabb 26 km-es). A Vinales körüli hegycsúcsok az idő folyamán megkopva, ma bizarr alakzatot nyújtanak. Ez talán Kuba legszebb területe, rengeteg lehetőség nyílik a búvárkodásra, jachtok számára sok a természetes kikötő, a víz tiszta és a korallzátonyok védte csodálatos homokos partokból is bőven válogathatunk.

 

Egy kis kiruccanás a környéken

 

A cukormalmok völgye: a Trinidad melletti völgy Kuba egyik legszebb része, melyet világörökségként is számon tartanak. Kuba cukornád termeláésének 18-19. századik központja. A malmok, rabszolga barakkok nagy része a függetlenségi háborúban pusztult el. Annak ellenére, hogy a mai napig termesztenek ezen a területen cukornádat, a termelés súlypontja más területekre helyeződött. Az ültetvények és a régi épületek a kubai királypálmák szegélyezte utakkal, a dombok között felejthetetlen látványt nyújt.

 

Sportturizmus lehetőségei

 

Rettentően izgalmas hegymászó- és dzsungeltúrákra van lehetőség Kuba szigetén. Megjelölt gyalog utak, térképek és hivatásos túravezetők szinte nem is léteznek, de helyi lakosok általában néhány dollárért végigvezetik az embert.
A lovaglás szintén közkedvelt a turisták körében. Speciális lovasfarmokat létesítettek Baconao és Trinidad városban.

Az észak-keleti szél december és április között szörfözéshez megfelelő időt biztosít, de deszkát kölcsönözni sajnos kint nem lehet. Aki szörfözni szeretne Kubában, annak vinnie kell a saját felszerelését.

Csodálatos helyek állnak rendelkezésére a búvárkodni vagy sznorkellezni vágyóknak. Az országban található több mint 30 búvárcentrum szervezett merüléseket, tanfolyamokat és bérelhető felszerelést kínál. A vízhőfok egész évben 23-30 °C között ingadozik. A több mint 4000 öböl és sziget miatt nem alakulnak ki túl erős áramlatok a vízben. A 20-30 méteres látótávolság különösen élvezetessé teszi a búvárkodást itt, ahol 500 halfajta, 200 féle szivacs és színpompás élővilág található.A legnépszerűbb búvárközpontok

 

 • María la Gorda – 39 merülési pont
 • Cayo Levisa – 15 merülési pont
 • Havanna – 72 merülési pont
 • El Colony – 56 merülési pont
 • Cayo Largo – 32 merülési pont
 • Varadero – 32 merülési pont
 • Bahía de Cochinos – 14 merülési pont
 • Cienfuegos – 46 merülési pont
 • Trinidad – 21 merülési pont
 • Cayo Coco – 20 merülési pont
 • Santiago de Cuba – 73 merülési pont


A mélyvízi halászat szintén közkedvelt Kubában.
 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Tunézia

Tunézia – a legafrikaibb mediterrán ország
 
A lényegesen nagyobb afrikai országok között szerényen húzódik meg Tunézia, hiszen két közvetlen szomszédja Algéria és Líbia is lényegesen nagyobb nála. Különös ország ez, ahol minden megtalálható, amit egy mediterrán országban keresnénk, de mindez vegyül az ezeregy éjszaka titokzatosságával is. Kedvező klímájának köszönhetően Tunézia egész évben vonzó célpontot jelent a turisták számára, hiszen a nyarak forrók, míg a telek kellemesen enyhék. Az ország végeláthatatlan, finomhomokos... Tunézia