Aktuális

Pekingben nem látni a szmogtól

2008-07-11


Forrás: InfoRádió.hu


Szmog Pekingben

A kínai hatóságok fogadkoznak, hogy augusztusra, az olimpiai játékok kezdetére Peking légszennyezettségi mutatói meg fognak felelni az Egészségügyi Világszervezet követelményeinek. A BBC mérései azonban azt mutatják: a kínai főváros levegőjének szennyezettsége jelenleg többszöröse a megengedettnek. Volt nap, amikor hétszeresen lépte túl az elfogadható értékeket.

Egy hónap múlva kezdődik a pekingi olimpia, de a szmogba burkolózó kínai főváros még igen távol van attól, hogy a teljesítse a nemzetközi légszennyezettségi követelményeket.

Amikor Peking 2001-ben elnyerte a olimpia megrendezésének a jogát, kötelezettséget vállalt arra, hogy játékok kezdetére meg fog felelni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) légszennyezettségi követelményeinek.

A BBC pekingi riportere egy kézi detektorral azt mérte egy héten keresztül, jelenleg hogyan állnak e normák teljesítésével. Úgy találta, hogy a levegőt szennyező anyagok egyikének, az úgynevezett PM10-nek a koncentrációja hétből hat napon lépte túl a megengedett értéket.

Ez a magas érték a növekvő autóforgalom, a gyárak szennyezése és az építési munkálatok következménye. James Reynolds, a felmérés készítője hozzáteszi: a mérőműszer 20 százalékos hibahatárral dolgozik. Reynolds minden nap ugyanazon a ponton, Peking belvárosában tesztelte a légszennyezettséget. Azt azonban nem írja, hogy naponta hányszor, és mely időpontokban végezte a vizsgálatot.

Londonban, a 2012-es olimpia helyszínén viszont mind a hét napon megfelelt a szennyezettségi érték a WHO előírásainak.

Peking még most is úgy véli, egy hónap alatt meg tudja tisztítani a város légkörét, például az autóforgalom korlátozásával.

Mindenesetre kérdés, hogy a kínai főváros képes lesz-e leszorítani a légszennyezettségi értékeket a megfelelő szintre.

Ugyanis a július 1. és 7. között készül felmérés szerint mindössze egyetlen nap volt, amikor a PM10-ből nem volt több a levegőben a maximálisan engedélyezett 50 mikrogramnál légköbméterenként.

A több napon azonban 112 és 351 mikrogram között ingadozott a szennyezettség mértéke. Azaz volt olyan nap, amikor a megengedett maximális légszennyezettség hétszeresét mutatta ki a műszer.

Forrás: InfoRádió.hu - 2008.07.08.

A pekingi oimpiára való egészségügyi felkészülésről bővebben Olimpia és Kínáról szóló rovatunkban olvashatsz.

Kommentek

Még nincsenek hozzászólások!

Sajnáljuk, a weboldalon a kommentek nem használhatóak!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Oroszország

A korábbi Szovjetunió legnagyobb tagállamát a "80-as évek végéig csak mi, kivételezett helyzetben lévő kelet-európaiak látogathattuk, a nyugati turisták előtt az ország kapuit zárva tartotta. A politikai enyhülésnek köszönhetően napjainkban már mindenki megcsodálhatja az ország természeti és építészeti értékeit, megkóstolhatja világhírű vodkáját és kaviárját. Sajnos az Oroszországban uralkodó gazdasági káosz és a rendkívül gyors ütemben növekedő bűnözés sok embert visszariaszt az utazástól. Oroszország