Aktuális

Sikeresen tesztelték az új malária elleni vakcinát

2013-10-30


Szerző: Glázer Szilvia


 Amerikai hírforrások arról tájékoztatnak, hogy sikeresen tesztelték az új, malária elleni vakcinát: 15 beoltott emberből 12-nél kialakult a védelem a fertőzéssel szemben.

 

 

 A vakcina kifejlesztése fontos áttörést jelenthet a malária elleni harcban, hiszen évente mintegy 230 millió esetet regisztrálnak és a fertőzés 660 000 ember halálát okozza világszerte, főként afrikai gyermekekét. A malária parazita - amelynek négy alfaját ismerik – rendkívül gyakori  a trópusi területeken, Afrika, Ázsia és Dél-Amerika országaiban egyaránt. A malária parazitát az Anopheles moszkitók terjesztik, emberről emberre hordozzák. A magyar utazók körében is népszerű trópusi célpontokon: Kenyában, Zanzibáron, Brazília és Venezuela bizonyos részein és Thaiföldön is gyakori a malária. Az utazóknak általában gyógyszeres kezelést ajánlanak megelőzésként, ugyanakkor ez a kezelés a helyi lakosok széleskörű védelmére nem alkalmas az esetleges rezisztencia kialakulása miatt. A malária paraziták ugyanis egy idő után alkalmazkodnak a gyakran alkalmazott gyógyszerekhez és rezisztenssé válnak azokra. Jelenleg a malária terjedése ellen a helyi lakosok körében moszkitóháló programokkal és rovarriasztó szerekkel védekeznek, azaz a csípést igyekeznek megakadályozni. Az ott lakók számára a védőoltás jelenthet majd megoldást a fertőzés ellen, hiszen így tömegesen kialakulhat a malária elleni védelem.

 


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Kiderítették mi okozza jetlag jelenséget

 Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy vélik, kiderítették, miért is tart olyan sokáig, míg egy hosszabb utazást követően szervezetünk alkalmazkodik az új időzónához. Azt állítják, megtalálták azokat a „molekuláris fékeket”, amelyek az ún. „jetlag”-et okozzák.  

Tovább

Utazásra nem javasolt országok – Mit kockáztatunk az utazással?

 Néhány hete a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta Egyiptomot. Ezzel a biztonsági kategóriával számos desztináció esetén számolnunk kell. (A teljes lista itt található.) Nagyon fontos, hogy azok az utazók, akik a felsorolt országok valamelyikébe tervezik pihenésüket, tisztában legyenek a rájuk vonatkozó útlemondási és biztosítási tudnivalókkal.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius

Egészségügyi információk országok szerint