Mauritius - Látnivalók

 Az Indiai-óceán smaragdzöld szigete: Mauritius

 

Az Indiai-óceán piciny szigetének történelméről egészen 975-ig nem beszélhetünk. Egészen eddig a mindössze 1865 négyzetkilométer nagyságú egzotikus szárazföld érintetlen maradt. Elsőként arab tengerészek kötöttek ki partjain, akik Ezüst-szigetnek nevezték el. Mauritius ezt követően közel 500 évig szendergett békésen.

 

Egy portugál tengerész újabb névadása után, (Hattyúk-szigete) Mauritius csupán néhány kalózhajó bázisaként szolgált sok-sok évig.

 

Az első számottevő történelmi esemény a hollandok nevéhez köthető. A szigetet gyarmatosítani kezdték annak érdekében, hogy az Európában oly drága ébenfát kiaknázhassák. A sziget addigi 25 fős népessége, közel 100-ra emelkedett. A hollandok mauritiusi tartózkodásának egyik legmaradandóbb jelképe, a szigeten azóta is nagy mennyiségben előforduló cukornád. A gyarmatosítás folyamán a hollandok több akadályba is ütköztek. Ilyen volt például a szigetet sújtó ciklonok, a szárazság, a különféle betegségek megjelenése, illetve a kalózok folytonos támadásai is, ezért egy utolsó sikertelen próbálkozás után, a hollandok 1710-ben végleg elhagyták a smaragdzöld szigetet.

 

Mindössze öt évvel később, Mauritius szigetére ismét új látogatók érkeztek. Elszánt és tettre kész kormányzójuk hamar meghódította a térséget, így a franciák utakat, ültetvényeket alakítottak ki, megerősítették a kikötővárost, sőt még egy kórházat is fölépítettek. Ezt követően, a francia védelmet élvező kalózok számos alkalommal kifosztották a kelet-indiai hajóúton haladó brit hajókat. Természetesen ez az eseménysorozat a britek részéről sem múlhatott el tettek nélkül, így 1802-ben a britek megtorlásként blokád alá vették az egész szigetet. Ugyanekkor a britek visszaadták a sziget régi holland nevét, így ettől az időszaktól a szigetet Mauritiusként ismerhetjük.


Mauritius szigete az Indiai-óceán habjai között, Madagaszkártól kb. 900 négyzetkilométerre fekszik. Közkedvelt úti cél, hiszen itt mindenki megtalálhatja a neki tetsző kikapcsolódási formát. A napfény szerelmesei meseszép, hófehér homokkal borított partjain napfürdőzhetnek, a víz szerelmesei az egyedülálló korallzátonyok között búvárkodhatnak, a sportkedvelők pedig a sziget belsejében kialakított golf pályákon lazíthatnak. A smaragdzöld sziget ezzel azonban korántsem merítette ki színes tárházát. A következő 10 pontban azokat a látványosságokat szedtük egy csokorba, amelyeket mindenképpen látnia kell, ha Mauritiusra látogat.
 

 

Top 10 látnivaló

 

Black River Nemzeti Park

 

Mauritius növény és állatvilágát egzotikus és színpompás növények, ritka és csodálatos állatok jellemzik. Az édenkertnek is beillő sziget olyan különlegességekkel várja látogatóit, mint például a 60 különböző orchideafajta. Az 1000 őshonos mauritiusi növényből közel 300 ritkaság, ilyen például az indiai tölgy, az ébenerdők, az utazópálma, vagy a colophane fák.

 

Némely megmaradt colophane fa életkora, 1000 évre is tehető. A Black River Nemzeti Parkban azonban nemcsak ritka és különleges növényekkel találkozhatunk. Mauritius állatvilága ugyanilyen káprázatos. Sajnos, a telepesek következtében sok olyan faj kipusztult Mauritiuson, amik csak ezen az egy szigeten voltak honosak. Ilyen például a Madagaszkár című animációs meséből is ismert Dodó madár, amelynek érdekessége, hogy viszonylag nagy teste és szárnyai ellenére nem tudott repülni.

 

Ma is számos, a természetbúvárok érdeklődésére is számot tartó madárfaj él még Mauritiuson; ilyenek a rózsaszínű galamb, a vörös vércse, valamint a beszélő arapapagáj. Természetesen a szigeten nemcsak az előbb felsorolt madarakkal ismerkedhetünk, hanem számos más fajjal is, hiszen Mauritius madárvilága rendkívül gazdag. A sziget különlegességei többek között a gyümölcsevő denevérek, a tenger különleges, de békés óriásai a dugongok, valamint az óriásteknősök is.

 


Tamarind-vízesés

 

A trópusi időjárásnak köszönhetően, Mauritius rendkívül gazdag vízrajzzal rendelkezik. A számos vízesés közül, a legmagasabb  Mauritiuson, a Tamarind-vízesés. A 7 lépcsőben, 295 méteren alázuhanó víztömeg, végül egy mély szurdokba folyik, ahol akár úszni is lehet. A második helyet a Mauritiusi vízesések versenyében a Chamarel-vízesés foglalja el, amely egyedülálló szépségével vívta ki ezt a pozíciót. A víz apró, vékony sugarakban zuhan alá 83 méter magasról, a buja, trópusi növények között.

 


7 színű föld

 

A Chamarel-vízesés közelében található a híres Colorad-Earth, vagyis a 7 színű föld. Az egyik elmélet szerint a metál-oxidok adják a különböző színeket, amelyekben mind a hét árnyalat különböző sűrűségű, a fokozatos erózió segítségével pedig úgy ülepednek le rétegenként, hogy azok még egy üvegcsőben, megrázva sem keverednek össze. Az érdekes talajképződmény teljesen természetes jelenség Mauritiuson, így ha figyelmesek vagyunk, akkor nemcsak ebben a térségben találkozhatunk vele, viszont itt a leglátványosabb.  Ezek a jellegzetes színek és hullámzó formák a szél és az eső pusztító munkájának ellenére is megmaradtak.

 


Port Louis

 

Elegáns, a ciklonoknak is ellenálló régi házakat, betonépületeket találunk Mauritius fővárosában, Port Louisban. A szigethez hasonlóan, a főváros is igen sokszínű. Az utak, illetve a középületek előtt számos híres történelmi alak szobra díszeleg, ilyen például Labourdonnais parancsnok-, vagy Viktória királynő emlékműve is. Ha a fővárosban járunk, mindenképpen látogassuk meg a galambszürke Government House-t, a Mauritius Intézetet és Múzeumot, a Természettörténeti Múzeumot, a Történelmi Múzeumot, vagy a Reference Könyvtárat is. Az ember érzékeit ostromolja a város sok látványossága mellett a különböző ételek illata is. A 180 éve működő fővárosi piac 1826-os fennállása óta, csak felújítás miatt zárt be egy rövid időre 2004-ben. A piacon különleges fűszerek, gyümölcsök és zöldségek, halak és kagylók között válogathatunk kedvünkre.

 

Grand Baie tengerpart

 

Grand Baie egy nyüzsgő üdülőhely, ahol minden megtalálható, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges. A fehér homok, a kristálytiszta és smaragdzöld víz, az egyedülálló és színes növények, valamint a tenger gazdag és különleges élővilága. A hatalmas hullámokat felfogja a korallzátony, így a fürdőzés maximálisan kellemes és élvezhető élményt nyújt. A szigetet körülvevő sekély, meleg vízben a korallok a lehető legszebb és legszínesebb formában pompáznak, amit a búvárkodás szerelmesei is élvezni fognak. A zátonyok védelmében pedig ehető kagylók, egyszerű szivacsok, anemónák és gorgóniák lebegnek az áramlatban, mindenféle formájú, színű és méretű hal társaságában. De nemcsak a vízfelszín alatt kapcsolódhatunk ki. A felszín felett számos lehetőséggel várják a vízisportok szerelmeseit is.


Le Domaine du Chasseur

 

Ezt a helyet azok keressék fel Mauritius szigetén, akik kedvelik a vadászatot. Vadászatban Le Domaine du Chasseurnak nincs párja. A Bambous-hegységben a vadászok egész évben űzhetik kedvenc sportjukat. A program során tapasztalt vezetők állnak rendelkezésre terepjárókkal. A területen kb. 1500 szarvas és 500 vadkan, továbbá nyulak, guineai-tyúkok és majmok találhatók.

 


Séga táncosok

 

Mauritiusra és más indiai-óceáni szigetre is jellemző a séga tánc, amit mindenképpen látni kell, ha erre a térségre látogatunk. A különleges táncstílust a rabszolgák honosították meg a szigeten. Történelmi feljegyzések szerint, ez az erotikusan szuggesztív tánc a nehéz munka levezetéseként alakult ki. A nők élénk színű szoknyába öltözve, kecskebőrből készült dob ritmusára szórakoztatják a turistákat. Sok hotel, egy egész hétig tartó show-t rendez a vendégeknek, ami nagy sikert szokott aratni, hiszen általában a vendégeket is bevonják a mulatságba.

 


Triolet

 

Mauritius leghosszabb faluja Triolet, a maga 7 kilométerével. Ez a kis falucska nemcsak a leghosszabb településnek járó címmel büszkélkedhet, hanem a legtöbb hindu lakossal is. Itt a legnagyobb a hindu lakosok aránya és itt van a legtöbb hindu fesztivál központja is. Itt található a turisták között oly népszerű Maheswanath, a legnagyobb hindu templom is. Az impozáns, fehér épület gazdagon díszített mitológiai alakokkal és jellegzetes virágmintákkal.

 


Rodrigues

 

A természetességében megmaradt piciny, Mauritiushoz tartozó vulkáni sziget, Rodrigues. Aki egy kis csónaktúrára vágyik, annak mindenképpen érdemes áthajókázni erre a különleges szigetre, aminek bája, egyszerűségében rejlik. A mindössze 18 kilométer hosszú és 8 kilométer széles szigeten a látogatók a csónaktúrán kívül a rodriguesi ségát is élvezhetik, amely gyorsabb és egyszerűbb, mint a mauritiusi változat. Ezen kívül, a helyi kézműves termékek, különösen a hímzések és a kosárfonók helyi anyagokból készült árúi szolgálhatnak érdekességgel.

 


La Vanille Krokodil Park

 

Az 1985-ben alapított Krokodil Park népszerű turistalátványosság. A nílusi krokodilokon kívül, megtalálhatók itt kígyók, gekkók, vadkanok, majmok, óriásteknősök és őshonos gyümölcsdenevérek is. A természet szerelmesei biztosan élvezni fogják a sétát, amely során a látogatók még azt is megtudhatják, hogy hogyan használják fel a helyiek a krokodil különböző testrészeit háztartási, kereskedelmi, vagy éppen élelmiszeripari célokra.
 


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Malária

Malária

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2008-as maláriariportja szerint a világ népességének fele maláriaveszélyes területen él, és az évi közel egymillió maláriás haláleset nagy része öt éven aluli afrikai gyermekek közül kerül ki.

Malária

Extrém sportok kedvelőinek

Extrém sportok kedvelőinek

A raftingot, ma már senkinek sem kell bemutatni, hiszen szinte mindenki ismeri ezt az extrém sportot. Mivel ezt a kikapcsolódást szinte kizárólag szervezett formában űzik, így a túrára történő felkészülés általában kimerül a legmegfelelőbb szervező és helyszín kiválasztásában. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget.

Extrém sportok kedvelőinek

Katasztrófa utazás veszélyei

Katasztrófa utazás veszélyei

Minden utazó tisztában van azzal, hogy bármikor bárhol történhet természeti katasztrófa. Ezek a természeti jelenségek számos fertőzés és betegség terjedését elősegíthetik, például az ivóvízellátás és a csatornarendszer megrongálódásával.Cikkünkben az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ, a CDC ajánlásait foglaljuk össze röviden.

Katasztrófa utazás veszélyei

Orvos válaszol

Orvos válaszol

Ha szeretnél felkészülni a nyaralásra egészségügyi szempontból is, de nem találtad meg a szükséges információkat, akkor egyedi kérdéseiddel keresd meg szakértőnket! A személyes kérdezési lehetőség mellett böngészhetsz a korábbi kérdések és az azokra adott válaszok között is.

Orvos válaszol

Oltóhely kereső

Itt megkeresheted a lakóhelyedhez legközelebbi oltóhelyet, amelyet érdemes az utazás előtt minimum hat héttel felkeresned. Ma már országszerte több helyszínen kérhető minden utazási védőoltás!Időjárás - Mauritius


szombat

Felhős

-

vasárnap

Felhős

-

hétfő

Felhős

-

kedd

Felhős

-