Aktuális

Útmutató a malária elleni küzdelemhez

2013-11-20


Szerző: Molnár Barbara


 Elkészült a malária elleni harc gyakorlati feladatait és tanácsait felvonultató hasznos kézikönyv második, felújított kiadása. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gondozásában megjelenő könyv szabadon letölthető angol nyelven.

 

 

 A több állami szervezet összefogásával készült kézikönyv azért született meg, hogy elindítson egy hatékony malária elleni küzdelmet, s hogy reagáljon a humanitárius vészhelyzetekre. A jelenlegi, második kiadás az első könyv korszerűsített, alaposan áttekintett és aktualizált változata.

 

A kötet szerkezete az elsőéhez hasonló maradt, de egy a humanitárius koordináció témájú fejezett bővült. Minden fejezetet gondosan átnéztek és szükség esetén frissítettek, hogy azok a lehető legjobban tükrözzék a témát illető változásokat, technológiai fejlesztéseket, új eszközökhöz való hozzáférést és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslataiban látható változásokat.

 

A könyv hasznos tanácsokat sorakoztat fel annak kapcsán, hogy milyen intézkedéseket érdemes bevezetni a maláriás megbetegedések és az azokkal összefüggésbe hozható halálozások megfékezése érdekében. Segít továbbá felmérni a különböző népességcsoportok érintettségének mértékét is. Szószedettel, tárgymutatóval, valamint ajánlott olvasmányokkal is hozzásegít ahhoz, hogy az érdeklődők minél több információhoz jussanak a malária kapcsán. A könyv eredeti, angol nyelven letölthető az Egészségügyi Világszervezet honlapjáról, ezen a linken: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/90556/1/9789241548656_eng.pdf

 

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint mintegy 219 millió maláriás megbetegedés fordult elő 2010-ben, ebből 660 ezer halállal végződött, többnyire az öt év alatti gyermekek körében. A veszélyes betegség ellen prevenciós eszközökkel – szúnyogháló, moszkitók elleni rovarriasztó krémek, gyógyszerek –lehet védekezni, ugyanakkor erre a globális problémára valódi megoldást a már készülő malária elleni vakcina jelenthet, mely előreláthatóan 2015-től lesz hozzáférhető. A trópusi országokba készülő egzotikus utazóknak ajánlott gyógyszerrel védekezni pár hetes utazásuk során, ma már kapható olyan készítmény is, amely mellett lehetséges a napozás és az alkohol fogyasztás is.


Kiemelt témák

Hasonló hírek

Kiderítették mi okozza jetlag jelenséget

 Az Oxfordi Egyetem kutatói úgy vélik, kiderítették, miért is tart olyan sokáig, míg egy hosszabb utazást követően szervezetünk alkalmazkodik az új időzónához. Azt állítják, megtalálták azokat a „molekuláris fékeket”, amelyek az ún. „jetlag”-et okozzák.  

Tovább

Utazásra nem javasolt országok – Mit kockáztatunk az utazással?

 Néhány hete a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok és térségek közé sorolta Egyiptomot. Ezzel a biztonsági kategóriával számos desztináció esetén számolnunk kell. (A teljes lista itt található.) Nagyon fontos, hogy azok az utazók, akik a felsorolt országok valamelyikébe tervezik pihenésüket, tisztában legyenek a rájuk vonatkozó útlemondási és biztosítási tudnivalókkal.    

Tovább

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Utazás autóval

Utazás autóval

Évente több millió magyar autós indul külföldre, nagy részük a nyári hónapokban lépi át az országhatárt. A nyaralásra azonban készülni kell, hogy elkerülhessük az utazás során felmerülő problémákat.

Utazás autóval

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius

Egészségügyi információk országok szerint