Malajzia - Hasznos információk

Éghajlat


Trópusi éghajlat jellemzi, egyenletesen magas hőmérséklettel, minden évszakban bőséges csapadékkal. A délelőtt napos, száraz, a délután esős. A relatív légnedvesség az egész év folyamán magas (75-85 százalék), az éghajlat ezáltal fülledt. A fennsíkokon hűvösebb, elviselhetőbb klíma uralkodik.
Kuala Lumpur leghidegebb hónapja a január (középhőmérséklet: 27°C; maximum: 34°C; minimum: 20°C), legmelegebb hónapja pedig a május (középhőmérséklet: 28°C; maximum: 35°C; minimum: 22°C). A legcsapadékosabb hónap a november (19 csapadékos nap), a legkevésbé csapadékos a február (9 nap). A legderültebb hónap a február, a viszonylag legkevésbé derült a november.

Közlekedés:

Az MAS (Malaysian Airline System ) a belföldi közlekedésben a legjelentősebb légitársaság. A félsziget gyors, gazdaságos és kiterjedt buszhálózattal rendelkezik. A vonat szintén kényelmes és gazdaságos megoldást jelent, de csupán két vonalon közlekedik. Nincs vízi összeköttetés a sziget és a félsziget között, így ezt a távolságot repülővel kell leküzdenünk.

Közegészségügyi állapotok és közbiztonság:

Malajzia közbiztonsága alapvetően megfelelő, a belpolitikai helyzet stabil. A külföldiek általában véve továbbra sincsenek kitéve különös  veszélyeknek (terrorizmus, közbiztonság, természeti csapások). Az elmúlt időszakban ugyanakkor gyakoribbá váltak a külföldiek ellen elkövetett vagyon elleni bűncselekmények. A hatóságok szigorú intézkedései ellenére előfordulnak rablások, lopások, azonban ezek csak a legritkább esetben erőszakos, testi sérülést okozó bűntettek. Különösen veszélyesek mindazonáltal a gyalogosan közlekedők mellett elszáguldó motorosok, akik a vállról lelógó táskák letépésekor komoly sérüléseket okozhatnak. Javasolt a fokozott odafigyelés az ilyen esetek elkerülésére. Elterjedt bűncselekmény az illegális bankkártyamásolás, hitelkártya használatakor ajánlott a kiemelt óvatosság.

Malajzia egyenlítői égövi fekvése miatt az utazóknak valamennyi ázsiai trópusi betegség, elsősorban a hepatitisz és a malária elleni védekezésre ajánlatos felkészülniük. Malária alapvetően a kelet-malajziai államokban (Sarawak, Sabah) és a Maláj-félsziget elhagyatott, erdős területein fordul elő. Időről-időre, olykor járványszerű méretekben előfordulnak Dengue-lázas esetek, a regisztrált megbetegedések száma és a halálozási arány jelentõsen mértékben növekvő tendenciát mutat. A szúnyogcsípéssel terjedő betegség ellen védőoltás nincs, javasolt védekezés a szúnyogriasztó szerek használata. Továbbra is előfordul a kolera járványszerű megjelenése az ország fejletlenebb területein, az egészségügyi szervek hatékony intézkedéseinek köszönhetően mindeddig sikerült rövid idő alatt izolálni, s megakadályozni a betegség nagyobb méretű terjedését. A régióban a közelmúltban kialakult madárinfluenza- járványra utaló megbetegedéseket nem találtak Malajziában. A turisták által leginkább látogatott övezetekben (Kuala Lumpur, Melaka, Penang, Langkawi, tengerpartok, szigetek) a hatóságok fokozott erőfeszítéseinek köszönhetően megfelelőek a higiénés viszonyok. Az országban a fejlett motorizáció, gépjárművek nagy száma mellett - a jó infrastruktúra ellenére - magas a közlekedési balesetek száma, s azon belül a halálos sérülések aránya. A hatóságok ezzel kapcsolatos megelőző kampányait szerény siker kíséri. A legveszélyesebb időszakok, illetve helyszínek: a fő vallási, nemzetiségi munkaszüneti ünnepek alatt az autópályák és főutak. A helyi tapasztalattal nem rendelkező autósnak különös körültekintés ajánlott.

Adatok az országról


Főváros: Kuala Lumpur
Hivatalos nyelv: bahasza maláj, angol
Hivatalos pénz: 1 malaysiai ringgit = 100 sen
Időzóna: GMT+8
Az időeltolódás +7 óra Magyarországhoz képest, nincs téli-nyári időszámítás.
Terület: 329 749 km2
Lakosság: 21 793 293 fő
Népcsoportok: maláj (62%), kínai (30%), indiai
Országhívószám: + 60
Autójelzés: MAL
Elektromosság: 220 V, 240 V, 50 Hz
A legtöbb szállodában a csatlakozók nem európai szabvány szerint készültek, ezért érdemes adaptert vinnünk magunkkal.
Államforma: alkotmányos monarchia

Legfontosabb ünnepek

Nemzeti nap: augusztus 31. A legtöbb ünnep a Ramadánhoz kapcsolódik. A Ramadán végén három napos ünnep zajlik: Hari Raya Puasa. Ez a legfontosabb maláj ünnep. A Hari Raya Haji a sikeres mekkai zarándoklat ünnepe és két napig tart. Januárban vagy februárban a Kínai Újévet vidám, táncos parádéval üdvözlik. A legdrámaibb hindu fesztivál a január végén tartandó Thaipusam.

Öltözködés


Az ország klímája miatt a vékony ruházat ajánlott, azonban a templomokban és mecsetekben póló, illetve a lábakat takaró nadrág, illetve hosszú szoknya viselete kívánatos. Sok maláj nő az iszlám szabályai szerint öltözködik, a férfiak általában fekete kalapot viselnek.

Helyi közlekedés


Balra tarts (jobb kormányos autók).
Az MAS (Malaysian Airline System ) a belföldi közlekedésben a legjelentősebb légitársaság.
A félsziget gyors, gazdaságos és kiterjedt buszhálózattal rendelkezik. A vonat szintén kényelmes és gazdaságos megoldást jelent, de csupán két vonalon közlekedik.
Nincs vizi összeköttetés a sziget és a félsziget között, így ezt a távolságot repülővel kell megtennünk.

Vasúthálózat hossza: 1 801 km

Úthálózat hossza: 94 500 km

Repülőterek száma: 115

Fontosabb kikötők: Bintulu, Kota Kinabalu, Kuantan, Kuching, Kudat, Labuan, Lahad Datu, Lumut, Miri, Pasir Gudang, Penang, Port Dickson, Port Kelang, Sandakan, Sibu, Tanjung Berhala, Tanjung Kidurong, Tawau

Nemzetközi repülőterek listája

Kuala Lumpur, Kota Kinabalu, Georgetown, Kuching, Johor Baharu.

AOR - Alor Setar, Malaysia - Sultan Abdul Halim
BKI - Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia - Kota KinabaluMalájzia
BTU - Bintulu, Sarawak, Malaysia - Bintulu
IPH - Ipoh, Malaysia - Ipoh
JHB - Johor Bahru, Malaysia - Sultan Ismail International
KBR - Kota Bharu, Malaysia - Sultan Ismail Petra
KCH - Kuching, Sarawak, Malaysia - Kuching
KUA - Kuantan, Malaysia - Padang Geroda
KUL - Kuala Lumpur, Malaysia - Subang Kuala Lumpur International
LBU - Labuan, Sabah, Malaysia
LDU - Lahad Datu, Sabah, Malaysia - Lahad Datu
LGK - Langkawi, Malaysia
LMN - Limbang, Sarawak, Malaysia - Limbang
LWY - Lawas, Sarawak, Malaysia - Lawas
MKM - Mukah, Sarawak, Malaysia
MYY - Miri, Sarawak, Malaysia - Miri
MZV - Mulu, Malaysia - Mulu Airport
PEN - Penang, Malaysia - Penang International
SBW - Sibu, Sarawak, Malaysia - Sibu
SDK - Sandakan, Sabah, Malaysia
SMM - Semporna, Sabah, Malaysia - Semporna
TGG - Kuala Terengganu, Malaysia - Sultan Mahmood


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Malajzia

A Délkelet-Ázsiában elhelyezkedő - elsősorban szigeteiről, homokos tengerpartjairól, búvár paradicsomairól és dzsungeleiről híres - Malájzia két fő részre osztható, a félszigeti és a borneói területekre. A félsziget déli csücskén fekszik Szingapúr, ami egykor Malájziához tartozott, északon pedig Thaiföld határolja. Keleten és nyugaton az óceán veszi körül. Borneón két tartományra oszlik, Sarawak és Sabah, amiket a Brunei szultánság választ el egymástól. Borneó többi része Indonéziához tartozik.
Közegészségügyi állapotok és... Malajzia