Utazási betegségek

Filariázisok

Egyes féregfajták a fertőzést követően hónapokkal később okoznak tüneteket, melyek lényege, hogy a kifejlődő férgek gátolják elsősorban az alsó (ritkábban felső) végtagokban a nyirokkeringést. Az alsó (felső) végtagok, vagy az ágyéktájék, illetve a nemi szervek megduzzadnak, vizenyősek lesznek.


Filariázisok


Elterjedtség

 • A filariasisok igen elterjedt parazitózisnak számítanak, melyekből többféle ismeretes. Számos afrikai, ázsiai és latin-amerikai országban megtalálhatók. Utazók ritkán betegszenek meg.

Panaszok és tünetek

 • Egyes féregfajták a fertőzést követően hónapokkal később okoznak tüneteket, melyek lényege, hogy a kifejlődő férgek gátolják elsősorban az alsó (ritkábban felső) végtagokban a nyirokkeringést.
 • Az alsó (felső) végtagok, vagy az ágyéktájék, illetve a nemi szervek megduzzadnak, vizenyősek lesznek.
 • Hosszú fennállás esetén az úgynevezett „elefantiázis” jelensége alakul ki, mely az alsó végtagok igen erős megduzzadását jelenti.
 • A duzzadáshoz a nyirokutak, illetve a nyirokcsomók megduzzadása társulhat, melyet láz, fájdalom kísér.

Kórokozó

 • Fonalféreg-fajták

Átvitel

 • A betegséget a fertőzött szúnyogok terjesztik

Hosszú távú hatása

 • Az érintett végtagok, testrészek tartós duzzanata („elefantázis”)

Kik kaphatják meg

 • Olyanok, akik a járványos területeken élnek, illetve (igen ritkán) azok, akik oda utaznak

Gyógyítás

 • Hatékony gyógyszerekkel rendelkezünk

Megelőzés

 • Megfelelő öltözködés
 • Szúnyogriasztó szerek alkalmazása
Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius