Utazási betegségek

SARS

A betegséget a coronavírusok egyik fajtája okozza, mely az Ázsiában élő cibetmacskáról került az emberre.


SARS


Elterjedtség

 • A járvány kiinduló pontja Dél-Kína volt, de számos európai és amerikai országba behurcolták. Ebben a járványban 8000-nél több fertőzés fordult elő, és a betegek körülbelül 10%-a halt meg.

Panaszok és tünetek

 • A lappangási idő rövid, 2-3 nap
 • Magas láz, száraz köhögés, fejfájás, rossz közérzet alakul ki.
 • Az esetek 10%-ban hasmenés is kifejlődik
 • A légúti panaszok gyors fokozódása, tüdőgyulladás kialakulása jellemzi a betegséget és vezethet súlyos állapothoz, mely szükségessé teheti a beteg lélegeztetését.

Kórokozó

 • Egy vírusfajta (coronavírus)

Átvitel

 • Cseppfertőzéssel terjed, illetve a vírussal fertőzött eszközök, testfelszínek (pl.: kézfogás) segítségével.

Hosszú távú hatása

 • Nincs

Kik kaphatják meg

 • Olyanok, akik a beteg emberekkel kerültek kapcsolatba, vagy velük egy légtérben tartózkodtak.

Gyógyítás

 • A betegségre nincs megfelelő gyógyszer, csak tüneti kezelésre szorítkozhatunk. Terjedésének megakadályozására a betegeket elkülönítik. Mivel ez a betegség úgynevezett „karantén betegség”, tehát a gyanúja is szigorú elkülönítést von maga után.
 • Turistára csak az jelenthet veszélyt, ha olyan területre utazik, ahol éppen SARS járvány alakult ki, és ott SARS vírussal fertőzött beteggel találkozik.

Megelőzés

 • Specifikus védekezési lehetőség nincs
 • Esetleges járvány esetén az orrot és a szájat befedő maszkot kell viselni.
Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius