Utazási betegségek

Trombózis kialakulása utazás alatt

Elsősorban hosszú utazások során - amikor az utazó órákat tölt el ugyanazon testhelyzetben - alakulhat ki trombózis az arra hajlamos személyekben. Az alsó végtag visszereiben kialakuló trombózis a vérrögök leszakadása következtében tüdőembóliát okozhat. Különösen hajlamosak azok az utazók, akik valamilyen szív-és érrendszeri, vagy valamilyen egyéb, a trombózis kockázatát növelő megbetegedésben szenvednek (túlsúly, fogamzáságtló tabletta szedése, családi hajlam).


Trombózis kialakulása utazás alatt


Ezekben az esetekben a vénákban a visszafelé (a szív felé) áramló vér mozgása lelassul, és ilyenkor vérrögképződés indulhat meg.

Hajlamosító tényezők például a ( az ) :
  1. korábbi visszér betegség, trombózis
  2. veleszületett trombofília
  3. szívbetegség
  4. elhízás
  5. terhesség
  6. az utazás előtt végzett műtét ( általában ortopédtraumatológiai beavatkozás )
  7. alsó végtagi gipszrögzítés
 

Tanácsos a hosszú utazás során gyakrabban mozogni, felállni, megfeszíteni a lábizmokat. A 6 órát meghaladó utazás esetén, ha egyéb kockázati tényező nem áll fenn, mechanikai (mozgás, szoros ruhák kerülése) megelőzés, egyéb kockázati tényező fennállása esetén gyógyszeres profilaxis (kis molekulatömegű heparin, profilaktikus dózisban) adása is ajánlott, 2 órával az utazás megkezdése előtt.

A trombózis tünetmentesen is kialakulhat, de súlyos esetben a végtag fájdalmas duzzanata észlelhető.

 

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Mauritius

Mauritiust Isten jókedvében teremtette. A látvány robbanásszerűen borítja el az érzékeket: az ember és a természet békés harmóniája itt átélhető. A tenger zamata, a természet és a szokatlan ételek ízei zavarba hozzák a látogatót.

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és... Mauritius