India - Hasznos információk

 

Éghajlat


Éghajlatát a trópusi monszun szabályozza, három jellegzetes évszak alakult ki: 1) a hűvös, csaknem teljesen száraz évszak novembertől február végéig, 2) a forró, száraz évszak márciustól júniusig, 3) a fülledt, meleg, esős évszak pedig júliustól októberig tart. A legforróbb a Thar-sivatag térsége. A nyári monszun idején az Indiai-óceán felől áramló meleg, de nagyon nedves levegő borús időjárást, tartós esőzéseket okoz. A legbőségesebb napsütés India csaknem egész területén a nyári csapadékos időszak miatt áprilisban és májusban tapasztalható. A csapadék mennyisége nyugatról kelet felé nő, dél-délkelet felé haladva a csapadékos évszak egyre hosszabb. A Bengáli-öböl felett kialakuló trópusi ciklonok októberben és novemberben nagy esőzéseket okoznak. A magasan fekvő tájakon zord, havas tél, hűvös vagy mérsékelten meleg nyár alakul ki.

Új-Delhiben a leghidegebb hónap a január (középhőmérséklet: 14°C; maximum: 26°C; minimum: 2°C), a legmelegebb hónap pedig a június (középhőmérséklet: 34°C; maximum: 44°C; minimum: 22°C). A legcsapadékosabb hónap az augusztus (a csapadékos napok száma 21), a legszárazabb a november (1 nap). A legderültebb hónap a november, a legborultabb pedig a július).

Bombayben a leghidegebb hónap a január (középhőmérséklet: 24°C; maximum: 31°C; minimum: 17°C), a legmelegebb pedig a május (középhőmérséklet: 30°C; maximum: 34°C; minimum: 26°C). A legcsapadékosabb hónap a július (a csapadékos napok száma 27), a legszárazabb a decembertől áprilisig terjedő időszak, amikor gyakorlatilag nem hullik csapadék. A legderültebb két hónap a január-február, a legborultabb a július.

Madrasban a leghidegebb hónap a január (középhőmérséklet: 24°C; maximum: 31°C; minimum: 17°C), a legmelegebb pedig a május (középhőmérséklet: 33°C; maximum: 42°C; minimum: 24°C). A legcsapadékosabb időszak augusztustól novemberig tart (havi 11 csapadékos nap), a legszárazabb pedig februártól áprilisig (havi 1 nap). A legderültebb hónap a február, a viszonylag legkevésbé derült az augusztus.

Közlekedés

Az Indian Airlines-nak kiterjedt belföldi légi járatai vannak, melyekkel az ország szinte valamennyi nagyvárosába elmehetünk. Az Air India és néhány kisebb légitársaság is üzemeltet belföldi repülőjáratokat. A vonathálózat legendás, viszont nagyon kényelmetlen. A buszok csak az államok határáig közlekednek, ott át kell szállni.

A magyar utazók többsége légi úton érkezik Indiába, általában Európából a négy legnagyobb város egyikébe (Új-Delhi, Mumbai, Kalkutta, Chennai). Ritkábban fordul elő a gépkocsival történő utazás, amely Pakisztánból egyetlen határátkelő helyen keresztül (Wagah), illetve Nepálból történhet. Ez a közlekedési mód az utak gyakran nem megfelelő állapota, a közlekedési szabályok figyelmen kívül hagyása, illetve esetenként a közbiztonság fogyatékossága miatt kevésbé ajánlott. Az országban európai értelemben vett autópálya nem létezik, a nagyvárosokból kiinduló autóúthoz hasonló néhány rövid útszakasz kivételével általában egysávos, gyakran rendkívül rossz állapotban lévő utak jellemzőek. Hegyvidéki üdülőhelyek azonban ennek ellenére közúton is jól megközelíthetők.

Közegészségügyi állapotok és közbiztonság

Kötelező védőoltás nincs, azonban az ország egyes, nagyvárosoktól távoli részeibe utazóknak tanácsos egyes oltásokat felvenni (tífusz, kolera, hepatitis A és B). A malária veszélye vidéken, meleg és párás éghajlatú területeken fokozottabban fennáll (erre vonatkozóan javasoljuk a szakorvossal történő előzetes konzultációt).

Az utazónak fokozottan kell ügyelnie a higiéniára. Vizet csak palackozott formában fogyasszunk. Mindig győződjünk meg a védőfólia sértetlenségéről. Kerülendő a jég fogyasztása, mivel ismeretlen eredetű vízből is készülhet. Szállodákban, éttermekben a higiénia általában elfogadható, főtt-sült ételek fogyasztása ajánlható, míg nyers ételek (zöldségek, gyümölcsök) fogyasztása kerülendő. Az egészségügyi ellátás a nagyvárosokban viszonylag fejlett, az orvosok jól képzettek. Komolyabb probléma esetén célszerű orvoshoz fordulni, és az adott viszonyoknak legmegfelelőbb helyi gyógyszert alkalmazni. A gyógyszer ellátottság jó. Javasolt az egészség-, ill. balesetbiztosítás megkötése. (A jobb kórházak többsége magánkézben van, így adott esetben a kórházi ápolás költsége meghaladhatja az utazó pénzügyi költségeit). Az általában nagyon meleg és párás éghajlat miatt természetes alapanyagból készült ruha viselete ajánlatos.

Előforduló betegségek: malária, filariasis, bélfertőzések (kolera, bakteriális, protozoon és féregfertőzések), leishmaniasis, veszettség, egyéb vírusfertőzések (Dengue-láz, japán B encephalitis, hepatitis, poliomyelitis, AIDS), bőrbetegségek (lepra, gombás fertőzések), mérges kígyók marása.

Vonaton, autóbuszon idegenektől teát, vagy más italt és ételt ne fogadjunk el, mert előfordulhat azok kábítószerrel történő "kezelése", így adva lehetőséget a kínálónak arra, hogy a kiszolgáltatott utas pénzét, útiholmiját eltulajdonítsa.

Az ország egyes területeire egyáltalán nem, vagy csak engedéllyel lehetséges belépni, így az utazás előkészítése során javasolt előzetesen tájékozódni a legközelebbi indiai képviseletnél. Fontos kiemelni, hogy Kasmirban robbantásos merényletek is előfordulnak.


Útikönyv

Összegyűjtöttük neked az idei egzotikus szezon slágereinek számító célpontok legszebb látnivalóit, a top tízes strandokat, a legkényelmesebb szállodákat és egyéb hasznos információkat. Az adott ország történelmét, kultúráját és idegenforgalmi információit tartalmazó oldalakat egy online könyvbe rendezheted, amit kinyomtatva akár el is vihetsz magaddal az utazásra. Rovatunk folyamatosan bővül, jelenleg Egyiptom, Tunézia, Kenya, a Maldív-szigetek, Mexikó, Thaiföld és Dominika érhető el a szolgáltatásból.
tovább

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Különlegességek nyomában: A legjobb egyedi kaszinók

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE ...

Tovább

Tanácsok a télen autóval utazóknak

Téligumi

Ha tél, akkor indul a síszezon, és persze a hegyvidéki bungalók, szállodák forgalma is megsokszorozódik. Nagyon sokan vágnak neki a hideg időben is, hogy kiélvezhessék a téli pihenést és aktív kikapcsolódást. Ám mielőtt nekivágnánk egy ilyen kalandnak, mindenképp készüljünk fel alaposan. Ne csak a szállást foglaljuk le, hanem az autónkat is készítsük fel az utazásra.

Télen autóval

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Egyiptom

A távoli országokra leggyakrabban használt jelző, hogy egzotikusak. Egyiptomra azonban sokkal inkább alkalmazható a titokzatos, ellentmondásos, izgalmas jelző. Az európai ember úgy véli, mindent tud már tanulmányaiból erről az országról, aztán sorozatos meglepetések érik a helyszínen. Mindenre felkészülhetünk, és amíg a turista részére szánt területen mozgunk azt kapjuk amire vártunk. Ha eltévelygünk, vagy a hogyanra, miértre keressük a válaszokat, egyre érthetetlenebb lesz a környezet a kultúra, a társadalmi szabályok megváltoznak, arab földön... Egyiptom