Aktuális

Dél-Amerika – a legtüzesebb földrész élményei ne hűtsenek le!

2007-11-22Dél - Amerikában rejlő utazási betegségek

Cikkünkben a dél-amerikai országokban nagy számban előforduló fertőző betegségekre (hepatitis, tífusz, malária, gennyes agyhártyagyulladás) és azok lehetséges megelőzési módjaira hívjuk fel a figyelmet.

 

 

Egészségügyi jó tanácsok a Dél-Amerikába látogatóknakMaya és inka romok, spanyol és portugál ajkú, nevetős emberek, karneváli, színes hangulat, óriási metropoliszok. Egzotikus őserdők, magashegyi pampák, gyönyörű színes szőttesekbe öltözött őslakosok, földrész nagyságú határtalan országok. Ez Dél-Amerika, Brazília, Argentína, Venezuela és Peru földrésze, ahol az európai utazó egy merőben más világban találja magát. Ezek az országok nemcsak határtalan lehetőségekkel, különleges természeti és kulturális adottságokkal rendelkeznek, hanem olyan, az európaitól teljesen eltérő környezettel és klímával, amely melegágya a különböző fertőzéseknek. Cikkünkben csak néhány, ezekben az országokban nagy számban előforduló fertőző betegségre (hepatitis, tífusz, malária, gennyes agyhártyagyulladás) és azok lehetséges megelőzési módjaira hívjuk fel a figyelmet.

 Brazília


Kevesen tudják, hogy Brazília majdnem másfélszer akkora, mint Európa, és két nagyvárosa, Fortaleza és Rio de Janeiro messzebb van egymástól, mint Budapest és Kairó. A távolságok miatt az ország éghajlata és környezeti adottságai is rendkívül szélsőségesek. Északon az Amazonas őserdeje övezi, a Föld tüdejének is nevezett dzsungel népszerű célpont a turisták között, hiszen itt soha nem látott növényekkel, állatokkal és ősközösségben élő indiánokkal találkozhatnak. Az ideutazóknak azonban egészségügyi szempontból is alaposan fel kell készülniük, ha szeretnék komolyabb betegség nélkül megúszni az amazóniai kalandozást.

Ajánlott védőoltások Brazíliába utazóknak


Egész Brazília területén ajánlott a hepatitis A és B elleni védőoltásokkal, tífusz elleni vakcinával beoltatni magunkat, és a malária megelőzésről is gondoskodni kell, hiszen az ország jelentős területén előfordul. Ez a terület ugyanis erősen fertőzött résznek számít, egyrészt a bennszülött lakosság nagy részében kimutathatóak a malária paraziták, illetve a mocsaras, párás éghajlat kedvező a maláriát terjesztő szúnyogoknak. Minden feltétel adott ahhoz, hogy a malária gyorsan terjedjen, és a gyanútlan turista is megfertőződjön. A malária ellen mindenképpen szedjenek gyógyszert, a megfelelő készítmény kiválasztásáról a háziorvosok illetve az ÁNTSZ-ekben működő oltóközpontok tudnak információt adni. Fontos azonban ügyelnünk arra, hogy chloroquine rezisztencia magas Brazíliában, ezért az ilyen hatóanyagú készítmény nem hatékony a malária megelőzésében.

Az ország bizonyos területein a sárgaláz elleni oltás felvétele is ajánlott. A sárgaláz elleni oltást a megérkezés előtt legalább 10 nappal kell felvenni, mely 10 évre szóló védettséget biztosít. Kizárólag a tengerparti városokba látogatóknak (Rio de Janeiro, Sao Paulo, Salvador, Recife és Fortaleza) nem szükséges a sárgaláz elleni védőoltás felvétele. Ezekben a városokban akkor van szükség a sárgaláz elleni védőoltás igazolására, ha olyan országból érkezik az utazó, ahol kötelező ez a vakcina.

Az ország bizonyos területein a vidéki falvakba látogatóknak ajánlott a veszettség elleni védőoltás felvétele is, különösen akkor, ha biciklizéssel, kempingezéssel és túrázással töltik nyaralásukat.

Ezenkívül érdemes gyermekkori ismétlő oltásokat is felvenni, mint például diftéria, tetanusz, pertussis, (DTP), valamint kanyaró, mumpsz és rubeola (MMR) ellen. Ezeket az emlékeztető oltásokat az indulás előtt náhány nappal kell kérni, hiszen ennyi idő elegendő a megfelelő védelem reaktiválásához.
A dzsungeltúrákon résztvevők számítsanak arra, hogy a hasfogó és a fertőtlenítőszerek, valamint a rovarok elleni védőkrémek, riasztók állandó útitársaik lesznek, hiszen a világ egyik legrosszabb egészségügyi körülményeivel rendelkező vidékre készülnek utazni.

A legtöbb utazó azonban nem a brazil dzsungelre kíváncsi, hanem Rio de Janeiróra, ahol minden év februárjában megrendezik a világ legnagyobb bulijának számító karnevált. Az igazi metropolisznak számító, többmilliós nagyvárosban már nem jelent komoly veszélyt a malária, a veszettség és a sárgaláz sem. Azonban Rióban is mindenképpen érdemes az emberi érintkezéssel, széklet útján terjedő betegségek (hepatitis A, hastífusz) és a szexuális úton terjedő fertőzések ellen (hepatitis B) védekezni. Mielőtt elindulunk a szambaiskolákat bemutató karneválra, az utazás előtt legalább egy hónappal kérjünk hepatitis A és B elleni, valamint hastífusz elleni védőoltást!

 

Hepatitis és hastífusz oltás ajánlott Argentínába utazáskor

 

Argentína sokak szerint kevésbé veszélyes dél-amerikai terület egészségügyi szempontból, mint az északabbra fekvő országok. Ennek oka egyrészt, hogy területének nagy része már nem a trópusi övezetbe tartozik, másrészt a nagyvárosokban az európaihoz hasonló higiéniai körülményeket találunk. Ugyanakkor a fővárosban és a megyei központokon kívül a helyi lakosság életszínvonala messze elmarad az európai átlagtól. A vidéki ranch-eken még mindig fúrt kutak biztosítják az ivóvizet, és a központi csatornázás sem jellemző. A falvak lakosságának többsége pedig nem rendelkezik fürdőszobával, és csatornázott lakhellyel, ezért kiváló táptalajra lelnek ezeken a területeken olyan súlyos fertőzések okozói, mint a hepatitis A vírus és a hastífusz baktériuma. A magyarok közül többen azért választják úti célul Argentínát, mert Buenos Aires hangulatában nagyon hasonlít Budapestre. Például ezért forgatták nálunk Argentína legismertebb asszonyáról, Eva Peronról az Evita című filmet. Ha valaki ellátogat ebbe a távoli országba, minden bizonnyal megnézi a fővárost is, illetve pihen a Dél-Amerika riviérájának számító argentin óceánparton. De nem szabad kihagyni az óriási pampákat sem, ahol különleges élményt jelentenek a ranchok. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy Argentína pampáinak egy része még ma is mocsaras, így néhány helyen, Sal Salvador és Posadas környékén, a Bolíviával határos Salta és Jujuy, valamint Paraguay szomszédságában fekvő Misiones és Corrientes tartományokban megjelenik a malária. Rovarriasztó szerekkel és gyógyszeres kezeléssel védekezhetünk a betegség ellen. Az Argentínába utazóknak általánosan a hepatitis A és hepatitis B védőoltást, valamint a hastífusz oltás felvételét javasolják. Az országba látogatók ne feledkezzenek meg a gyermekkori MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) és DTP (diftéria, tetanusz, pertussis) oltások megismétléséről sem. Veszettség ellen csak a vidékre látogatók számára javasolt az oltás felvétele. Argentína északi és észak-keleti erdős területeire utazók számára a sárgaláz elleni védőoltás felvétele is ajánlott.

Peruba utazóknak malária ellen is védekezniük kell!


Argentína északról, Brazília pedig keletről övezi a földgolyó egyik legérdekesebb országát, Perut. Itt található a világ hét új csodájának egyike, a Machu Pichu, amelyet még az inkák emeltek az 1200-as években. Az inkák leszármazottai még ma is gyönyörű népi szőtteseket hordanak, és még ma is meghallgathatják az idelátogatók a varázslatos indián muzsikát a főváros, Lima főterein. Peru elmaradott, szegény ország, amely őrzi a spanyol oligarchák uralmát csakúgy, mint a bennszülött lakosság népi hagyományait. A régmúlt inka birodalom legendái csakúgy vonzzák a turistákat, mint Lima nyüzsgő forgataga, és a csodálatos óceánpart. Aki Peruba utazik, annak számítania kell arra, hogy Limán kívül le kell mondania a mindennapi kényelemről. Eléggé fejletlen a tömegközlekedés, bár a turistákat modern buszokkal szállítják a látnivalókhoz. Aki az óriási perui fennsíkon szeretné személyesen megnézni az inka romokat, annak bizony az utazás előtt nem árt egy kis edzéssel formába hoznia magát, hiszen olyan magasban vannak a romok, hogy még a gyakorlott hegymászókat is megviseli a fellépő oxigénhiány. Mielőtt elindulnánk a kalandos perui útra, mindenképpen fel kell tölteni az útitáskánkat emésztést segítő gyógyszerekkel, baleset esetén használható kötszerrel és fájdalomcsillapítókkal.  Az utazás előtt egy hónappal mindenképpen látogassunk el a legközelebbi oltóközpontba, ahol megkaphatjuk az ajánlott oltásokat hepatitis A és hepatitis B, valamint hastífusz ellen. Peru bizonyos részein (2000 m alatt) védekezni kell a malária ellen is, főleg ott, amelyek közel találhatóak az Amazonas vidékéhez, ez tulajdonképpen Peru északkeleti magas-fennsíkja. Nem kell malária megelőzésről gondoskodniuk Lima és környékére, dél-Lima tengerpari területeire, Cuzco-ba, Machu Picchu-ba, valamint a Titicaca-tóhoz látogatóknak. A malária megelőzésére a chloroquine hatóanyagú gyógyszer nem alkalmas a hatóanyag ellen fennálló rezisztencia miatt.
Peru őserdőibe kalandozók számára mindenképpen ajánlott a sárgaláz elleni védőoltás felvétele is.

 

Dél-Amerikai utazásunk előtt legalább egy hónappal korábban kérjünk szaktanácsot és védőoltásokat

 


Ha nyugodtan szeretnénk élvezni a rengeteg látnivalót Dél-Amerikában, akkor legalább egy hónappal az utazás előtt keressük fel háziorvosunkat vagy a hozzánk legközelebb eső oltóközpontot, ahol részletes tájékoztatást kaphatunk a védőoltásokról és a gyógyszerekről.

 

Jelentkezz Oltásra

 


Kommentek

Még nincsenek hozzászólások!

Szólj hozzá Te is!

Kiemelt témák

Hasonló hírek

Egy hétvége Krakkóban - a város, amely megmenekült a sárkány elől

 Bár Krakkó, az egykori lengyel főváros nem tartozik a sláger-úticélok közé, mégis érdemes buszra ülni és legalább egy hosszú hétvégét ott tölteni. Lengyelország második legnépesebb városában a múlt és a jelen szorosan, de nem kihívóan kapcsolódik össze, történelmi látványosságokkal és emlékekkel, nagyszerű gasztronómiával és meleg vendégszeretettel várja látogatóit.    

Tovább

Sikeresen tesztelték az új malária elleni vakcinát

 Amerikai hírforrások arról tájékoztatnak, hogy sikeresen tesztelték az új, malária elleni vakcinát: 15 beoltott emberből 12-nél kialakult a védelem a fertőzéssel szemben.    

Tovább

Szexturizmus

Szexturizmus

A turizmust és szexet összekapcsoló képzeteinkben általában egy olyan férfi bukkan föl, aki azzal a céllal utazik a fejlődő országok valamelyikébe, hogy ott prostituáltakkal szexuális kapcsolatot létesítsen.

Szexturizmus

Mediterrán utazás veszélyei

Mediterrán utazás veszélyei

Ha amellett döntöttél, hogy idén nyáron a Földközi-tenger habjaiban merülsz el, akkor jól választottál. A viszonylag közelinek számító mediterrán országok sok kalandot, tartalmas vakációt ígérnek. Mediterrán rovatunk célja, hogy hasznos utazási és egészségügyi tippeket nyújtson a körültekintő utazóknak.

Mediterrán utazás veszélyei

Utazás kedvencekkel

Utazás kedvencekkel

A legtöbb lelkes állattartó még a nyaralást is a kedvencével tervezi. Ilyenkor számos, az állat szempontjából fontos körülményt kell figyelembe venni, mint például a megfelelő szállítási körülmények biztosítása, vagy az állatbarát szállás felkutatása.

Utazás kedvencekkel

Utazás gyerekekkel

Utazás gyerekekkel

Egy utazás megszervezése mindig nagy körültekintést igényel. A kisgyerekkel utazó családoknak ráadásul kiemelt figyelmet kell arra szánni, hogy feltérképezzék a legbiztonságosabb, gyerekbarát üdülőhelyeket.

Utazás gyerekekkel

Országajánló

Görögország

Kék és fehér – ez a csodálatos Görögország
 
A Földközi-tenger hűsítő, kristálytiszta vize, fehér-kékben pompázó házak és a görög konyha utánozhatatlan ízei. Ezek az első dolgok, amik eszünkbe jutnak, ha az európai kultúra bölcsőjére, Görögországra gondolunk. A helyi emberek mindig őszinte mosollyal és túláradó vendégszeretettel fogadják a hozzájuk látogatókat. Minden sarkon valamilyen ókorból maradt, felbecsülhetetlen értékű műemlékbe botlunk, miközben a bouzuki hangja belengi az utcákat. A nyaralóknak főszezonban igen könnyű... Görögország